Košė. Nuostabus ir sveikas maistas, deja nepelnytai nuvertintas ir pamirštas. jei pasakai žodį košė, tai greičiausiai prieš akis iškils bulvių košė, mat ji yra populiariausia. Kruopų košės tapo retenybe. Mes turime įvairiausių kruopų – grikių, ryžių, perlinių, miežinių ir dar visokių kitokių. O štai deramai jų išvirti nemokame. Ir tik todėl jų nemėgstame. Aš sutinku – lipnus, beskonis ir beformis gniutulas lėkštėje nėra tai, ką galima vadinti maistu. Tačiau pasisėmus šiek tiek žinių ir praktinių įgūdžių galima sukurti puikų valgį, kuris bus originalus garnyras arba maistingas pagrindinis patiekalas. Be to, košė yra pats tikriausias sezoninės virtuvės patiekalas žiemos metu. Ji soti, kupina sudėtingų angliavandenių, kurie organizmui energiją atiduoda lėtai ir ilgai, o papildžius įvairiais pagardais ją galima praturtinti sveikaisiais riebalais ir lasteliena.

Štai, pavyzdžiui, grikiai. Grikiai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų, pagal savo maistines savybes jis yra lygus ar netgi lenkia daržoves ir vaisius. 100 gramų grikių yra 343 kalorijos, todėl tai puikus energijos šaltinis, ypač pradedant dieną. 100 gramų produkto yra 13 gramų baltymų ir visos žmogui būtinos amino rūgštys. Grikiai yra vienas iš geriausių maistinių skaidulų šaltinių. Taip pat grikiai yra geras b grupės vitaminų šaltinis, ypač vitamino B2 ir B3. Be visa to, tai ir ypatingai vertingas mineralų šaltinis, ypač vario, magnio, mangano ir fosforo. Varis reikalingas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, o magnis atpalaiduoja kraujagysles, smegenis ir pasižymi gydomuoju poveikiu esant galvos skausmams ir depresijai (šaltinis: sveika.lt). Tačiau sugadinti grikių košę verdant klasikiniu būdu (pripilam pusę puodo vandens ir verdam kone pusvalandį, kol viskas išgaruos) yra labai paprasta. Pabandykite virti grikius kiek kitaip.

Paimkite vieną dalį grikių ir dvi dalis vandens (pavyzdžiui stiklinė grikių ir puslitris vandens). Vandenį užvirkite arbatinuke, o grikius supilkite į sausą puodą ir dvi minutes pakaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami mentele. Tada užpilkite jas verdančiu vandeniu, pavirkite 5 min. ir išjunkite ugnį. Palaikykite uždengę 15min. ir štai jūs turite virtų, bet nesukritusių, birių grikių kruopų, kurias galite naudoti košės gamybai. Jeigu turite laiko ir talpų termosą – galite grikių apskritai nevirti. Supilkite kruopas į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1:2 ir uždengę palikite per naktį. Ryte turėsite fantastiškų kruopų! Šiek tiek sviesto, truputis druskos pagal skonį, viską atsargiai išmaišome ir štai turime gardžią, aromatingą ir labai maistingą košę! O dar gana paprastai ją galima paversti prabangiu patiekalu.

Grikių košė su džiovintais baravykais

  • 2 stiklinės virtų grikių kruopų
  • Sauja su kaupu šiltame vandeny mirkytų džiovintų baravykų
  • 2 svogūno galvos
  • 2 šaukštai sviesto
  • 100ml liesos grietinėlės arba riebaus pieno
  • 50g kietojo tarkuoto sūrio
  • druskos / maltų juodųjų pipirų / džiovintų čiobrelių
  1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, baravykus - šiaudeliais.
  2. Keptuvėje ištirpdykite šaukštą sviesto, berkite svogūnus, apkepkite.
  3. Kai svogūnai ims ruduoti suberkite baravykus, pagardinkite druska ir prieskoniais, kepkite pamaišydami.
  4. Tuo metu kitame puode ištirpdykite sviestą, suberkite grikius ir sumaišykite su sviestu.
  5. Supilkite pieną, pasūdykite grikius, maišykite, kol pienas susigers į kruopas.
  6. Suberkite tarkuotą sūrį ir nukaiskite puodą. Atsargiai maišykite, kol sūris ištirps ir košė taps lipni.
  7. Į plačios lėkštės centrą dėkite šiek tiek košės, viduryje padarykite duobutę, į kurią dėkite keptus grybus su svogūnais.
  8. Užtarkuokite kietojo sūrio drožlėmis ir jei turite - puoškite mikro žalumynais.

Labai sotus patiekalas, maistingas, gardus ir svarbiausia – nepabodęs. Tokia košė puiki alternatyva jau kiek pabodusiems troškiniams ar šiupiniams. Tiesa, tai nėra labai „lengvas“ patiekalas, todėl jo nederėtų valgyti prieš einant miegoti. Jis labiau tiks pietums ar ankstyvai vakarienei.

O štai nuotraukos nebus. Namuose įsibėgėjo remontas, kuris įnešė pertvarkas virtuvėje bei laikinai atėmė galimybę fotografuoti pagamintus valgius. Tačiau remontai nėra amžini ir ilgainiui viskas vėl stos į savo vėžes. O kol kas pasigrožėkite viršeliu – štai kokius gražuolius dvynukus radau begrybaudamas praėjusiais metais. Užkietėjusiems grybautojams turiu gerų žinių: iki naujojo grybų sezono pradžios liko mažiau nei pusmetis. 😉 Pažadu naujų, gardžių patiekalų su grybais.