Savaitgalio rytai – tas magiškas ir nuostabus metas, kaip niekam niekur nereikia skubėti ir galima mėgautis lėtu jaukumu: galima keltis vėliau, gerti kavą lovoje, vėliau pasigaminti vėlyvus pusryčius ir neskubriai pusryčiauti su visa šeima garsiai svarstant tolimesnės dienos idėjas. Tuomet, kai nereikia niekur skubėti, galima paįvairinti nusibodusius pusryčius naujomis formomis ir skoniais naudojant tuos pačius, kasdieninius produktus. Aš siūlau savaitgalio pusryčiams orkaitėje iškepti kiaušinius šoninės krepšeliuose su grybais. Tai nebus nieko naujo ir kartu viskas bus kitaip.

6 porcijoms reikės:

6 kiaušinių
250g mažų pievagrybių
12 juostelių šalto rūkymo šoninės
baltos duonos skrudinimui
sviesto
druskos/pipirų
mėgstamų daržovių garnyrui
nelimpančios (geriausia silikoninės) formelės keksiukams kepti

Ant sausos keptuvės apkepkite šoninę. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite šoninę ir nevartant ją pakaitinkite, kol pradės raukšlėtis. Vos pradėjo raukšlėtis – su žnyplėmis išimkite šoninę nulašindami riebalus ir dėkite ant popierinio rankšluosčio riebalų likučiui sugerti.

kepta šoninė

Šoninės nereikia apskrudinti, ji turi likti minkšta. Pradėjo raukšlėtis ir išimkit, dėkit kitą.

Apkepus šoninę supjaustykite plonai 8 pievagrybius ir apkepkite juos toje pačioje keptuvėje, pagardindami džiovintais čiobreliais. Sūdyti nereikia, nes šoninė sūri ir nuvarvėjęs taukas irgi bus sūrus. Ilgai kepti nereikia. Tik tol, kol ims skaniai ruduoti ir užteks.

apkepti pievagrybiai

Dabar jau viskas paruošta. Įjungiame orkaitę, nustatome +220C ir pradedame surinkinėti patiekalą.

Visų pirma iš duonos skrudinimui reikia padaryti apvalius apskritimus, kurie uždengs kepimo formelės dugną. Man tai nesunkiai pavyko apvertus brendžio taurę – gavosi tobuli apskritimai. Juos dedame į formelės dugną. Tada šonuose suklojame po dvi šoninės juosteles (vienos ilgio gali tiesiog neužtekti visai sienelei uždengti). Kadangi šoninės viena kraštinė būna riebi, o kita su raumenuku, tai stenkitės dėti juosteles raumenuku žemyn. Kepant jis nesudegs, o štai riebaliukas dailiai ir traškiai apskrus.

šoninės krepšeliai

Dabar į kiekvieną krepšelį įdėkite po nedidelį gabaliuką sviesto ir ant jo tolygiai sudėkite apkeptus pievagrybius.

Ant pievagrybių atsargiai, kad liktų sveikas trynys, įmuškite po vieną L dydžio kiaušinį.

kiaušinis

Kaiušinius pabarstykite druska, juodais maltais pipirais ir užlašinkite po lašelį Tabasco padažo. To niekas nepajus, tačiau jis bus jūsų „personal touch“, kuris suteiks patiekalui malonų, pikantišką skonio akcentą. Gali būti, kad šiuo metu viskas atrodo nestabilu, nevykę ir nieko doro nesigaus. Nesirūpinkite – kiaušinio baltymas jau sutekėjo į visas maisto erdves ir kepdamas viską tvirtai sukabins. Paruoštą formą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15min. jeigu mėgstate skystą trynį ir 20 (22)min.  jeigu esate kieto trynio mėgėjai.

Kol kiaušiniai kepa turite laiko paruošti garnyrą – supjaustykite daržoves, keptuvėje apkepkite likusius pievagrybius, išspauskite apelsinų sulčių, išvirkite kavos. Viską neškite ant stalo ir kvieskite namiškius pusryčiauti.

Silikoninės formeles kepimui aš siūliau ne veltui – visų pirma jose niekas neprilimpa, o antra priežastis – viską lengva išimt paspaudus formelę iš apačios ir išvertus ją su visu turiniu į priešingą pusę. Taip nereikia nieko krapštyt, kaišiot ir deformuot. Šoninės krepšelis su kiaušiniu pats išlipa iš formelės.

Tik pažiūrėkit, koks gardus grožis – jam niekas neliks abejingas:

šoninės krepšelis su kiaušiniu

Skeptikai būtinai ištars: tai gi čia ta pati kiaušinienė su bekonu ir grybais – kam tiek vargti? Žinoma, juk savaitgalį rytas irgi tiesiog rytas, kai pateka saulė ir prasideda nauja diena.

Tačiau savaitgalio rytas gali būti ypatingas, turintis jaukios magijos, kuri užburia namų jaukumu ir buvimo kartu stebuklu. Momentu, kai niekur nereikia skubėti, kai gali tiesiog būti čia ir dabar, mėgautis šeimos artumu ir pozytivia nuotaika. Tuomet ta pati kiaušinienė gali būti šiek tiek kitokia, tapti ne vien maistu kūnui, bet ir akims.

Susikurkite sau ir namiškiams mažą šventę ir branginkite šias akimirkas; jos yra tikros.

pusryčiai