Perskaičius pavadinimą greičiausiai pagalvojote „nusivažiavo. Makaronai su bulvėmis. Kas toliau?”. Aš tai tikrai taip pagalvočiau. Vienok jeigu esate nuolatinis šios svetainės skaitytojas ko gero jau perpratote, kad aš mėgstu ieškoti skoninių naujovių ir papasakoti jums apie tai, ką nauja patyriau už popsinės virtuvės ribų. Todėl šį kartą – apie makaronus, o jei tiksliau tai pasta su bulvėmis.

Pasta su bulvėmis arba originalo kalba Pasta e patate yra tradicinis pietų Italijos patiekalas, valgomas vėsiomis (mūsų akimis) ir šaltomis (italų vertinimu) žiemos dienomis. Kas yra šalta pietų Italijos žiema? Tai tradicinė lietuviška vasara, kai oro temperatūra svyruoja +13..+15C ribose, tad progų pasigaminti šį patiekalą tikrai dar bus.

Aš šiek tiek pakeičiau originalų receptą ir praturtinau jį išrankiam lietuviškam skoniui. Tokie jau mes esame: mums reikia, kad visko būtų primaišyta daug ir skonis būtų turtingas. Italų virtuvės patiekale vos keli produktai ir pagaminus patiekalą kiekvieno jų skoniai juntami atskirai. O mums reikia baltos mišrainės ir nieko čia nepadarysi. Kad ir kaip keistai viskas beskambėtų – siūlau pasigaminti. Patiekalas paprastas ir pagaminamas labai greitai.

Reikės puodo ir keptuvės. Puodą pusiau pripilkite vandens, pasūdykite ir užkaiskite – tegul užverda. Kol vanduo kaista nuskuskite 3-4 bulvikes ir nulupkite svogūno galvą. Bulves supjaustykite šiaudeliais, svogūną – plunksnelėmis. Kaiskite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir jam įkaitus berkite bulves, tegul kepa. Užvirė puodas? Įberkite kelias nedideliais gabaliukais sulaužytas džiovintų baravykų galvas – jos duos nusotabų prieskonį ir aromatą. Neturite, tai tiks ir be baravykų. Suberkite pusę pakelio kietųjų grūdų makaronų. Jie verda 11-13min. (būna parašyta ant pakelio) ir tiek užteks visam patiekalui paruošti.

Dabar bulvės ima skrusti ir metas jas apversti. Pavertus apibarstykite smulkintais svogūnais, šiek tiek pasūdykite ir papipirinkite. Tegul toliau kepa, o jūs tuo metu plonais šiaudeliais ar juostelėmis papjaustykite šaltai rūkytos šoninės – daug nereiks, saujelės. Dar apverskite bulves. Kai iki makaronų virimo pabaigos liks ~5min. į puodą suberkite stiklinę šaldytų žaliųjų žirnelių (ar šviežių, jei dabar vasar ir jų turite). Keptuvėje bulvės bus suminkštėję, tad suberkite ir įmaišykite šoninę, tegul skremba.

Apskritai jeigu bulvės, svogūnas ar šoninė ims skrebti ir tamsėti – tai tik į gerą. Visa ši karamelizacijos pasekmė labai dosniai papildys būsimo padažo skonį. Praėjo makaronams virti skirtas laikas? Nukaiskite puodą ir nukoškite jo turinį į kiaurasamtį. Nuoviro neišpilkite, jo dar reikės padažui. Kiaurasamčio turinį verskite į keptuvę pas bulves su šonine, nukaiskite keptuvę o turinį stropiai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasklistų tarpusavyje. Supilkite 200ml riebios grietinėlės ir samtį nuoviro iš puodo. Išmaišykite – padažas turi būti šiek tiek per skystas; makaronai jį ilgainiui sugers į save ir taip sutirštins. Paragaukite – greičiausiai trūks druskos. Dar jei yra galimybė įbarstykite šviežio smulkinto baziliko arba petražolių. Viską dėkite į gilias lekštes ar plačius dubenis, užtarkuokite trupiniais smulkinto brandinto kietojo sūrio. Tuojau pateikite.

Skonis fantastiškas, patiekalas labai sotus, bet neapsunkinantis. Riebalų ir angliavandenių bomba. Bet labai gardi. Tekstūros burnoje sujaukia galimą suvokimą, bet visas šis jaukus ir guodžiantis patiekaliukas yra tai, kuo įtiksite visiems namiškiams, o nenaudodami šoninės – ir vegetarams.

O nuotraukos nebus. Visų pirma todėl, kad alkana šeimyna valgį sulapnojo taip greit, kad nespėjau atsitokėti. O dar tai nėra labai išvaizdus patiekalas, kurio išvaizda reikia grožėtis. Pasta su sūriu ir sodriu padažu, nieko ypatingo.

Paprasta, pigu, greita. Ir kartu begalo gardu – stebuklas paprastume. Būtinai bent kartą pagaminkite šį patiekalą, aš pažadu, kad jis jums patiks.

Skanaus!