Visi mėgsta voveraites: vieni mėgsta jas rinkti, nes jos ryškios, niekada nekirmija ir jas sunku supainioti su kitais grybais, kiti – nes jos labai gardžios, ypač kai dar šviežios, tik surinktos. Bet dabar voveraičių nėra, o taip norisi. Tokiu atveju labai gelbsti apvirtos ir šaldytos voveraitės.

O idėja štai kokia: kai prisirenkate daug voveraičių jas galima apvirti 15min. sūdytame vandenyje, nukošti, ir kai pravės – išskirstyti porcijomis ir sušaldyti šaldiklyje. Kai vėliau reikės voveraičių tiesiog pasiimsite jas iš šaldiklio ir naudosite pagal poreikį. Voveraitės tebebus išlaikiusios savo pirminį skonį ir beveik visą aromatą.

Keptas voveraites galima naudoti ir sriubos pagardinimui. Štai, pavyzdžiui, senojo stiliaus vokiškoje bulvių sriuboje.

Bulvių sriuba su keptomis voveraitėmis

  • 8 vidutinės bulvės
  • 2 vidutinės morkos
  • 1 saliero stiebkotis
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 poro stiebkotis be žaliosios dalies
  • 1,5l daržovių sultinio
  • 50g. sviesto
  • 125ml grietinėlės arba pieno
  • drukos, pipirų, čiobrelių, muskato riešuto prieskoniams
  • 200g. voveraičių
  • svogūno
  • 25g. sviesto
  • kapotų žalumynų papuošimui
  1. Puode išlydome sviestą ir jame apkepame smulkiais kubeliais pjaustytą salierą ir morkas.
  2. Apkepus suberiame smulkiai supjaustytą svogūną, sutraiškytas, bet nesmulkintas česnako skilteles, čiobrelius. Pakepame dar pora minučių.
  3. Beriame kubeliais pjaustytas bulves, pilame sultinį, išmaišome, užverdame, verdame uždengę dangčiu 20min.
  4. Porą supjaustome pusžiedžiais, beriame į sriubą, verdame dar 10min.
  5. Kol sriuba verda - lygiagrečiai keptuvėje svieste su svogūnais iškepame voveraites. (~5min.)
  6. Iš sriubos išimame česnako skilteles, trečdalį sriubos virtuviniame trintuve išsukame iki kreminės masės.
  7. Pilame atgal į puodą, pilame grietinėlę arba pieną, sūdome, pipiriname, užtarkuojame muskato.
  8. Pakaitiname maišydami, bet neužverdame.
  9. Pilame sriubą į lėkštes, ant viršaus dedame voveraites su svogūnais, apibarstome kapotais žalumynais, patiekiame.

bulvių sriuba su voveraitėmis

Ši soti ir mišku kvepianti sriuba gali būti pirmuoju patiekalu jūsų pietums, tačiau venkite jos vakare. Voveraitės yra gardus, apetitą žadinantis, tačiau sunkiai virškinamas grybas.