Jūs tikrai girdėjote žodžių darinį Tex-Mex. Tai trumpinys, kilęs iš poreikio apibūdinti kulinarinę asimiliaciją. Dažnas reiškinys yra žmonių keliavimas iš vienos valstybės į kitą, kartu atsinešant savo tradicijas, papročius, kulinarinius įpročius bei maisto skonius. Kartasi tai virsta komišku reiškiniu:antai britai kario patiekalus, atkeliavusius iš tuo metu kolonijinės Indijos, vadina savo nacionaline virtuve. Taigi, Meksika (ta pati, nuo kurios siena taip nori atsiriboti dabartinis JAV prezidentas) yra šalia Teksaso, ir būtent ten keliauja nemažai meksikiečių ieškodami geresnio gyvenimo. Kartu su savimi jie atnešė savo prieskonius, kulinariją, įpročius ir taip nejučia Teksase atsirado kulinarinis reiškinys, kuriam daug įtakos turėjo Meksikos virtuvė. Štai tokį darinį ir pavadino trumpai bei aiškiai: Tex-Mex.

Fajita (tariama fa-chita) yra tipiškas šios asimiliacijos atstovas bei pavyzdys. Tai gatvės maisto pradininkas, gana sparčiai išplitęs ir ne ką mažiau populiarus, nei mūsų krašto valdovas kebabas. Tiesą sakant fajita turi nemažai bendra su kebabu: tai irgi į paplotėlį įvyniota kepta mėsa su daržovėmis ir padažu. Tik ji kiek kitokia, nei Azijoje, todėl apie ją verta pakalbėti detaliau.

Klasikinės fajita pagrindas yra juostelėmis pjaustyta ir ant ugnies kepta jautiena su gana aštriais prieskoniais. Kad ją būtų įmanoma paimti į rankas naudojami kukurūzų arba kvietiniai paplotėliai. Pagardams dedama keptų daržovių ir grietinės ar tiršto natūralaus jogurto vietoje padažo. Tai bazinis fajita derinys, kurį ir kviečiu pasigaminti o vėliau papasakosiu apie turtingesnes fajita versijas.

Taigi, receptas dviejų asmenų vakarienei.

Fajita

  • 6 nedidelių tortilijos paplotėlių
  • 250g brandintos FeelTheBeef jautienos
  • 1 raudonojo svogūno galvos supjaustytos plunksnelėmis
  • 1 raudonosios ir geltonosios paprikos pjaustytos juostelėmis
  • 1 aitriosios paprikos be sėklų smulkintos kubeliais
  • 1 laimo
  • 1 kubeliais pjaustyto pomidoro
  • pakelio Tex-Mex prieskonių
  • natūralaus graikiško jogurto
  • smulkintų kalendros lapelių pateikimui
  • aliejaus kepimui
  1. Įkaitiname orkaitę +150C - joje prieš pateikiant pašildysime tortilijas
  2. Jautienai nupjaustome visas jungiančias plėveles
  3. Supjaustome mažojo piršto dydžio juostelėmis
  4. Apibarstome aitriosios paprikos kubeliais, pašlakstome laimo sultimis, pamaišome.
  5. Ant keptuvėje įkaitinto aliejaus apkepame paprikas ir svogūną kol ims švelniai ruduoti, atidedame.
  6. Keptuvėje stipriai įkaitiname šlakelį aliejaus ir greitai apkepame jautieną, kad apskrustų.
  7. Suberiame atgal daržoves, suberiame pomidoro kubelius užbarstome prieskoniais ir pasūdome.
  8. Pamaišome ir ant stiprios ugnies pakepame dar minutę - kitą.
  9. Pateikiant užbarstome kapota kalendra.
  10. Pateikiame su pašildytomis tortilijomis ir indeliu jogurto.

Patiekalas pagaminamas labai greitai, todėl visus produktus turėkite paruoštus prieš pradedant gaminti. O pagaminus klasikinis pateikimas yra toks: gamybos metu greta ant viryklės kaitinama nedidelė špižinė kptuvėlė. Pagamintas patiekalas permetamas į ją ir pateikiamas kartu su keptuvėle. Ji būna įkaitusi, todėl net padėjus ant stalo viskas toliau smagiai čirška, garuoja ir skleidžia prieskonių aromatus.

Fajita

Kaip jau minėjau tai – spalvingas ir aromatingas bazinis fajita receptas. Galima versija su vištiena. Ypatingoms progoms pateikiamas mėsos mišinys jautiena – vištiena. Kas įdomu, kad jas galima gaminti kartu, nes abi vienodai trumpai gaminamos. Vištiena iškepa greitai, o jautienos nevalia perkepti. Paskrudinote ir užteks, viduje tegul lieka minkšta ir sultinga.

Kad jau prakalbom apie jautieną – fajitai gaminti naudojama nugarinės mėsa. Aš nugarinės neturėjau, tačiau puikiai tiko FeelTheBeef brandintas jautienos antrekotas. Kaip tik reikiamo storio paruoštas gabalėlis skoningos jautienos, kurią beliko supjaustyti juostelėmis.

Be skirtingos mėsos turtingesnės fajita versijos yra daromos naudojant papildomą įdarą – pavyzdžiui puskietį sūrį, pakaitintus kukurūzus, gvakamolės padažą, salsa ir kt.

Beje, egzistuoja ir fajita versijos be mėsos. Bet tai jau atskira tema.

Ryškus patiekalas, gaminamas labai karštoje keptuvėje ir labai greitai – maistas turi stipriai kepti, skrusti bet jokiu būdu ne troškintis. Produktai privalo kiek paruduoti tačiau išlikti traškūs (daržovių atveju) ir sultingi (kalbant apie mėsą). Ir tai aštrus patiekalas, kurio aštrumui atsvarą suteikia jogurtas, dalį jo užgesindamas.

Ir valgomas būtinai rankomis, apsimozojant veidą bei aptaškant rankas sultimis. Tai tokia pirmapradė puota, kupina be galo daug pozityvių emocijų.

Fajita

Gaminkit, ragaukit, vaišinkit draugus, svečius ir namiškius. Tai puikus patiekalas suteikiantis progą dar bent kartą pabūti lauke, pasimėgauti gera kompanija, prisiminti prabėgusią vasarą ir su ja atsisveikinti.

Skanaus!