Tai – dar viena paprasta, maistinga ir guodžianti sriuba, kuri maloniai sušildo žiemos metu. Originaliai ji kilusi iš Ispanijos ir jos gamybai naudojama rūkyta paprika bei chorizo dešra, tačiau šie produktai yra brangūs ir mums svetimi. Aš šią sriubą „sulietuvinau” panaudodamas paprastą kaimišką šalto rūkymo dešrą, kuri su savimi atsineša dūmo aromatą ir leidžia rūkytos paprikos prieskonius pakeisti kur kas pigesniais ir populiariais saldžiosios raudonosios paprikos milteliais. Be to ši sriuba yra idealūs atlaidai žioplam pirkėjui, kuris gruodžio viduryje apimtas vasariškos nostalgijos parduotuvėje nusiperka šviežių pomidorų ir prakandęs supranta, jog pomidoruose likę tik išvaizda – nei skonio, nei aromato juose nebėra. Tuomet jie tinkami tik sriuboms ir troškiniams. Ir tai labiau kaip užpildas, nei kaip kertinis, skonį įtakojantis produktas.

Avinžirnių, pomidorų ir rūkytos dešros sriuba

  • 1l vištienos sultinio
  • 200g. šaltai rūkytos kaimiškos dešros
  • 1 didelio svogūno galvos
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 2 didelės morkos
  • 5 pomidorai (arba 400g. skardinė konservuotų)
  • 3 saliero stiebkočiai
  • 400g. skardinė avinžirnių
  • saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelių
  • 1/2 šaukštelio malto kumino
  • druskos ir juodųjų pipirų
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • petražolės lapelių pateikimui
  1. Susmulkiname daržoves: svogūną ir česnaką smulkiai, morką kubeliais, saliero stiebkočius pusmėnuliais, pomidorus kubeliais ar tiesiog blenderyje.
  2. Nulupame dešrą, perpjauname išilgai ir supjaustome pusmėnuliais.
  3. Puode ant vidutinės ugnies įkaitiname šlakelį aliejaus ir jame apkepame dešrą - neilgai, kad tik pradėtu leisti savo taukus ir gardžiai kvepėti.
  4. Išgriebiame dešrą kiaurasamčiu ir į puodą beriame svogūnus, salierus ir morkas, apkepame kelias minutes pamaišydami, kad salieras ir svogūnai pradėtų minkštėti.
  5. Beriame česnakus, paprikų miltelius, kuminą, gerai išmaišome ir palaukiame kelias akimirkas, kad prieskoniai pasklistų karštame aliejuje ir imtų skleisti savo aromatą.
  6. Dedame smulkintus pomidorus, apkeptą dešrą, beriame avinžirnius, šiek tiek pasūdome, beriame maltus juoduosius pipirus, išmaišome.
  7. Pilame sultinį, uždengiame dangčiu ir užverdame sriubą.
  8. Užvirus sumažiname ugnį iki mažos ir verdame 15 min.
  9. Pateikiame užbarstę kapotomis petražolėmis.

Toks yra bazinis šios sriubos receptas. Dabar galime improvizuoti: jeigu norisi tirštesnės sriubos – išvirus suberkite 400g. skardinę konservuotų pupelių ir išmaišę palaukite dar 10min. Pupelių virti nereikia, tiesiog jos sušyla nuo sriubos karščio.

Jeigu mėgstate tirštas kremines sriubas, tuomet kiaurasamčiu išgraibykite dešrą ir dalį avinžirnių, sriubą tiesiog puode susmulkinkite blenderiu. Tuomet grąžinkite išimtą dešrą ir avinžirnius bei išmaišykite ir dar pakaitinkite, bet neužvirkite. Tokią sriubą jau galima pateikti ir prabangiau: į dubenėlį įpilkite sriubos, į ją iš krašto įmerkite įstrižai atpjautą, orkaitėje paskrudintą ir česnaku pagardintą baltos duonos (ar bagetės) riekę, šalia pabarstykite kapotų petražolių, ant jų užberkite kelias drožles kietojo sūrio ir pašlakstykite jas alyvuogių aliejumi. Taip pateikiama sriuba atrodys prabangiai, kvepės gardžiai, savo karščiu bei paprikų aitrumu sušildys kūną ir jos tikrai norėsis dar.

Paprasta, greit pagaminama, pigi, tiršta, maistinga ir soti sriuba, kuri labiausiai tinka šiuo žiemišku metu.