Liepos pabaiga – metas, kuomet sunoksta Kaukazinių slyvaičių (Prunus cerasifera) derlius. Labai gali būti, kad jūs net nežinote kaip ji atrodo. O štai aš, kol parvažiavau iš miesto centro iki namų pamačiau bent 9 medelius skirtingose vietose. Kartais – tiesiog pakelėje, mat kažkas kadaise numetė ar išspjovė kauliuką, štai jis sudygo ir auga, pavasarį žydi, vasarą barsto rūgštele pasižyminčius vaisius. Ši slyva, kuri labai yra nereikli priežiūrai, dabar visai nepopuliari. Arba savaime išdygusi ir nesunaikinta, arba seniai pamiršta. Išimtiniais atvejais auginama sodininkų – profesionalų, mat ji idealus kitų slyvų apdulkinimo partneris.  O štai prieš 30 ar 40 metų ją buvo galima rasti beveik visuose soduose. Antroje vasaros pusėje pintinėmis buvo tempiamos dailios tamsiai geltonos slyvaitės, iš kurių buvo verdamos uogienės ar kompotai, kuriuos vėliau valgydavo tik iš didelio nepritekliaus, mat kiek cukraus beįdėtum viršų ims specifinė šių slyvaičių rūgštelė.

Būtent dėl šios rūgštelės aš ją mėgstu, mat ši slyvaitė yra unikalaus, sakartvelų taip mėgiamo, padažo bazė. Tkemali – Sakartvelo pasididžiavimas ir neatsiejamas virtuvės palydovas.

Antai tikra charčo sriuba niekada nesigaus be tkemali padažo. Tai privaloma, kaip privalomi agurkai šaltibarščiuose. Tikrą tkemali padažą tūlas maisto mėgėjas kartais painioja su adžika. Tai klaidingas požiūris, mat tkemali bazė yra visai kita ir jo paskirtis yra ne deginti, o suteikti skoniui turtingumo.

Kalbant labai apibendrinant tkemali gaminamas iš kaukazinių slyvaičių, česnako ir prieskoninių žolelių. Šios slyvaitės beveik sunoko, jų niekas nemėgsta, todėl jos parduodamos už centus. Arba jei užmatę paprašysite kilogramo – kito, manau šeimininkai tikrai nesupyks ir leis jums šių slyvaičių pasiskinti ar prisirinkti.

Tkemali padažas

  • 2,2kg kaukazinių slyvaičių
  • 2 galvutės česnako
  • 2 aitriosios paprikos ankštys be sėklų
  • puokštelė kalendros lapų
  • puokštelė baziliko
  • sauja mėtos lapelių
  • puokštelė krapų
  • 3 šaukšteliai druskos
  • 6 šaukštai cukraus
  1. Slyvaites nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu - šiek tiek, kad neapsemtų.
  2. Užkaiskite, kai vanduo užvirs - pradėkite puodo turinį maišyti.
  3. Kai viskas pavirs ~5min. ir slyvų minkštimas lengvai atsiskirs nuo kauliuko nukaiskite.
  4. Imkite didelį dubenį ar kitą puodą, į jį įdėkite kiaurasamtį stambiomis skylėmis ir supilkite slyvaites iš puodo.
  5. Kočėlo pagalba trinikite slyvas, kad kauliukai liktų kiaurasamtyje, o minkštimas persisunktų į puodą.
  6. Viską pertrynus nuimkite kiaurasamtį, puodą statykite ant vidutinės ugnies.
  7. Suberkite druską ir cukrų, pamaišykite.
  8. Papriką, kalendrą, krapus, mėtą, baziliką ir nuluptas česnako skilteles dėkite į blenderį. Galite įpilti šlakelį šalto vandens.
  9. Su blenderiu viską susmulkinkite. Masę supilkite į puodą su slyvaitėmis.
  10. Pakaitinam 5min. nukaičiame.
  11. Karštą masę supilstome į sterilius stiklainėlius, leidžiame atvėsti, saugome šaldytuve.
  12. Iš išvardintų produktų kiekio gausis ~1,5 - 1,7l padažo.

Jei rinksitės slyvaites patys – stenkitės imti ne pilnai sunokusias. Tuomet padažo skonis bus intensyvesnis. Galima įmesti saują – kitą mėlynųjų desertinių slyvų, tuomet padažo spalva bus ryškesnė.

tkemali padažas

Tai – labai aromatingas ir ryškus padažas. Jeigu jums patiks pirminis padažo skonis, tuomet jį pamilsite ir naudosite daugelio patiekalų gamybai. Ir nesibaiminkite kalendrų – jų skonis čia nedominuoja.

Padažas naudojamas charčo sriubai virti. Fantastiška paimti kilograminį viščiuką, jį pasūdyti, gausiai aptepti šiuo padažu ir palikti parą marinuotis. Tada tiesiog iškepti ant žarijų. Skonis bus nepakartojamas.

Tkemali galima naudoti kaip priedą gaminant makaronų padažą ar daržovių troškinius.

Jį galima pateikti indelyje kaip padažą valgant šašlykus ar kitą, ant žarijų keptą, mėsą. Bus puiki alternatyva ketčupui.

Šio padažo nerekomenduojama pateikti švelniems, baltymais turtingiems, patiekalams. Pavyzdžiui prie jūrinės žuvies ar jūros gėrybių jis visai netiks.

O šiaip – nepraleiskite progos, dabar žalumynai pigūs, aromatingi, gardūs. Ir slyvaitės baigia sunokti. Viena – kita moneta, pusvalandis virtuvėje ir turėsite nuostabaus padažo. Išbandykite!

tkemali padažas