Mėsos pyragas, anglakalbiame pasaulyje žinomas kaip meatloaf, yra labai senas ir visame pasaulyje populiarus patiekalas. Rašytiniuose šaltiniuose randama, kad šį patiekalą, praturtintą vaisiais ir riešutais, gamino dar senovės Romoje. Ir aš neperdedu sakydamas, kad šis patiekalas populiarus visame pasaulyje – savitas (panašias) mėsos pyrago versijas rasite nuo Indonezijos ar Vietnamo iki Kubos, Čilės ir JAV virtuvių. Beje JAV jis buvo labai populiarus didžiosios depresijos laikais, kuomet trūko pajamų ir maistas buvo gana skurdus, o šis patiekalas gali būti pagamintas iš nebrangių produktų, jis sotus ir maistingas, be to tinkamas valgyti ir karštas ir šaltas.

Populiarus jis (bent jau buvo) ir Lietuvoje. Tik jį kažkodėl dar sovietmečiu pradėjo vadinti netikru zuikiu. Patiekalo masę suformuodavo į duonos kepaliuko pavidalą, viename gale įbesdavo du lauro lapus kaip ausytes, dėdavo kelias razinas kaip akis ir nosį ir kepdavo. Atrodė tai panašiai taip (nuotrauka skolinta iš internetų):

Nu ar ne košmaras? Man šis vaizdas tebekelia nykius prisiminimus iš vaikystės, mat malimui buvo naudojama pati prasčiausia mėsa, kad masės būtų daugiau į ją būdavo dosniai priberiama džiūvėsėlių ar tiesiog primalama batono, visa tai iškepus būdavo sprangu ir neskanu. Na bet su ausytėm – zuikis beveik, nu.

Beje, šio „zuikio” versija su virtu kiaušiniu viduje mūsų kraštus pasiekė iš Lenkijos. Tai pas kaimynus kepant mėsos pyragą privaloma į vidų įdėti vieną ar kelis virtus kiaušinius. Spėju – istoriškai tai irgi atėjo iš taupumo, idant bendras patiekalo kiekis būtų didesnis ir patiekalas – sotesnis. Rusijoje šis patiekalas apskirtai gaminamas labai primityviai ir vadinamas tiesiog mėsos duona (МЯСНОЙ ХЛЕБ).

Aš mėgstu, kad šis patiekalas būtų purus ir sultingas, todėl papasakosiu kaip aš gaminu savąją mėsos pyrago versiją.

Mėsos pyragas

  • 500g. maltos jautienos
  • 500g. maltos neriebios kiaulienos
  • 2 svogūnai
  • 2 vidutinės morkos
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 saliero stiebai
  • 2 šaukšteliai garstyčių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepimui
  1. Morką plonai sutarkuojame, likusias daržoves supjaustome mažais kubeliais.
  2. Apkepame daržoves ant aliejaus, kad salieras imtų minkštėti, atidedame atvėsti.
  3. Dubenyje sumaišome mėsą, pravėsusias daržoves su visu aliejumi, druska ir pipirais.
  4. Masę minkome ar maišome tol, kol ji taps lipni ir visi produktai tolygiai išsimaišys.
  5. Dedame masė į pailgą formą keksui kepti, uždengiame folija ir pašauname į +200C orkaitę 35min.
  6. Po šio laiko formą išimame, nudengiame ir joje kepusią masę perdedame į kepimo skardelę bei pašauname į orkaitę dar 5min. kad apskrustų.
  7. Patiekiame karštą, supjaustytą riekelėmis.

Beje, į masę nereikia dėti kiaušinių. Tai labai gajus mitas, neva kiaušiniai sulipdo mėsą ir todėl ji būna vientisa ir nebiri. Tai netiesa, kiaušiniai tik sukietina mėsą, bet jos nesulipdo. Mėsa sulimpa dėl joje esančių baltymų pokyčių, kurie vyksta maišant ir minkant mėsą.

O šiaip gana nesudėtingai pagaminamas gardus ir sotus patiekalas, kuris tinka valgyti karštą tą pačią dieną ar atvėsusį kaip mėsos riekeles ant sumuštinio.

Tiesa, jei mėsą malsite patys – malimo pabaigoje į mėsmalę įmeskite kelias pamirkytas šviesios duonos riekeles. Jos ir mėsmalę išvalys ir mėsos pyrage nesijaus.

Ką daryti jei neturite formos keksui kepti? Suformuokite iš masės pailgą mėsos kepaliuką ir įvyniokite jį į plonai pjaustytas bekono juosteles. Taip gausite dar vieną pyrago versiją. Kepant tuomet uždengti nereikia.

Kol pyragas kepa verta pasigaminti paprasto grybų padažo, kuris labai tiks patiekti kartu su pyragu. Tam prikaistuvyje ar nedideliame puode ištirpdykite šaukštą sviesto ir apkepkite ketvirčiais smulkintus nedidelius pievagrybius, pagardinkite druska ir pipirais. Kai pievagrybiai apkeps – įpilkite ~100ml riebios grietinėlės ir ant mažos ugnies, kartais pamaišydami viską šiek tiek nugarinkite, kad padažas būdų neskystas.

Pateikiant mėsos pyragą užliekite riekelę šiuo padažu. Bus labai skanu! 🙂