Jūs mėgstate kiaulienos šonkaulius? Na kas jų nemėgsta! Tai viena iš skaniausių ir brangiausių kiaulienos dalių. Asmeniškai man ji skanesnė už išpjovą. Taip yra todėl, kad ji yra minkšta, mat ta kūno dalis mažai dirba ir raumuo nesukietėja. Be to ten daug jungiamųjų audinių ir visa tai sukuria labai puikų skonį.

Šalia mano namų yra mėsos krautuvėlė ir joje kartais būna toks labai prabangus dalykas – nupjaustyti šonkauliai. Mėsa nuo šonkaulių nupjaunama, tačiau nepilnai, mat ji gerai prikibusi nuo kaulo ir jos lieka gan nemažai. O štai kaulai parduodami veik pusvelčiui, už centus. Aš stengiuosi nepraleisti tokios puikios progos, mat iš šių kaulų nuverda labai šaunus sultinys ir dar gaunu gardžiosios mėsytės, kuri išvirus puode tiesiog pati byra nuo kaulų.

Šiandien kaip tik laiminga diena – aš gavau nusipirkti porą kilogramų tokių kaulų, tad papasakosiu kaip išsivirti gardžios ir maistingos sriubos, kuri bus ir sriuba ir beveik kaip pagrindinis patiekalas.

Žiemiška daržovių sriuba su šonkaulių mėsa

  • 2kg šonkaulių kaulų su mėsos likučiais
  • Daržovės sultiniui virti: morka, svogūnas, česnakas, salieras ir kt.
  • 1/4 šviežio kopūsto galvos
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 200g. šaldytų žirnelių arba šparaginių pupelių
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • druskos, juodųjų pipirų
  • krapų ar petražolių lapelių pateikimui (jei turite)
  1. Iš kaulų, sultiniui skirtų daržovių, lauro lapo ir pipirų žirnelių per 2 val. išverdame mėsos sultinį, nukošiame.
  2. Nuo kaulų nuimame mėsos likučius, supjaustome kubeliais.
  3. Užverdame nukoštą sultinį, į jį sumetame šiaudeliais smulkintą kopūstą.
  4. Atskirai keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame kubeliais pjaustytus svogūną ir morką.
  5. Dedame šaukštą pomidorų pastos, išmaišome, pakepame dar 30sek ir keptuvės turinį suverčiame į puodą.
  6. Sudedame supjaustytą mėsą.
  7. Beriame šaldytus žirnelius ar šparagines pupeles, sūdome, įdedame lauro lapą ir leidžiame pavirti dar 15min.
  8. Nukaičiame, leidžiame pabręsti 10-15min.
  9. Ragaujame ar netrūksta druskos, tiekiame į stalą apibarstę kapotomis žolelėmis.

Daržovės čia pavyzdinės, jas galima koreguoti pagal situaciją ir galimybes – pavyzdžiui galima dėti kubeliais smulkintas bulves, šiaudeliais pjaustytas paprikas arba burokėlius. Arba nedėti ko nors, jei nemėgstate ar tuo metu tiesiog neturite. Kaip jau jums patinka.

Jeigu turiu – verdant šią sriubą būtinai įpilu bent puslitrį raugintų agurkų rasalo. Labai maloniai praturtina sriubos skonį.

Sriuba gaunasi tiršta, maistinga, soti, bet neapsunkinanti. Puikus variantas šeimos vakarienei šaltuoju metų laiku.