Čimičiuri – arba originaliai chimichurri – tai aliejinis žolelių padažas, kilęs iš Argentinos ir Urugvajaus. Taip, būtent iš tų šalių, kurios myli ant žarijų keptą mėsą ir moka ją paruošti.

Pradžioje apie padažą: jis labai paprastas ir labai greitai paruošiamas, todėl verta jo pasiruošti prieš kepant mėsą. Tam reikės:

  • petražolių lapelių
  • krapų lapelių
  • kalendros lapelių
  • baziliko lapelių
  • jei turite – peletrūno lapelių
  • skiltelės ar poros česnako
  • raudonos aitriosios paprikos ankšties – jei norite aitresnio padažo
  • nekartaus, lengvo alyvuogių aliejaus
  • kelių krislelių druskos
  • ketvirčio laimo, sultims

Gamyba taip pat paprasta: žoleles su česnaku sukapojame kuo smulkiau, (įskaitant aitriąją papriką jei naudosite) pašlakstoma aliejumi – tiek, kad būtų skysta, bet neplauktų kaip baloje, ir įspaudžiame laimo sulčių. Paragaujama, jei trūksta – įspaudžiama dar. Baigta. Paliekama kambario temperatūroje ir einama kepti mėsos.

Neturint laimo galima naudoti paprastą citriną. Neturint citrinos – vynuogių actą. Svarbu, kad būtų rūgštelė. Laimas idealiausia, mat jis tinka su kalendra ir aitriąją paprika, be to yra aromatingas.

Mėsa – geriausia jautiena -kepama be jokių didelių marinavimų. Pasūdėt, papipirinot – ir ant ugnies. Iškepė – atidėjot poilsiui ir užpylėte čimičiuri ant jos. Nuo mėsos kaitros dar pasklis žolelių aromatas, o mėsos skonį papildys prieskoninių žolelių skoniai. Nuostabus derinys: viskas juntama atskirai ir kartu tai labai harmoninga kompozicija.

Dar tinka keptai kiaulienos nugarinei. Ji iškepa labai greitai, todėl reiktų kepti vienu gabalu, kad neišdžiūtų. Vėliau supjaustyti mėsą medalionais ir užlieti čimičiuri. Ir atrodys fantastiškai ir skonis bus nuostabus. Dar populiaru juo aplieti ant žarijų keptą vištieną… Žodžiu padažas universalus, gaivus ir aromatingas – esant progai būtinai išbandykite jo skonį.

Skanaus!