Artala – tai kaukazietiška sriuba, populiari Gruzijoje, kuri gaminama verdant jautienos blauzdą. Blauzda yra ypatinga jautienos dalis – ji yra kieta, mat nuolat sunkiai dirba pernešdama visą jaučio svorį. Tačiau kartu ji yra labai skani, nes turi daug jungiamojo audinio ir kaulo, kas verdant šią mėsą suteikia daug ryškaus skonio. Visumoje artala taip ir verdama: jautienos blauzda nuplaunama, susmulkinama, užpilama vandeniu ir užverdama nugraibant putas. Užvirus į ją dedama saliero šaknies, svogūnas ir ant mažos ugnies verdama 4 valandas, kol mėsa nepradeda byrėti nuo kaulo. Kartais šiuo metu dedamos ir bulvės, išverdamos kartu sriuboje, tačiau tai nėra labai populiaru ir dažniau išimtis iš taisyklės. Kai mėsa jau byra nuo kaulo, tuomet puodas nukaičiamas ir išgriebta mėsa susmulkinama. Ji dedama į dubenis ar lėkštes, užbarstoma kapotu česnaku ir žalumynais, užpilama sultiniu ir valgoma. Jeigu virtos ir bulvės, tuomet rezultatas bus panašiai toks:

Turtinga, aromatinga ir gardi sriuba. Taip, sriuba. Tačiau aš šiandien papasakosiu apie kiek kitokią šios sriubos versiją, kuomet ji tampa pagrindiniu patiekalu, o kaip prieskonis patiekalo gardinimui naudojamas susidaręs sultinys.

Praktiškai reikės molinio indo arba metalinio troškintuvo, tinkamo naudojimui orkaitėje. Ir visų produktų, kuriuos matote viršutinėje nuotraukoje: 2kg jautienos blauzdos, čenako galva, svogūnas, keli dideli pomidorai, dvi aitriosios paprikos, dar dvi saldžios ir butelis sauso raudono gruziniško vyno.

Mėsą reikia nuplauti, nupjaustyti nuo kaulo ir jos gabalus sudėti į puodą. Šalia mėsos padėti galvą česnako, kuriai nupjautas kotelis ir dalis skiltelių viršūnėlių, česnakas, paprikos. Viskas nuoširdžiai pasūdoma, papipirinama ir užpilama vynu tiek, kad apsemtų mėsą. Tada viskas uždengiama storai pjaustytais pomidorais (pomidoras perpjaunamas į tris dalis taip, kad gautųsi trys piršto storio žiedai), pomidorai papildomai pasūdomi, uždengiamas dangtis ir puodas pašaunamas į 200C karštumo orkaitę 4 valandoms. Praėjus šiam laikui orkaitę tiesiog išjungiame ir paliekame puodą orkaitėje pastovėti dar 30-45min. Dabar galima valgyti.

Patiekalo nuotraukos nebus. Tai nėra labai išvaizdus patiekalas. Geriau parodysiu kaip atrodo puodo vidus nudengus dangtį prieš patiekiant:

Visas puodo turinys suminkštėjęs, bet nepraradęs savo formos ir plaukia skaidriame, intensyviame sultinyje.Imkite didelį dubenį, atsargiai perkelkite į jį mėsą, nes mėsa jau minkšta ir tiesiog byra nuo savo svorio. Šalia mėsos sudėkite daržoves, viską užpilkite sultiniu ir užbarstykite kapotais žalumynais: krapais, petražolėmis, kalendra.

Minkšta ir byranti mėsa, sodrus ir intensyvus sultinys, švelnios daržovės ir begalinė puokštė aromatų. Net jeigu šis patiekalas netaps jūsų mėgstamiausiu, bent kartą privalote jo paragauti. Juoab, kad produktai yra nebrangūs, o gamyba nesudėtinga.