Ruduo yra įvairiausių šiupinių, troškinių ir kitokių panašiai sielą šildančių patiekalų metas. Juolab, kad pasibaigus vasarai galima šiek tiek nusidėti dietoms ir papiktnaudžiauti angliavandeniais. Ne, ne cukrum – tais geraisiais, tokiais kurių pvz. turi perlinės kruopos. Jos skanios, sočios, gerai dera su kitais maisto produktais. Kartu pridėjus dar jautienos, morkų, bulvių ir ryškaus jautienos sultinio gauname tirštą jautienos sriubą, kuri patiks visiems, pasotins, sušildys ir nudžiugins. Ir viename puode galite sukurti pietus visai šeimai, kuriais džiaugsis lauke tarp rudeninių lapų dūkę vaikai, sugužėję namo su plačiomis šypsenomis ir vėjo nugairintais skruostais.

Jautienos sriuba su perlinėmis kruopomis

  • 2l jautienos sultinio
  • 1/2 kg. jautienos nugarinės
  • 4 vidutinės bulvės
  • 2 morkos
  • 1/2 stiklinės perlinių kruopų
  • 1 saliero stiebkotis
  • 2 svogūno galvos
  • 3 skiltelės česnako
  • 100ml raudonojo vyno
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • druskos, maltų pipirų, čiobrelių, raudonėlio
  • Vorčesterio padažo
  • keli šlakeliai aliejaus kepimui
  1. Perlines kruopas užpilame vandeniu, nuskalaujame ir kelis kart perplauname šaltame vandenyje. Galiausiai užpilame stiklinę vandeniu iki viršaus ir paliekame kruopas brinkti.
  2. Storadugniame puode dosniai šliukštelime aliejaus, gerai jį įkaitiname ir apkepame kubeliais supjaustytą jautieną. Kubelio kraštinės dydis ~1,5-2cm
  3. Kai jautiena dailiai paruduos - išimame ją su kiaurasamčiu, nuvarvindami riebalus, atidedame į šoną. Sumažiname ugnį iki vidutinės, į puodą beriame smulkintus svogūnus ir česnaką.
  4. Apkepame, kol svogūnas suminkštės ir taps skaidrus, suberiame mažais kubeliais smulkintas morkas ir pusžiedžiais supjaustytą saliero stiebkotį.
  5. Viską pakepame dar 2-3min. , tuomet beriame prieskonius, šlakstome Vorčesterio padažą, dedame pomidorų pastą ir gerai išmaišome. Kai viskas ims pukštėti - pilame vyną.
  6. Supylus vyną viską gerai išmaišome ir pasistengiame nuo dugno atkabinti tai, kas priskrudo. Kaitiname kol puode esanti masė pradės šiek tiek tirštėti, o aplink pasklis labai malonus aromatas.
  7. Tuomet į puodą beriame atgal mėsą, supilame sultinį, nuo kruopų nupilame vandenį ir jas pilame į puodą. Gerai viską išmaišome ir padidinę ugnį puodą užverdame.
  8. Kai puodas užvirė - sumažinam kaitrą tiek, kad viskas lėtai ir lengvai troškintųsi - nereikia aktyvaus virimo. Uždengiam dantį ir paliekam troškintis 45min.
  9. Likus 15min. iki pabaigos suberkite kubeliais supjaustytas bulves, pamaišykite, paragaukite ar netrūksta druskos.
  10. Pasibaigus troškinimui skirtam laikui tiesiog išjunkite puodą ir leiskite jam dar pastovėti bent pusvalandį su uždengtu dangčiu.
  11. Patiekite, jei turi turite - ant sriubos užbarstykite kapotų petražolių šakelių.

Keli patarimai. Jautieną reikia santykinai nedaug, todėl stenkitės išsirinkti kokybišką gabaliuką. Ne, nereikia ilgai brandintos išpjovos – užteks tiesiog dailiai atrodančio gabalėlio; nupjaustykite plėves ir kitas nereikalingas dalis – tegul lieka dailūs raudonos mėsos gabaliukai.

Galima mėsos ir neapkepti, tačiau apkepus gausite intensyvesnį mėsos skonį, kuris troškinant įsilies į bendrą sriubos gardumą. Gerai įkaitinkite riebalus ir tik tada dėkite mėsą kepti, jei riebalai bus nepakankamai karšti mėsa juos dar labiau ataušins ir nebekeps, o troškinsis savo sultyse.

kepama jautiena

Nebūtina mėsos suskrudinti iki visiško tamsaus rudumo – išimkite ją tada, kai bus tiesiog dailiai apskrudusi.

Ir jei tik galite – naudokite ryškų naminį jautienos sultinį. Sultinys šioje sriuboje yra pusė galutinio rezultato sėkmės.

Ši sriuba yra troškinys, todėl neskubėkite jo dar verdančio pilti į lėkštes. Šiek tiek pabrandinkite ją puode, tegul skoniai ir aromatai susilieja į vientisą visumą. Soti, nesudėtinga ir labai guodžianti jautienos sriuba – sezoninis rudeniškos virtuvės patiekalas.

jautienos sriuba su perlinėmis kruopomis