Recepto šaltinis: Valgiai.lt
"Graikiškas mėsos pyragas (kreatopita serron)" from Valgiai.lt
Graikiškas mėsos pyragas (kreatopita serron)
Produktai
- 600g. liesos kiaulienos (kumpis arba nugarinė)
- 3 smulkiai supjaustyti svogūnai
- stiklinė virtų ryžių
- Keli šlakeliai aliejaus
- 200g tarkuoto kietojo sūrio (pvz. Džiugas)
- Druskos, pipirų.
- 1 kiaušinio trynio
- Tešlai: 2 stiklinės miltų
- 100g sviesto.
- šaukštelis kepimo miltelių
- šiek tiek vandens
Gamyba
- Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sviestu, druska ir keliais šaukštais vandens iki minkštos, švelnios tešlos.
- Atidėti į šaldytuvą.
- Mėsą supjaustyti mažais gabalėliais, apkepinti aliejuje iki dailios rudos spalvos. Išimti ir atidėti.
- Keptuvėje, kur kepė mėsa, suberti pjaustytus svogūnus ir kepti iki karamelizacijos (rudavimo) pradžios.
- Pradėjus ruduoti svogūnams suberti į juos mėsą, pasūdyti, pabarstyti pipirais, įpilti pusę stiklinės vandens.
- Uždengus troškinti ant mažos ugnies kartais pamaišant ir jei reikia - papildant vandeniu iki svogūnai ištirps į padažą o mėsa taps biri.
- Į pravėsusią mėsą su padažu įmaišyti ryžius ir sūrį.
- Tešlą padalinti į dvi nelygias dalis. Didesnę dalį iškočioti ir ja iškloti kepimo formos dugną ir šonus.
- Sudėti mėsos masę ir tolygiai paskirstyti formoje.
- Uždėti antrą iškočiotą tešlos lapą ir užlankstyti tešlos kraštelius sujungiant kaip kibinus.
- Viršų aptepti kiaušinio tryniu ir kepti 180C orkaitėje 1 valandą.
- Iškepus leisti pravėsti ~20min ir valgyti šiltą.