Žinau, kad šiuo metu cukinijos visiems jau nusibodo – metas toks ir metai tokie. Tačiau pasinaudosiu tarnybine patirtimi ir pasidėsiu šį receptą sau ateičiai, mat labai jau vykęs. Visa šeima valgė, gyrė ir prašė dar, kas yra reta mano išlepusių (skonio prasme) namiškių aplinkoje.

Receptą visai atsitiktinai pamačiau viename iš populiarių lietuviškų interneto portalų, jis pasirodė gana paprastas, tačiau kartu įtartinas. Ta prasme savaime jis atrodė populiariai ir visiškai nekaltai. Tačiau kai aš pamatau daržovių apkepą, kuriame nurodo, kad (cituoju) „tarkuotų cukinijų – 375g.“ aš suklūstu. Dažniausiai toks pedantiškumas nereikšminguose gramuose atsiranda, kai vyksta mechaninis vertimas iš vienos kalbos į kitą, bandant perprasti mato vienetus ir naudojantis Google verčiant vienus mato vienetus kitais. Tačiau pati idėja mane suintrigavo, todėl mane apėmė azartas ir pradėjau ieškoti pirminio recepto šaltinio.

Pasikuitus internete kelias valandas ir pasinaudojus lietuvių-anglų-portugalų kalbų vertėju aptikau, kad per kelis šaltinius suvulgarintas „cukinijų apkepas“ yra senovinis portugalų kepinys, vadinamas „Torta de Abobrinha“ arba lietuviškai – cukinijų pyragas. Aš išsiverčiau klasikinį jo receptą iš portugalų kalbos, iškepiau ir pasidėsiu čia, nes tikrai pavykęs.

Portugališkas cukinijų pyragas

  • Stambiai tarkuota vidutinio dydžio cukinija
  • 2 tarkuotos morkos
  • 2 susmulkinti svogūnai
  • 200g. smulkintos šalto rūkymo šoninės
  • 3 kiaušiniai
  • 1 puodelis pieno
  • 2 dideli kubeliais pjaustyti pomidorai
  • dvi saujos tarkuoto kietojo sūrio
  • juostelėmis pjaustytas gabalėlis Mozzarella sūrio
  • 12 šaukštų miltų
  • 1 šaukštas kepimo miltelių (be kaupo)
  • smulkiai pjaustytų petražolių lapelių ir sovgūnų laiškų
  • šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų
  1. Klasikiniu būdu cukiniją sutarkuojam ir sumetam į kiaurasamtį - tegul nuvarva.
  2. Šoninę metam į keptuvę ir kaitinam ant vidutinės ugnies, kad ištekintų taukus ir apskrustų.
  3. Kol šoninė skrunda - susmulkinam svogūnus ir morkas.
  4. Sumetam juos į keptuvę su šonine ir apkepam / patroškinam kelias minutes, kad suminkštėtų. Atidedam, kad pravėstų.
  5. Pilam pieną, mušam kiaušinius, beriam šiek tiek druskos ir pipirų į virtuvinio kombaino indą ir leidžiam tolygiai išsiplakti. Išjungiam.
  6. Nusunkiam cukinijos tarkius, kad kuo daugiau sulčių nutekėtų lauk ir dedam į kombaino indą.
  7. Dar įdedam pomidoro kubelius, keptuvės turinį su taukais, smulkintas petražoles ir svogūnų laiškus (dabar man rodos, kad laiškinis česnakas tiktų dar geriau).
  8. Vėl įjungiam kombainą lėtai - tegul maišo.
  9. Atskirame dubenyje sumaišom miltus, kepimo miltelius ir sutarkuotą kietąjį sūrį.
  10. Mišinį po truputį suberiam į kombaino indą, tegul ir tai išmaišo.
  11. Įjungiam orkaitę +180C, tegul kaista.
  12. Imam vidutinio dydžio kepimo indą ir išklojam kepimo popieriumi (tokiu atveju tiks ir torto forma) arba patepam aliejumi, kad neprikibtų pyrago masė.
  13. Kombainą išjungiame, masę sukrečiame į kepimo indą ir tolygiai paskleidžiame, pašauname į orkaitę.
  14. Kol kepa susmulkiname Mozzarella sūrį. Kai apkepas ims ruduoti paviršiuje - apibarstome smulkintu sūriu ir vėl pašauname, ko sūris ištirps.
  15. Išimame ir leidžiame pravėsti kaip tikram pyragui.
  16. Valgome dar šiltą. Tinka ir kitos dienos pietums.

Purus, drėgnas, iškilęs, tirpstantis burnoje. Visiška sėkmė ir skonių lavina nesitikint nieko ypatingo iš tokio paprasto recepto.

Vegetarai gali šoninę keisti alyvuogių aliejumi, bus taip pat gerai ir gardu.

Gardu ir kitą dieną darbe: pašildžius sotu, kvepia, priputus iki soties neapsunksti ir neima snaudulys kaip po kotletų su bulvių koše ar „picukės už kuponiukus“ (C).

Šoninę galima keisti vištienos ar kalakutienos faršu, tuomet baltymų bus dar daugiau.

O šiaip tai nu žiauriai gerai. Nuoširdžiai sakau: tikrai skanu. Ir dar tai tobulas patiekalas norint įdėti ką nors vaikiams į mokyklą ir sau pietums. Pasibandykit – gal ir jums patiks.

Skanaus!

p.s. nuotraukos ir vėl nėra, nes visi tie daržovių pyragai yra neišvaizdžiai vienodi. Tik žalesni ar gelsvesni, toks ir skirtumas 🙂