Nėra jokia paslaptis, kad įkvėpimo naujiems kulinariniams atradimams aš semiuosi internetuose. Tai neišsemiama žinių ir idėjų masė, kuri nuolat auga ir didėja. Ir viskas pasiekiama ranka.

Štai beslampinėjant po kulinarinių idėjų girią aš netikėtai aptikau šašlykų receptą, kuris mane suintrigavo. Tai gana paprastai pagaminamas kiaulienos sprandinės šašlykas, tačiau jo paruošimas, kepimas ir valgymas turi svarbių detalių, kurios nulemia galutinį skonį.

Receptą aš užtikau pas profesionalų šefą Ilja Lazersoną, rusijos žydą, kuris dažnai pabrėžia savo tautybę ir moka šmaikščiai apie ją papokštauti. Tai štai, žydas gamina kiaulienos šašlyką – jau įdomu. Ir pats šašlykas marinuojamas keistoje sudėtyje. Tai suintrigavo, todėl receptą išbandžiau ir aš.

Šašlykas su abrikosais

  • 1 kg minkštos šviežios kiaulienos sprandinės
  • 4 dideli svogūnai
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • Indelis konservuotų pjaustytų jalapeno pipirų
  • Saldžiosios paprikos milteliai
  • 75-100 ml brendžio
  • keli šlakeliai aliejaus
  • druska, juodieji pipirai "kaip visada"
  1. Mėsą supjaustome tokiais gabaliukais, kaip pjaustote šašlykui - panašiai degtukų dėžutės dydžio
  2. Svogūnus nulupame, perpjauname vertikaliai galvas į 4 dalis ir atskiriame lapelius vieną nuo kito
  3. Mėsą pasūdome - papipiriname, pabarstome paprikos milteliais
  4. Pašlakstome aliejumi ir brendžiu
  5. Užpilame skysčiu iš indelio su marinuotais jalapenais
  6. Suberiame svogūnus ir abrikosus ir viską gerai pamasažuojame, kad prieskoniai persimaišytų ir susigertų į mėsą.
  7. Rezultate turėtų būti tolygiai prieskoniais padengta masė skystyje.
  8. Šią masę paliekame marinuotis bent kelias valandas, idealu - per naktį.
  9. Prieš kepimą mėsa veriama ant iešmo tokia tvarka: abrikosas, svogūno lapelis, mėsos gabaliukas, svogūno lapelis, abrikosas ir t.t.
  10. Kepama ant anglių - ne per ilgai! - kad mėsa liktų sultinga.
  11. Pateikiama kartu su visu iešmu.

Kartu su iešmu būtinai pateikiami marinuoti jalapeno pipirai iš indelio. Valgoma taip: atpjaunamas gabalėlis mėsos, pasmeigimas abrikosas, tada riekutė konservuoto jalapeno ir gabalėlis su mėsa. Vienu ypu ši trejybė talpinama į burną ir imama kramtyti.

Sultinga pikantiška mėsa savo skonius sumaišo su jalapeno aitra ir karamelizuotu abrikosu. Tai visiškai naujas skonis ir derinys, kurio man dar neteko ragauti. Receptas vertas kartojimo.

Šefas siūlo sūdyti mėsą prieš pat kepimą, bet aš nemėgstu, kai mėsa sau, o druska – sau. Jei marinuoti, tai sūryme. Ir rekomenduoju masažui naudoti kulinarines pirštines – rankos liks švaresnės.