Taip jau istoriškai susiklostė, kad šiemet sodyboje pradėjau bitininkauti. Ir ne šiaip vaikščioti su dūmine aplink avilį ar stebėti kaip atskridusios bitės tupia prie lakos. Aš pasinėriau į tai visa galva. Bitės mane taip sužavėjo, kad ėmiau valandų valandas domėtis apie bites, jų gyvenimo ciklus, bitininkystę ir visa kita, kas susiję su bitėmis. Apie tai dabar su užsidegimu galėčiau pasakoti daug ir ilgai, bet šį kartą pakalbėsiu apie pagrindinę bičių dovaną – medų. Medus buvo pagrindinė priežastis, kodėl žmonės pradėjo domėtis bitėms, vėliau susibičiuliavo ir draugauja su jomis iki šiol. Unikali simbiozė! Pasirodo žmogus ir bitės tapo tiek priklausomi vieni nuo kitų, kad bitės neišgyventų be žmogaus, o žmogus – be bičių. Žmogus globoja biteles ir sukuria joms sąlygas, kuriose jos gali išgyventi ir daugintis. Bitės žmogui atsidėkoja apdulkindamos augalus ir didinamos augalų derlių bei dovanodamos žmogui savo maistą – medų.

Man pasidarė įdomu – kuo naudingas medus žmogui apart to, kad yra saldus ir skanus. Besidomėdamas moksliniais medaus tyrimais radau labai įdomių faktų, apie kuriuos toliau glaustai papasakosiu. Tik skaitydami tai turėkite omenyje, kad šie teiginiai galioja tik tikram, natūraliam medui.

1. Medus yra ne tik saldus, bet ir maistingas.

Cukrus savyje turi saldumo ir 100% „tuščių” kalorijų, kurių nesudeginus tuoj pat virsta nepageidaujamu antsvoriu. Medus, bičių gaminamas iš žiedų nektaro, yra sudarytas iš fruktozės, gliukozės, maltozės ir sacharozės. Medus savyje neturi ląstelienos, riebalų ar proteinų, bet turi mineralų, vitaminų, bioaktyvių augalinių junginių ir antioksidantų. Viename šaukšte medaus (21g.) yra 64 kalorijos.

2. Natūraliame meduje yra gausu antioksidantų. 

Meduje yra daug žmogui svarbių antioksidantų. Tai fenoliai, enzimai ir junginiai – tokie, kaip flavanoidai ir organinės rūgštys. Mokslininkai mano, kad dėl šių savybių medus natūraliai išlieka tinkamas vartojimui ir negenda tūkstančius metų.

Ypatingai daug antioksidantų yra grikių meduje, kuris savo savybėmis naudingas stiprinant bendrą sveikatos būseną.
(Free radicals and reactive oxygen species (ROS) have been implicated in contributing to the processes of aging and disease. Humans protect themselves from these damaging compounds, in part, by absorbing antioxidants from high-antioxidant foods, like buckwheat honey.)

Meduje esantys antioksidantai turi aukštą kraujospūdį mažinantį poveikį. Medus yra ir natūrali priemonė, padedanti išvengti širdies ligų.

(Honey is rich in phenolic compounds, which act as natural antioxidants and are becoming increasingly popular because of their potential role in contributing to human health. A wide range of phenolic constituents is present in honey like quercetin, caffeic acid phenethyl ester (CAPE), acacetin, kaempferol, galangin which have promising effect in the treatment of cardiovascular diseases. Many epidemiological studies have shown that regular intake of phenolic compounds is associated with reduced risk of heart diseases. In coronary heart disease, the protective effects of phenolic compounds include mainly antithrombotic, anti-ischemic, anti-oxidant, and vasorelaxant. It is suggested that flavonoids decrease the risk of coronary heart disease by three major actions: improving coronary vasodilatation, decreasing the ability of platelets in the blood to clot, and preventing low-density lipoproteins (LDLs) from oxidizing.)

3. Medus taip pat sureguliuoja cholesterolio kiekį. 

Maža to, jis ne tik sumažina blogojo cholesterolio kiekį, bet ir padidina gerojo cholesterolio kiekį.

(The present study investigated the effect of natural honey on total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), triacylglycerole, C-reactive protein (CRP), fasting blood glucose (FBG), and body weight in overweight individuals. <…>Honey reduced total cholesterol (3%), LDL-C (5.8), triacylglycerole (11%), FBG (4.2%), and CRP (3.2%), and increased HDL-C (3.3%) in subjects with normal values, while in patients with elevated variables, honey caused reduction in total cholesterol by 3.3%, LDL-C by 4.3%, triacylglycerole by 19%, and CRP by 3.3% (p < 0.05). It is our conclusion that consumption of natural honey reduces cardiovascular risk factors, particularly in subjects with elevated risk factors, and it does not increase body weight in overweight or obese subjects.)

