Vienas iš modernių virtuvės įrenginių yra vakuumatorius – prietaisas, kuris yra kiekvienoje profesionalioje virtuvėje, bet dar gana retai sutinkamas mėgėjų tarpe. Tai nėra įrenginys, be kurio negalėsite pasigaminti maisto, tačiau tai yra įrenginys, kuris gali palengvinti jūsų veiklą virtuvėje ir sutaupyti laiko bei maisto produktų. Kas yra vakuumatorius ir kam (ir ar) jo reikia – apie tai šiame įraše.

Taigi, vakuumatorius yra prietaisas, kuris sugeba išsiurbti iš maišelio ar specialios talpos orą ir sandariai jį uždaryti. Tai viskas, ką jis daro ir nei kiek daugiau. Užsandarino arba išsiurbė orą ir tada užsandarino. Viskas. Vienok šio funkcionalumo dėka galima virtuvėje atrasti naujas galimybes.

Vakuumatoriai skirstomi į bekamerinius ir kamerinius. Kameriniai yra didelės, profesionalios mašinos, naudojamos maisto pramonėje ir profesionaliose virtuvėse. Jums tokio tikrai nereikia, tad plačiau nepasakosiu. O štai bekameriniai yra nedidukai, paprasti naudoti ir mažai vietos virtuvėje užimantys elektriniai įrenginiai, kurio viršutinis dangtis atsidaro, kad galėtumėte įdėti maišelį.

Dar centre matote tris mygtukus, kurių funkcijos yra arba tik užsandarinti arba vakuumuoti ir užsandarinti maišelį.

Kaip tai veikia?

Vakuumavimui yra specialūs gruoblėti maišeliai, kurie neretai parduodami juostomis rulonėliuose ir galima atsikirpti norimo ilgio maišelį. Prieš naudojant jo vieną galą reikia užsandarinti. Tam jį dedate į vakuumatorių

Tuomet uždarote vakuumatoriaus dangtelį

Ir paspaudžiate mygtuką „sandarinti“. Vakuumatorius įkaitina specialią juostelę ir užlydo abi maišelio sieneles taip, kad siūlė tampa sandari. Dabar maišelis paruoštas naudojimui. Į jį galima dėti maisto produktus, tuomet atvirą maišelio pusę dėti į vakuumatorių, uždengti dangtelį ir paspausti kitą mygtuką – vakuumuoti ir sandarinti. Vakuumatorius jaukiai suburzgia, ištraukia iš maišelio orą ir nutilęs dar kelias sekundes užtrunka užlydydamas maišelio kraštą. Viskas, darbas baigtas. Ir jis užtrunka mažiau nei minutę – čia su maisto produktų sudėjimu ir pačiu vakuumavimo procesu. Ir tai išties labai paprastas, vos dviejų mygtukų įrenginys – neužtruks, kol išmoksite naudotis. 😉

Juk paprasta ir greita, tiesa? O galutinis rezultatas atrodo štai taip:

Tai – veršienos kumpio gabalėlis su rozmarinu ir kitais prieskoniais. Iš abiejų maišelio šonų matosi siūlės, kurias padarė vakuumatorius, sandarindamas maišiuką.

Štai skaitote naudojimo instrukciją, žiūrite į paveikslėlius ir galvojate: kurių velnių man viso šito reikia? Kodėl aš tai skaitau?

Paaiškinu: yra trys priežastys, kodėl jums reikia vakuumatoriaus.

