Pažvelgęs į susidomėjimą praėjusiu įrašu padariau prielaidą, kad sudėtingai ir ilgai gaminamas maistas nėra labai įdomus, todėl kurį laiką papasakosiu apie paprastesnius dalykus. Pavyzdžiui apie dar vieną, kadaise varguolių ir kaimiečių gamintą, patiekalą – itališką daržovių sriubą su malta jautiena. Maža to – šis įrašas bus dar vienas eksperimentas – jis bus kitoks, su mažai teksto, daugiau iliustracijų ir paprastesniu aprašymu.

Taigi – daržovės. Jos yra pigios, jas valgyti sveika ir jų patiekalai pagaminami greitai ir paprastai. Mėsa, šiuo atveju jautiena, suteikia papildomo sotumo bei baltymų. O dar tai – tiršta ir turtinga sriuba, todėl bus šildanti ir guodžianti šio niūraus lapkričio pabaigoje.

Sriuba pagaminama paprastai ir greitai – tam užtruksite vos pusvalandį, jums prireiks tik vieno puodo ir neišleisite krūvos pinigų įmantriems produktams. Kaip ir daugumos kitų itališkų patiekalų, taip ir šios sriubos sėkmė ir žavesys slypi paprastume. Pradėkime nuo to, kad storadugniame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkime alyvuogių aliejų ir jame apkepkime 400g. jautienos ir vieną svogūno galvą, smulkintus.

dsc_7926

Kai jautiena dailiai paruduos sudėkime smulkintą poro stiebą, kelias morkas ir saliero stiebkotį. Gerai išmaišykime ir apkepkime kelias minutes.

dsc_7927

Dabar berkime skardinę 400g. smulkintų konservuotų pomidorų ir prieskonių: česnakų granulių, džiovinto baziliko, raudonėlio, kelis lauro lapus, džiovintų petražolių, šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską išmaišykime ir pakepkime dar apie minutę. Prieskoniai yra tai, kas suteikia šiai nesudėtingai, bet ryškiai sriubai skonio ir aromato, todėl negailėkite jų.

dsc_7928

Dabar supilkime jautienos sultinio – apie du litrus. Užvirkime, sumažinkime ugnį ir leiskime lėtai virti 15min.

dsc_7929

Tuo metu pasiruošiame 3 ar 4 kopūsto lapus – juos vieną po kito nuimame nuo kopūsto galvos, išpjauname kietąją kotelio dalį, o likusius minštus gabalėlius sudedame vieną ant kito ir susukame kaip cigarą. Taip susuktus lapus patogu supjaustyti vienodo pločio juostelėmis. Kai supjaustysite – žerkite jas į puodą.

dsc_7930

Kartu su kopūstais suberkite nedidelę skardinę konservuotų pupelių. Jei norite tirštesnės sriubos – suberkite skardinę konservuotų kukurūzų. Pasūdykite, atsargiai išmaišykite ir uždengę pavirkite dar kelias minutes.

dsc_7931

Vėliau, nenudengiant puodo, tiesiog išjunkite viryklę ir leiskite puodui ramiai pravėsti 20-30 minučių. Sriuba šiek tiek pabręs, skoniai ir aromatai susijungs, tuomet jau galima patiekti. Tiesa, patiekiant italai rekomenduoja užbarstyti kapotų šviežių petražolių lapelių ir užtarkuoti kietojo sūrio.

dsc_7932

Kaip jau minėjau – prieskoniai suteikia šiai sriubai „veidą”. Paprastus produktus padaro nepaprastais. Ir aš nesakau, kad ši sriuba bus jūsų mėgiama ir verdama dažnai. Tačiau kviečiu atkreipti dėmesį, kad visi joje naudojami produktai yra labai sveikuoliški ir naudingi. Net nebūtina naudoti jautienos sultinio – tiesiog užpilkite paprastu šaltu vandeniu. Maistingumo bus šiek tiek mažiau, tačiau skonis išliks neprastas. Tad apie šią sriubą turėtų pagalvot visi, kurie sportuoja, meta svorį ir galvoja apie sveiką gyvenimo būdą. Paprasta, greita, daug, pigu ir labai sveikuoliška. Be to sriuba pakankamai tiršta, todėl galėsite kitą dieną nusinešti jos į darbą pietums kaip daržovių troškinį. Ir ne – grietinės jai netrūksta 😉 Tiesa, naudojant šviežias prieskonines žoleles sriuba būtų dar gardesnė, tačiau tam reiktų gyventi Italijoje. O čia – Lietuva, čia lietūs lyja, todėl tiks ir džiovinti prieskoniai.

Skanaus!