Teriyaki dažniausiai žinomas kaip padažas. Bet teriyaki nėra padažas – tai iš Japonijos kilęs maisto gamybos būdas. Trumpai aprašant esmę – imama žuvis ar mėsa, kuri kepama ant žarijų su specialaus padažo glazūra. Tačiau apibūdinti taip teriyaki yra tas pats kaip sakyti, kad seksas yra tuomet, kai du ar daugiau žmonių liečia vienas kitą nuogais kūnais. Siaura, lėkšta ir primityvu. O esmė ir niuansai slypi detalėse.

Aš nepasakosiu apie patį maisto gamybos būdą, kam įdomu – panirs į internetus ir suras ten begalę informacijos, pateiktos kur kas įdomesne ir platesne forma nei pateikiu aš.

Aš papasakosiu apie padažą, kuris būtinas teriyaki maisto gamybos būdui ir kuris mūsuose dažnai perkamas jau pagamintas, bet jį galima gana greit ir nesunkiai pasigaminti namuose patiems.

Taigi, klasikinis teriyaki padažas gaminamas iš vos trijų produktų: sojos padažo, mirino ir cukraus. Sojos padažas yra žinomas ir čia nėra ką pasakoti. Mirinas yra skystis, savo kilme panašus į sake, bet turintis mažiau alkoholio ir daugiau natūralių cukrų. Na o cukrus yra tiesiog cukrus.

Gaminant teriyaki naudojamos tokios proporcijos: 100ml mirino, 2 šaukštai sojos padažo, 1 šaukštas cukraus. Toliau galima dauginti kartais, priklausomai kiek reikia pasigaminti šio skysčio.

Šie produktai supilami į prikaistuvį, lėtai kaitinami ir maišomi, kol cukrus ištirpsta, viskas susimaišo ir dalis vandens nugaruoja sutirštinant skystį. Tas trunka apie 10min.

Viskas. Ataušiname, supilame į indą su dangteliu ir galime saugoti šaldytuve kelias savaites bei naudoti pagal paskirtį. Marinuoti, vėliau – teplioti mėsą ar žuvį, kol ji pasidengs savita tamsia glazūra.

Ir taip, mirinas nėra deficitas. Jo galima įsigyti ir Lietuvoje. Naudokitės interneto paieška.

Štai toks trumpas, naminis receptukas egzotikos mėgėjams.

Gardžių atradimų! 🙂