Lietuviai panašūs į vokiečius savo meile kiaulės karkoms. Tą aš galiu įrodyti bent keliais skirtingais būdais: pradedant tuo, kad įrašas „Kaip iškepti karką” yra visų laikų skaitomiausias šiame bloge, baigiant tuo, kad net ir dideliame mėsos skyriuje šeštadieniais karkos baigiasi iki pietų. Ir jeigu ilgiau krapštai akis gali likti be karkų. Todėl norint gauti didesnių ir dailesnių būtina pradėti jų ieškoti kuo anksčiau.

Karkos yra salyginai nebrangios, sočios ir gardžios. Jau pasakojau kaip iškepti natūralaus skonio karką, šį kartą papasakosiu kaip pagaminti Kalėdomis kvepiančią karką… giroje! Receptas labai paprastas – kaip dauguma mano siūlomų receptų – tačiau tikrai kitoks, neįprastas ir nepabodęs.

Taigi, gamybai reikės:

  • karkos(ar kelių)
  • giros – turinčios kuo mažiau cukraus. Idealu, jeigu gira naminė ir nesaldi.
  • dviejų svogūno galvų
  • dviejų saliero stiebų
  • dviejų morkų
  • vieno apelsino žievelės – oranažinės jo dalies bei sulčių
  • kelių gvazdikėlių
  • penkių – septynių juodųjų pipirų grūdelių
  • kelių skiltelių česnako
  • petražolių šakelių
  • poros laurų lapų
  • dar svarbus prieskonis – šaukšto juodosios arbatos
  • poros šaukštų druskos

Toliau gamyba gana paprasta: viską sudedame – suberiame į puodą ir užpilame gira. Aš dėjau tris karkas, sunaudojau beveik tris litrus giros. Prieš užpilant tai atrodė taip:

karka puode

Neskubant užverdame, sumažiname kaitrą, kad vos burbuliuotų ir verdame dvi valandas. Praėjus dviems valandoms yra du keliai: arba puodą su visu viralu išnešti ir palikti lauke per naktį, kad karkos atvėstų virale arba jas išgriebti iš karto ir dėti į orkaitę dar karštas.

Aš laikiau per naktį, kitą dieną išėmiau iš puodo, nusausinau ir pašoviau dar valandai +180C orkaitę ir kaitinau, kol mėsa pradėjo mautis nuo kaulų.

Dar galima pasigaminti padažiuką aptepimui. Sumaišykite skystą medų, šiek tiek aliejaus ir citrinos sulčių arba obuolių acto. Ir šiuo skystimėliu kas 15min. aptepkite karkos odą.  Aliejus kaitins odą ir ji taps traškesnė, medus uždės karamelinę plutelę. Bus dailiau ir gardžiau. O jei tingite – netepkite, tuomet karka bus tiesiog minkšta ir gardi be papildomos glazūros.

kepta karka

Gira ir arbata suteikia karkai gerą ryškų prieskonį. Skonis būna turtingas, kitoks. Gvazdikėliai ir apelsinas prideda lengvą šventinį aromatą. Prabangus gaunasi patiekalas. Paprastas, nebrangus ir kartu prabangus. Būtinai pateikite su begale įvairių padažų ir pagardų: garstyčiomis, krienais, adžikos padažu, su raugintais kopūstais ir raugintais agurkais, su bulvių koše ar apkeptomis bulvėmis. Pjaukite dosnius mėsos šmotus, dėkite juos į lėkštę ir mėgaukitės iki soties. Juk ne kasdien tokia šventė pasitaiko – giroje gaminta karka.

karka

Viena karka pamaitinsite du rimtus arba tris vidutinius valgytojus. Skanaus!