Besibaigiant birželiui vasara įsigalėja mūsų regione. Tai ne tik karšti orai, šiltas ežerų ir upių vanduo, ramūs ir lėti vakarai, kepsninių aromatai lauke ir neskubrios mintys apie atostogas. Tai ir lysvės bei prekystaliai, kupini šviežių žalumynų ir natūraliai pakitęs noras nustoti valgyti sunkų, kaloringą žiemišką maistą bei imti lepintis daržovėmis, uogomis ir vaisiais.

Šis metas yra puiki proga pažvelgti į rytietišką / pietietišką virtuvę, kuri vis labiau plinta vakarietiškos maisto kultūros terpėse bei pasisemti naujos kulinarinės patirties. Nes kas, jeigu ne pietiečiai žino kas yra tikrasis karštis bei ką geriausia valgyti tokiomis kaitriomis dienomis, kokios šiuo metu tvyro Lietuvoje.

Taigi – Libija ir iš šios šalies kilęs patiekalas Tabbouleh (tariama – tabule). Tai iš esmės petražolių salotos su bulguro kruopomis (dirbtinės kruopos, gaminamos iš kviečių grūdų). Tabbouleh iš esmės yra lengvas ir gaivus patiekalas, tinkamas ir veganams. Tačiau tai nėra paprastos salotos – jos yra labai universalios, gali būti pateikiamos kaip pagrindinis šaltasis patiekalas arba kaip priedas prie kitų patiekalų.

Tačiau tabbouleh populiarus ne tik Libijoje – šio patiekalo gausite paragauti kai lankysitės Sirijoje, Egipte, Palestinoje, Irake ar Jordanijoje. Jis populiarus visame vidurio rytų regione. Net turkai ir armėnai turi savitas tabbouleh atmainas.

Tabbouleh

  • 100g. bulguro kruopų
  • 200ml karšto vandens
  • Dvi saujos petražolių lapelių
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • 5-8 svogūnų laiškai
  • 2 šakelės mėtų lapelių
  • citrina
  • alyvuogių aliejus
  • juodieji pipirai, druska
  1. Paruošiame bulgurą: kruopas kelias minutes pakaitiname ant aliejaus puode, užpilame vandeniu
  2. Pamaišome, užvirus - nukaičiame, uždengiame dangčiu ir paliekame valandai.
  3. Atvėsusį bulgurą beriame į dubenį, užberiame itin smulkiai sukapotais petražolių lapeliais.
  4. Beriame smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir labai mažais kubeliais pjaustytus agurkus.
  5. Užbarstome smulkintais mėtos lapeliais, užtarkuojame geltonąją citrinos žievelės dalį.
  6. Gardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais, pašlakstome citrinos sultimis.
  7. Gausiai apšlakstome alyvuogių aliejumi, išmaišome ir patiekiame.

Šios salotos man buvo visiškai naujas atradimas virtuvėje, niekada nesu nieko panašaus ragavęs.

Bulguras, kaip matote, paruošiamas visai paprastai ir yra savito, kitokio skonio. Tartum kruopos kaip kruopos, bet jis čia labai tinka. Mėgstate kuskusą? Tikiu, pamėgsite ir bulgurą.

Tabbouleh yra petražolių salotos, jos ir bulguras yra privalomos. Kitus priedus galite dėti pagal pomėgį. Vakaruose gana populiaru šias salotas pagardinti smulkiai pjaustytais pomidorais ir nedėti mėtų. Bet man labiau patinka versija su mėtomis – jos suteikia papildomo gaivumo šioms salotoms.

Skanu valgyti kaip savarankišką patiekalą – tai gaivus, bet sotus valgis. Tačiau jis puikiai dera ir kaip garnyras prie patiekalų, keptų ant grotelių.

Iškepkite ant žarijų žuvį arba baltame vyne ir citrinų sultyse su raudonėliu marinuotos liesos mėsos vėrinukų, iškepus mėsą paskrudinkite kelias riekeles šviesios duonos. Sumaišykite lengvą jogurtinį dip’ą ir pateikite viską su tabbouleh. Gausite greit paruošiamą ir labai prašmatnią vakarienę visai šeimai ar draugų kompanijai!

Tai bus kaip tik tai, ko norėtumėte lengvai vakarienei terasoje, valgomai jau po saulės laidos, bent šiek tiek atslūgus karščiui.

Skanaus!