Neslėpsiu – aš esu didelis pomidorų gerbėjas. Ir dabar, kai Lietuvoje tokia fantastiškai šilta, beveik nelietuviška, vasara vietiniai pomidorai yra puikūs. Aš valgau juos kiekvieną dieną ir negaliu atsivalgyti. Dabar jų daug, jie visi sunokę, kupini savitų kvapų ir skonių – kiekviena pomidorų rūšis turi savitą skonį. Ir jie visi tokie gardūs! Kaip gali atsibosti?

Tiesa, jeigu tai tiesiog pomidoras, arba lietuviška klasika „pomidorų ir agurkų salotos su grietine” – tikiu, kad gali atsibosti. Todėl šiandien pasidalinsiu keliais paprastais patarimais kaip pasigaminti gardžių, spalvingų ir nenuobodžių salotų pomidorų pagrindu.

Pirma paslaptis – naudokite skirtingas pomidorų rūšis. Didelius ir mažus, sultingus ir mėsingus, raudonus, geltonus ar net juodus, apvalius ir pailgus. Kuo daugiau skirtingų rūšių pomidorų panaudosite, tuo daugiau skonių gausite. Pjaustykite juos kaip sugalvosite, geriausia – vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Jie nesutiž ir nepraras formos gamybos metu.

Antra paslaptis: geriausias pomidorų draugas yra svogūnas. Gali būti, kad jo nemėgstate – tuomet jau nieko nepadarysi. Tačiau jeigu mėgstate, žinokite, kad čia mums reikia ne paties svogūno, o jo sulčių, todėl rinkitės šviežią ir sultingą galvelę. Geriau ne paprastą baltąjį, kuris yra „piktas” o kiek švelnesnį – raudonąjį arba šalotinį svogūną. Jie švelnesni ir gardesni. Idant svogūnas nedominuotų skonyje perpjaukite galvutę per pusę ir supjaustykite išilgai kuo plonesnėmis plunksnelėmis. Jos išskirs daugiau sulčių ir bus mažiau išraiškingos perkandus.

Pomidorus ir svogūnus suberkite į dubenį. Pabarstykite rupia jūros druska, švelniai pamaišykite rankomis ir palikite kelioms minutėms, tegul išsiskiria sultys. Štai jūs turite gardžią pomidorinę „bazę”, su kuria galima eksperimentuoti toliau.

Galite plonomis skiltelėmis supjaustyti mozzarella sūrį, įterpti į pomidorus, pašlakstyti pesto padažu ir šlakeliu alyvuogių aliejaus, užbarstyti šviežių plėšytų baziliko lapelių ir gausite Kaprio salotas su pesto padažu.

Galite įpjaustyti šviežių agurkų, paprikų, įberti alyvuogių be kauliukų, uždėti kelis gabalėlius feta sūrio, jį pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti džiovintu raudonėliu – gausite Graikiškas salotas.

Jeigu turite vakarykštės, jau kiek padžiūvusios baltos duonos arba čiabatos, tuomet atpjaukite 3-4 storas riekes, jas suplėšykite gabalais ir sudėkite į kepimo skardelę. Duoną apšlakstykite alyvuogių aliejumi su druska ir trintais česnakais. Pamaišykite duoną rankomis, kad visi gabalėliai gautų bent šiek tiek aliejaus ir pašaukite skardelę į +200C orkaitę 20-25min. Kai duonelė pradės ruduoti – išimkite ją iš orkaitės ir leiskite pravėsti.

Į pomidorinę bazę įberkite minkšto balto sūrio salotoms (nesvarbu kokį naudosite – dauguma šviežių sūrių tiks), įberkite saują ar dvi juodųjų alyvuogių be kauliukų, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir citrinų sultimis. Pamaišykite atsargiai rankomis, kad padažai susimaišytų ir suberkite skrudintą duoną, viską dar kartą atsargiai permaišykite ir dėkite į lėkštes. Užbarstykite bazilikų lapeliais. Štai jums toskanietiško stiliaus pomidorų ir duonos salotos Panzanella.

Paruoškite stiklinę kuskuso kruopų. Kai jos išbrinks ir atvės – įmaišykite jas į pomidorų bazę, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite kapotais petražolių lapeliais. Papildomai pagardinkite druska ir juodais maltais pipirais, jei mėgstate. Gausite sveiką, mažai kaloringą ir tokiam karštam vasariškam orui tinkamą patiekalą, kuris atstos pietus arba vakarienę. Galite įpjaustyti raudonos aitriosios plonomis juostelėmis. Patiekalas taps pikantiškesniu, o aštrumas prisidės prie medžiagų apykaitos spartinimo.

Arba tiesiog įdėkite į pomidorų bazę šaukštelį pesto padažo, pašlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pamaišykite ir naudokite kaip padažą makaronams. Taip, tiesiog įmaišykite dubens turinį į ką tik išvirtus ir nukoštus karštus makaronus ir luktelkite minutę, kad pomidorai sušiltų, o makaronai sugertų tą nuostabų kokteilį, pagamintą iš pomidorų sulčių, aliejaus ir prieskonių. Dėkite makaronus į lėkštę, pabarstykite kietojo sūrio drožlėmis ir mėgaukitės. Vasara nesitęs amžinai – nepraleiskite progos pasimėgauti jos subrandintomis gėrybėmis.

Nuotrauka iš pixabay.com