  1. Sous vide gamybos technika. Galima ja užsiimti be vakuumatoriaus, bet tik su juo rezultatas bus tobulas. O be to, bus ir paprasta ir patogu. Nežinot kas tai – spaudžiat čia, einat ir skaitot.
  2. Antroji priežastis – maisto taupymas. Šviežias maistas gana greitai džiūsta, vysta, oksiduojasi, genda ir t.t. Pašalinus maisto sąlyti su oru jo šviežumą, bei galiojimo laiką galima prailginti kartais. Antai žalia, šviežia mėsa paprastai tinkama gaminimui 2-3 dienas, vakuumatoriaus pagalba šis laikas prailgėja iki 9-10 dienų. Šviežia žuvis tinkama naudoti 2-3 dienas, vakuumavus 7-8. Įvairūs kepiniai, troškiniai ar padažai tinkami 2-3 dienas, vakuumatoriaus dėka jų galiojimas pailgėja iki 10 dienų ir ilgiau! Ir aš nekalbu apie šaldymą!
    Be to, vakuumatoriaus dėka galima ne tik išsaugoti maistą ilgiau, bet ir paruošti jei to reikia. Pavyzdžiui nusipirkote gera kaina nemažą gabalą mėsos. Dalį jos sunaudojote vakarienei vienam patiekalui gaminti, o kitą dalį norėtumėte sunaudoti tik po keleto dienų, pavyzdžiui kepsniams. Likusią mėsos dalį apibarstote prieskoniais (sūdyti nereikia), vakuumuojate ir dedate į šaldytuvą. Atėjus laikui gaminti tiesiog išimate mėsą, kvepiančią prieskoniais, kiek pasūdote ir galite kepti! Argi nešaunu?
    Na ir jei kalbame apie maisto galiojimo pratęsimą – vakuumuotame maišelyje galima saugoti tai, kas atliko nuo vakarienės ar šventinio stalo. Pripjaustėte sūrio, mėsos ar kitų maisto produktų, kurie liko nesuvalgyti? Nebūtina mesti lauk ar valgyti tris dienas (klasikinė lietuvių neganda po Velykų ar Kalėdų) idant nesugestų. Sudėjote į maišelį, vakuumavote ir po savaitės viskas bus šviežia ir gardu.
  3. Ir dar liko trečioji priežastis – laiko taupymas. O kartu ir vietos šaldiklyje. Yra begalė dalykų, kurių gamyba užima nemažai laiko ir tik todėl, kad jo neturite – negaminate. Vakuumatorius suteikia galimybę pasigamintus paruoštukus (atimančius daug laiko virtuvėje) sudėjus į maišelius, užsandarinti ir saugoti juos šaldiklyje. Tai begalo patogu! Paprastas pavyzdys: virtos perlinės kruopos. Jos skanios, maistingos, bet jų paruošimas yra tikras vargas – jas reikia mirkyti, tada jas reikia virti, tai užtrunka ilgai ir mes ne visada turime tam laiko. Turint vakuumatorių galima per kartą virti visą perlinių kruopų pakelį! Užmerkiate jas dubenyje, išverdate dideliame puode (beje reiktų virti ne iki pabaigos, o palikti jas vos neišvirusias), nukošiate su kiaurasamčiu, perliejate šaltu vandeniu ir leidžiate nuvarvėti. Turite kalną virtų perlinių kruopų. Dabar tiesiog dedate jas porcijomis (dydį pasirinkite patys) į maišelius ir vakuumuojate. Gaunate kruopų pagalvėlę plastike, ant kurio su markeriu užrašote kas tai yra ir kada pagaminta. Dabar maišelį dedate į šaldiklį ir visada turite paruoštų perlinių kruopų. Verdate vištienos sultinį – mažais kubeliais pjaustyta morkytė, bulvikė, šaldytos kruopos tiesiai į puodą ir po 5min. turite perlinių kruopų sriubos!
    Panašiai galite šaldyti daugumą paruoštukų – kruopas, dešreles, padažus, troškinius, šviežias prieskonines žoleles, uogas, (You name it!). Maišeliai sandariai ir kompaktiškai gulės šaldiklyje, ant jų bus aiškiai užrašyta kas juose yra ir kada jie buvo įdėti. Super paprasta ir patogu.
    Jau girdžiu: aš tą patį darau ir kuo puikiausiai išsiverčiu su maisto dėžutėmis! Puiku. Tik dėžutėse nemažą dalį sudaro oras arba kitaip – tuštuma, kuri užima jūsų šaldiklio turinį. Be to aš dėžutėmis gana nusivyliau, mat išėmus iš šaldiklio plastikas neretai tampa trapus ir būtent šaldiklio dėka esu sulaužęs nemažai dangtelių. Su maišeliais taip nėra: prakirpai ir išsiėmei jo turinį.

Aš neperšu jums vakuumatoriaus – kaip minėjau, jūs galite kuo puikiausiai išsiversti ir be jo. Ir tai net nėra konkretaus gamintojo reklama, aš tiesiog iliustracijoms panaudojau savo turimą vakuumatorių. Vienok jeigu jūs gaminate daug, jeigu mėgstate pirkti maistą didesniais kiekiais nes taip apsimoka, jeigu norite sutaupyti laiko virtuvėje dirbant nelabai įdomius paruošiamuosius darbus arba tiesiog turėti šaldiklyje jau pagaminto maisto, kurį bet kada galite pašildyti ir skubiai pavalgyti – vakuumatorius jums tikrai pravers. Jis neužima daug vietos, jo nereikia valyti po kiekvieno panaudojimo, jis lengvai ir greitai apruošiamas darbui ir taip pat mikliai dingsta nuo stalviršio. Tai vienas iš tų retų virtuvės pagalbininkų, kuris palengvina gyvenimą, bet nereikalauja laiko sau, kad būtų tinkamai išvalytas ar paruoštas naudojimui.

Galų gale nebūtina jo pirkti – galima tiesiog paprašyti Kalėdų senelio. Gauti tokį įrenginį dovanų yra kur kas smagiau, nei dar vieną prijuostę ar dovanų kuponą iš parduotuvės, kurioje jums nieko nereikia.