Prisipažinsiu – nesu didis rugsėjo fanas. Rugsėjis yra mėnuo, kuris atima visus vasaros malonumus ir su pirmaisiais rūkais apgaubia rudenine melancholija. Dienos trumpyn, naktys šaltyn, darbai ima ginti darbus ir nebelieka to vasariško vėjavaikiškumo, kuris taip džiugino vos prieš kelias savaites.

Tačiau rudens pradžia yra dosni sezoninės virtuvės mėgėjams: šiltnamiai ir turgūs kupini įvairiausių šviežių daržovių, jau prasidėjo obuolių, kriaušių ir slyvų derliai, miškuose it pašėlę dygsta grybai. O atvėsę orai tarsi tyčia erzina jus kviesdami į virtuvę gaminti jaukius, guodžiančius patiekalus iš šviežių ir sultingų, kupinų skonio daržovių. Be to, dar nebuvo šalnų, o tai primena, kad ir prieskoninių žolelių, užaugusių po saule ir lietumi, bei dosnių savo aromatais ir skoniais yra pilna – tik naudok!

Tai ta proga apie lengvą, bet labai sultingą ir aromatingą patiekalą, kuris ne tik pasotins, bet ir padės naikinti jau įkyrėjusių cukinijų atsargas.

Įdarytos keptos paprikos

  • 3-4 saldžiosios paprikos
  • 1 vidutinė cukinija
  • 3 svogūno galvos
  • ~500g. maltos vištienos
  • 3 skiltelės česnako
  • baziliko ir petražolių lapelių
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • druskos / juodų maltų pipirų pagardinimui
  1. Svogūnų galvas nulupame, smulkiname nedideliais kubeliais ir apkepame su šlakeliu aliejaus kol ims gelsti.
  2. Kol svogūnai kepa - smulkiais kubeliais supjaustome cukiniją ir sumetame pas svogūnus.
  3. Pamaišydami kepame, kol cukinija ims lengvai skrusti. Nukaičiame, barstome pipirais ir druska.
  4. Petražolių ir bazilikų lapelius ir česnakus susmulkiname ir užbarstome ant cukinijų.
  5. Dedame maltą vištieną ir viską išmaišome, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  6. Nuplautas paprikas pjauname išilgai per pusę, išimame sėklas ir jas laikančias membranas.
  7. Cukinijų-vištienos mišinį dedame į paprikas dosniai, kad būtų su nedideliu kaupu.
  8. Įdarytas cukinijas dedame į kepimo indą aukštais kraštais (bus sultinio) ir pašauname į +180C orkaitę
  9. Kepame gerą pusvalandį, kol įdaras ims skrusti.
  10. Patiekiame sriubinėse lėkštėse, gausiai palaistydami išsiskyrusiu sultiniu ir gardindami šaukštu grietinės.

Patiekalas lengvas, bet labai gardus, sultingas ir aromatingas. Vištieną, žinoma, derėtų sukapoti – bet kas šiais laikais tam turi laiko ir kantrybės? Tad naudokite maltą, o dar geriau – pirkite mėsą ir sumalkite ją patys, naudodami kuo stambesnį mėsmalės sietelį. Bus beveik kaip kapota.

Yra, kas nemėgsta paprikų – ne bėda. Tuo pačiu būdu galima įdaryti didelius pomidorus: nupjaunate jiems viršų, šaukštu atsargiai išskobiate minkštimą ir galima dėti įdarą.

Beje, taip pat galima įdaryti ir jaunas cukinijas arba aguročius. Nuplaunate, pjaunate išilgai, išskabtuojate šaukštu vidų (kad rezultatas primintų nedidelę valtelę) ir pildote ją įdaru. Beje, tai ką išskabtuosite ir naudokite apkepimui įdarui.

Na (žinoma) taip pat galima įdaryti baklažanus. Pjaunat, skobiat, dedat įdarą ir pašaunat į orkaitę. 15-20min. virtuvėje, dar geras pusvalandis kol kepa ir labai gardus patiekalas garuoja ant jūsų stalo.

Jau girdžiu skaitytojų pasipiktinimus: o kur ryžiai? Mano mama visada įdėdavo virtų ryžių! Žinoma, jeigu norite – galite dėti ryžius 🙂 Galite dėti grikius. Ar kitas mėgiamas stambias kruopas. Tik jei dėsite kruopas – kepdami uždenkite įdarytas daržoves folija ar dangčiu, nes kepimo metu paviršiuje esančios kruopos gan greit apskrus, taps kietos ir nemalonios valgyti. Nudenkite likus ~5min. prieš pabaigą, kai viskas jau bus iškepę ir beliks tik apskrudinti.

Skanaus!