Jeigu auginate česnakus, tai matyt žinote, kad birželio pabaigoje ar liepos pradžioje reikia jiems nulaužyti žiedkočius. Tai daroma tam, kad česnakas neaugintų žiedų o savo jėgas mestų galvų auginimui.

Aš vaikystėje vasaras praleidau kaime pas senelius, kur tėvai augindavo ilgiausias česnakų lysves ir rudenį juos pardavę prisidurdavo prie skurdžių sovietmečio pajamų. Todėl tokių žiedynų esu nulaužęs tūkstančius – tai buvo mano pareiga. Nebuvo smagu nes rankos dar ilgai kvepėjo česnakų sultimis, o ilgiau padirbėjus nuo jų imdavo perštėti odą. Bet tai buvo stovimas darbas ir kur kas smagesnis, nei šieno grėbimas ar lysvių ravėjimas susilenkus.

Česnakų žiedkočius daržininkai nulaužia ir dažniausiai išmeta. Tačiau kur kas naudingiau būtų juos nupjauti, susmulkinti ir užmarinuoti. Taip gaunamas traškus, saldžiarūgštis ir aromatingas užkandis, labai tinkantis kaip garnyras prie mėsos kepsnių ant žarijų.

Visų pirma reikia susirinkti česnakų stiebkočius ir juos nuplauti. Tada reikia supjaustyti juos neilgomis juostelėmis, panašiai kaip pjaustomos šparaginės pupelės. Žiedkočius ir storas stiebo dalis reikia išmesti, nes jos netinka valgymui.

Susmulkintus žiedkočius reikia suberti į stiklainį. Aš kartu dar įberiu ir džiovintos aitriosios paprikos gabalėlių – ji suteikia papildomo pikantiškumo.

Stiklainyje subertus kotelius iki viršaus užpilame verdančiu marinatu, kuris pagaminamas tokiomis proporcijomis:

  • 1l vandens
  • 100ml 9% acto
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas druskos

Kai vanduo užverda – viską jame išmaišome ir tiesiog beveik verdantį supilame į stiklainį. Uždengiame dangteliu ir leidžiame atvėsti. Atvėsusį stiklainį saugome šaldytuve ar vėsioje patalpoje. Po kelių dienų (geriau po savaitės) stiebus jau galima ragauti ir pateikti kaip garnyrą kepsniams.

Beje, tuo pačiu marinatu galima užpilti ir cukinijas, jeigu jų priaugo daugiau, nei pajėgiate suvalgyti šviežias.

Skanaus! 🙂