Be to, medus gali sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje. Kai trigliceridų kiekis padidėja – tai būsimų širdies ligų ar rizikų požymis. Daugelis tyrimų rodo, kad norint sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje ir išvengti antrojo tipo diabeto rizikos rekomenduojama cukrų keisti natūraliu medumi.

4. Medus padeda gydyti įvairias žaizdas ir odos ligas.

Tyrimai teigia, kad medus paspartina ir palengvina žaizdų gijimą, gali išgydyti opas, padeda esant nudegimams, gydant psoriazę. herpesą ir hemorojų. Aš galėčiau pateikti virš 10 nuorodų į tai liudijančius klinikinius tyrimus, bet nenoriu prisiimti atsakomybės ir paskatinti jus imtis savigydos. Todėl nuorodų ir vartojimo rekomendacijų nebus, nepykit.

O štai vieną patarimą tikrai turiu ir jis padės pradedantiesiems bitininkams ar žmonėms, kurie yra alergiški bičių įkandimams. Įgėlus bitei pasistenkite kuo greičiau pašalinti geluonį, braukdami jį peiliu ar šaukšto kotu į šoną (spaudžiant pirštais paleisite po oda dar daugiau nuodų). Įgėlimo vietą ir aplink ją kuo skubiau patepkite medumi. Tinimo beveik nebūna, skausmą, karščiavimą ir tempimą nuima per kelias minutes. Asmeniškai išbandžiau ne vieną kartą – tai veiksmingiausia priemonė po bitės įgėlimo.

5. Medus yra puikus vaistas nuo kosulio.

Tyrimais įrodyta, kad medus yra efektyvi priemonė gydant viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Įdomu tai, kad medus yra efektyviau už medikamentus.

(Most prescribed and over-the-counter preparations for cough in children are not effective and might carry the risk of adverse events. A single dose of honey before bedtime was shown in recent studies to diminish cough and the discomfort experienced by children and their parents. Recent evidence also supports administering a few daily doses, but this practice will need further study to assess its effectiveness and safety.).

6. Medus yra puiki alternatyva cukrui.

Medus yra sveikesnis pakaitalas cukrui. Tačiau dera nepamiršti, kad viską reikia vartoti su saiku – meduje  yra nemažai kalorijų.

Tačiau pakeitus cukrų medumi dažnai stebimas natūralus svorio sumažėjimas.

Geriate rytais stiklinę šilto vandens su citrinos sultimis? Įdėkite šaukštelį medaus. Medus padės numesti svorio, padidins jūsų imunitetą, padės sumažinti alergijų atsiradimą žydėjimo metu, suteiks energijos dienos pradžiai, atliks detoksikacinį poveikį ir pagerins jūsų bendrą savijautą bei sveikatos būseną.

Svarbu: visa tai galioja tik tuo atveju, jeigu jūs pirksite ir naudosite tikrą, natūralų medų.

Kaip atskirti natūralų medų nuo pakaitalo? Skaitykite etiketę. Parduotuvėse pilna medaus mišinių, medaus gaminių ar net medaus skonio produktų(gaminių). Tai nėra natūralus medus.

Natūralus, grynas medus yra taip ir užrašomas: natūralus medus. Dar šalia tikro medaus privalo būti užrašytas bityno, kuriame šis medus išsuktas, paso numeris. Ir neretai – bitinko vardas ir pavardė. Toks medus bus tikras ir natūralus.

(Iliustracijas pasiskolinta iš ekokrautuvele.lt)

O geriausias sprendimas – turėkite „savo bitininką”. Žmogų, kuris augina bites, pats suka medų ir kurį jums rekomendavo draugai ar giminaičiai. Tai patikimiausias mano žinomas būdas įsigyti tikro, natūralaus bičių medaus, surinkto iš Lietuvos laukų ir miškų.

Vartodami medų nekaitinkite jo – taip jis praras nemažą dalį savo gydomųjų savybių. Nerekomenduojama dėti medaus į aplinką, karštesnę nei +60C.

Todėl gerdami arbatą su medumi palaukite, kol arbata šiek tiek pravės, ir tik tik tada dėkite į ją medų. O jei mėgstate labai karštą arbatą, tuomet medų dėkite tiesiai į burną.

Pabaigai – vienos žolininkės patarimas, kuris gali apsaugoti jus nuo peršalimo ligų ir virusų visą rudenį ir žiemą.

Dabar, kol nesušalo, pasikaskite kiaulpienių šaknų, jas nuplaukite nuo žemių ir supjaustykite stambiais gabalais. Įmeskite 3-5 skilteles česnako ir viską susmulkinkite blenderiu. Mišinį lygiomis dalimis sumaišykite su natūraliu medumi ir kiekvieną dieną (geriausia – ryte, po pusryčių) suvalgykite po vieną arbatinį šaukštelį. Žolininkė dievagojosi, kad šis natūralus mišinys taip sustiprina imuninę sistemą, kad jokios sezoninės ligos tampa nebaisios. Kas gi žino – o gal tikrai?

Valgykite medų ir likite sveiki!