Aš pastebėjau kaip žmonės pavargo nuo karantino ir darbo iš namų. Ta pati aplinka, tie patys namai, tie patys vaizdai. Nors ir bendrauji su kitais kolegomis, tačiau tai nėra gyvas bendravimas ir niekaip neapleidžia vienišumo jausmas bei socializacijos stoka. Darbo valandos ištirpo ir išsiliejo į visiškai nekontroliuojamą režimą. Neaišku, kada prasideda darbas ir kada jis baigiasi – juk gyveni, valgai ir dirbi ten pat. Kuo skiriasi darbo valandos nuo nedarbo valandų? Kaip jas atskirti ir atsijungti nuo rūpesčių? Reikia kažkokio aiškaus trigerio, kuris padėtų suvokti, kad štai – viskas. Darbo savaitė baigėsi ir dabar metas sau ir poilsiui. Bet kaip tą padaryti?

Vienas iš būdų – imtis priešingos darbui veiklos, kuri nukreips dėmesį. Ir savęs pamaloninimo. Ne, ne to, apie kurį pagalvojote – aš turėjau mintyje nekasdienišką maistą. Ne tą sumuštinį, kurį pačiumpate pakeliui tarp dviejų virtualių susirinkimų. Gerą, skanų, ypatingą ir nekasdienišką maistą – bent kartą gardžiai sočiai prikimšti pilvą ir maloniai apsunkti nuo sotumo jausmo.

Vienas iš tokių, gardžių ir nebrangių patiekalų galėtų būti virta ir kepta kiaulės koja su virtais žirniais, svogūnais ir spirgučiais. Skamba gerai? Eikime gaminti!

Produktai:

  • viena kiaulės koja, arba tiek, kiek bus valgytojų. Rinkitės kuo ilgesnes kojas, idealu jei jos su gabaliuku karkos. Mat trumpos parduotuvinės visai neturi mėsos. Ieškokite didelių kojų mėsos parduotuvėlėse ar turguje.
  • 400g. džiovintų neskaldytų žirnių
  • 200g. šoninės
  • 1 didelis svogūnas
  • druskos, pipirų
  • aliejaus kepimui
  • daržovių ir prieskonių kojos virimui – apie tai kiek vėliau.

Gamyba:

  • užmerkite žirnius dubenyje – mirkyti jie greičiau išvirs, be to išvirę bus birūs, nelips tarpusavyje.
  • apžiūrėkite kojas – ar gerai nuplautos ir joms pašalinti visi plaukeliai. Jei ne – nuvalykite.
  • puode užvirkite kelis litrus vandens, sumeskite kojas į verdantį vandenį ir pavirkite 5min. Išgriebkite kojas, išpilkite vandenį ir vėl užvirkite naują, į verdantį vandenį sudėkite kojas virti toliau. Šis veiksmas – pirminis nuvirimas – pašalins specifinį kvapą, kurį ne visi mėgsta.
  • sudėkite į puodą kelias morkas, kelis svogūnus, kelis lauro lapus, bent 6-8 skilteles česnako, 5-8 grūdelius juodųjų pipirų, šaukštą druskos – kojos išvirę turi būti skanios. Aš papildomai įdedu kelis žvaigždanyžius ir kelis gvazdikėlius, jie suteikia lengvą rytietiškos virtuvės akcentą aromatui, bet šie prieskoniai nėra privalomi.
  • sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite kojas 2 valandas. Nukaiskite puodą ir leiskite jam atvėsti neišimant kojų – taip jos išliks sultingesnės ir minkštesnės.
  • Išimkite atvėsusias kojas iš puodo ir nusausinkite.
  • Įkaitinkite orkaitę iki +180C
  • žirnius nukoškite, berkite į verdantį vandenį – tegul išverda. Tam turi užtekti 15min.
  • su kojomis dabar galima elgtis keliais būdais. Pirmas – tiesiog aptepti jas aliejumi, šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais ir pašauti į orkaitę. Riebalo paviršiuje reikia, kad jos dailiau apskrustų. Galite jas aptepti BBQ padažu – bus specifinis keptų šonkaulių prieskonis. Aš darau dar kitaip – dubenėlyje sumaišau džiūvėsėlius, rūkytos paprikos miltelius ir česnako granules su šiek tiek druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu apibarstau aliejumi apteptas kojas, kad apliptų. Tada pašaunu į orkaitę.
  • Kojas orkaitėje reikia kaitinti kol jos gerai perkais ir šiek tiek apskurs. Tai trunka ~15min.
  • Kol kojos skrunda – kaičiame keptuvę, dosniai pilame aliejų ir beriame smulkiai pjaustytą didelį svogūną.
  • kartu paskui svogūną beriame kubeliais pjaustytą šaltai rūkytą šoninę arba kumpelį. Maišome, kepame kol svogūnai pradės rusvėti.
  • kaip tik šiuo metu jau turėtų būti išvirę žirniai – juos nukošiame ir beriame į keptuvę.
  • maišome žirnius, kad jie kiek apkeptų, apsiveltų svogūnais ir riebalais
  • žirnius sūdome, gausiai gardiname maltais juodaisiais pipirais ir dar išmaišome.
  • Dabar jau ir kojos turi būti paskrudę. Traukiame jas lauk iš orkaitės.

Ir štai dabar imame plačią lėkštę, į ją dedame žirnius su svogūnais ir šonine, ant  jų – virtą ir keptą kiaulės koją ir nešame ant stalo. Į taurę pilame atvėsintą mėgiamą putojantį ir įninkame į paprastą bet labai neprastą pokylį. Kitaip šio gardaus maisto ir negaliu pavadinti…. 🙂

kiaulės koja su žirniais

Estetinis momentas: verdant kojų oda traukiasi, kojos riečiasi, kaulai neriasi lauk. Jeigu turite laiko ir kantrybės ir jums svarbu išlaikyti estetišką pirminę kiaulės koją – prieš verdant tampriai įvyniokite ją į audeklą, pavyzdžiui marlę. Išvirę ir atvėsintos kojos išliks tiesios ir dailios. Tada jau jas galima išvynioti ir šauti į orkaitę. Bet kaip sakiau – tai estetams, kurie turi laiko ir kantrybės. Aš neturiu 🙂

Praktinis momentas: jeigu šalia kojų įdėsite virti nedidelę karkutę arba tiesiog kietesnės mėsos gabalą, tai po virimo išėmus kojas papildomai virtą mėsą galėsite susmulkinti, sudėti į indelį ir užpilti puode esančiu nuoviru. Indelį dėkite į šaldytuvą – gausis pirmarūšė šaltiena! 😉

Efektyvumo momentas: visas procesas užtrunka kelias valandas, todėl jei yra toks poreikis jį galima padalinti pusiau. Pavyzdžiui galima išvirti kojas, atvėsinti, sudėti į indelį ir uždengus palikti per naktį šaldytuve. Kitą dieną beliks jas apkepti ir pasigaminti žirnių garnyrą.

Aš neprižadu, kad šis patiekalas tartum ranka nubrauks visus karantino rūpesčius bei nuovargį. Bet tai, kad leis juos pamiršti bent vienam vakarui – tą aš jums pažadu 😉

Neliūdėkite!