Dabar madinga skirstyti žmones į skirtingas grupes. Pavyzdžiui: sako, kad yra žmonės, kurie mėgsta kates ir tie, kurie mėgsta šunis.

Dar yra tokie, kurie mėgsta bėgioti ir tie, kurie nekenčia bėgimo. Žmonės, kurie mėgsta vairuoti ir tie, kurie net nemoka to daryti. Tokių pavyzdžių galima rasti begales.

Vienas ryškus skirstymas gastronomijos pasaulyje yra: žmonės, kurie mėgsta kepenėles ir tie, kurie negali jų net paimti į burną.

Pirmieji mėgaujasi įvairiausiomis kepenėlių pateikimo formomis: pradedant sumuštiniu su kepenėlių paštetu ir baigiant Foie Gras deriniu su kilmingu saldžiuoju vėlyvojo derliaus vynu. Gi kitiems šleikštulys pakyla vien nuo minties apie kepenėles burnoje… Pastarieji toliau gali ir nebeskaityti, nieko įdomaus nesužinos. O štai kepenėlių mėgėjams papasakosiu kaip paprastai ir greitai pasigaminti burnoje tiesiog tirpstančias kepenėles grietinėlės padaže.

Produktai:

  • kepenėlės – 500g, daugiau tiesiog netilps keptuvėje.
  • Grietinėlės 200g.
  • 2 dideli svogūnai,
  • šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų, miltų ir aliejaus kepimui.

Pasiruošimas ir gamyba:

  • Kepenėles nuplaukite, nuvarvinkite ir nupjaustykite nuo jų visus riebaliukus, gysleles ir kitus nereikalingus likučius. Turi likt tik ruda kepenėlių mėsa.
  • Kepenėles sudėkite į maišelį užberkite du šaukštus miltų, uždarykite maišelį ir gerai papurtykite – kepenėlės tolygiai pasidengs miltais, o likučius su maišeliu tiesiog išmesite. Paprasta ir švaru.
  • Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir kepkite ant įkaitinto aliejaus. Kai svogūnai ims gelsti – ant jų sudėkite miltais apibarstytas kepenėles ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės.
  • Kai po kelių minučių apatinė kepenėlių dalis šiek tiek  apskrus – apverskite kepenėles ir leiskite apskrusti kitai pusei.
  • Į apskrudusias kepenėles supilame grietinėlę ir kelis šlakelius vandens, barstome druską ir pipirus, troškiname kepenėles iki pilno paruošimo.

Čia esminis momentas yra žinoti kada kepenėlės yra jau pilnai paruoštos. Negalima kepenėlių perkepti – jos taps kietos ir neskanios. Pilnai paruoštos jos yra tada, kai perpjovus storiausią gabaliuką viduje jis būna vos vos rožinis – viskas, metas nukaisti keptuvę.

Taip paruoštomis kepenėlėmis galima mėgautis dviem būdais – galima jas pateikti kaip karštą užkandį, kartu būtinai pasiūlant juodos rupios ruginės duonos riekę. Arba galima pateikti kaip pagrindinį patiekalą. Tuomet aš jas mėgstu pateikti su bulvių koše, kurioje daug sviesto ir pieno. Ir su gerai įrūgusiais agurkėliais.

Tai yra neapsakomai gardu. Kepenėlės minkštos, tirpstančios burnoje. Svogūnai, skrudinti miltai ir grietinėlė sukuria sodrų padažą kuris turi šiek tiek riešutų ar grybų prieskonio. Beje, jei neturite grietinėlės – naudokite grietinę. Tik žiūrėkite, kad ji nesutirštėtų, esant reikalui padažą gamybos metu skieskite vandeniu arba sultiniu. Jis turi būti vienalytis, jo turi būti daug –  dengti kepenėles.

Tai labai paprastas, pigus ir greitai paruošiamas patiekalas. Bet jis labai gardus! Jei tik neperkepsite kepenėlių 😉

Skanaus!