Jūs prašote – aš gaminu ir aprašau.

Varškės apkepas, mūsų vaikystės šviesusis ir šiltasis prisiminimas. Gal būt todėl, mes visi jį taip mėgstame, ir dažnai kepame sau ir savo vaikams. Mes – tai aš, jūs mano mielas skaitytojau, ir jūsų šeima ir draugai.

Varškės apkepo receptų yra begalė, jų yra įvairiausių – nuo paprastų iki labai sudėtingų. Tačiau ne visi jie pavyksta, ne visi būna purūs ir tirpstantys burnoje.

O iš tiesų šis patiekalas yra itin paprastas ir jis yra pasmerktas sėkmei net ir tuo atveju, jeigu jį gamins patirties neturintis vaikas. Tiesiog reikia laikytis poros labai paprastų taisyklių.

Pirmoji taisyklė – produktai.

Čia viskas paprasta, jeigu laikomės proporcijų. O jos yra tokios:

300g. varškės – 1 kiaušinis – 1 šaukštas su kaupu manų kruopų – 1 arbatinis šaukštelis cukraus – šiek tiek druskos.

Šių proporcijų kartotinis jums leis pagaminti bet kokį kiekį apkepo ir pamaitinti visą vaikų darželį jei to prireiks. Tiesa, tai bazinis rinkinys. Dabar dar papildomai galima būsimą apkepą pagardinti vaniliniu cukrumi, smulkiai tarkuota citrinos žievele, galų gale razinomis jei norite. Čia jau priedai. Bazė išlieka paprasta.

Visus šiuos produktus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite šaukštu. Arba virtuvinio kombaino pagalba, tai nėra esminis dalykas.

Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir jame tolygiai paskirstykite paruoštą masę. Masės viršų galima patepti lydytu sviestu – taip apkepas dailiau apskrus ir turės nedidelę gardžią plutelę.

Antroji taisyklė – kepimas.

Indą su mase pašaukite į orkaitę kuri įkaitinta iki 180C ir kepkite 40min.

Praėjus šiam laikui orkaitę tiesiog išjunkite ir palikite apkepą atvėsti kartu su orkaite jo neišimdami. Tai užtikrins, kad apkepas nesukris ir liks purus. Na, jis kepimo metu žinoma šiek tiek iškils, vėsdamas – sukris. Visi apkepai sukrenta, tokia jau jų dalia. Tačiau nesudarę temperatūrinio šoko ir leisdami apkepui atvėsti lėtai, tiesiog orkaitėje, sumažinsite jo sukritimą iki minimumo ir jis išliks purus.

Beliks tik pateikti su grietine ir uogiene, kaip jį mums pateikdavo mūsų mamos.

Ir čia tikrai nereikia kepimo miltelių, atskiro baltymų plakimo iki standžios masės ir visų kitų šokių su būgneliais atsisukus veidu į saulę.

Laikykitės proporcijų, neskubėkite ištraukti iš orkaitės ir apkepas bus tobulas. Aš jums pažadu.

Tiesa, gaminkite jį iš 1kg varškės ar net daugiau. Jis labai skanus ir karštas ir šaltas. Net ir iškepus didelį apkepo kiekį jo nereikės išmesti. Jis visada suvalgomas iki paskutinio trupinio.

O jei turite norų, klausimų ar patiekalų, kurie jums nepavyksta – rašykite apie tai komentaruose čia ar FB puslapyje. Aš juos skaitysiu. Tada gaminsiu. Ir jums pateiksiu atsakymus. Kaip visada – detalius ir su patarimais.

Gardaus apkepo! 🙂