Kol tęsiasi moliūgų sezonas papasakosiu apie dar vieną sriubą su moliūgais. Keptų moliūgų ir kitų daržovių sriubą.

Galimi įvairūs terminiai daržovių apdorojimo būdai. Populiariausias – virimas vandenyje. Dar verdama garuose. Kepama wok ar kitoje keptuvėje. Kiekvienas iš šių terminių apdorojimų savitai keičia daržovių ir vaisių skoninės bei aromatines savybes, struktūrą ir konsistenciją.

Vienas iš įdomesnių būdų yra kepti daržoves orkaitėje ir jau tada jas apdoroti. Kepamos (irba grilinamos) daržovės papildomai karamelizuojasi, įgauna savito saldumo. Tas ypač būdinga šakniavaisiams – svogūnams, morkoms, burokėliams ir pan. Tokio savito ir ryškiaus skonio neišgausite tiesiog virdami daržoves vandenyje. Kartu tai – labai paprastas ir patogus terminis daržovių apdorojimo būdas. Jei reikia – nuplaunate ir nulupate daržoves, susmulkinate stambiais gabalais, apibarstote ar apšlakstote norimais prieskoniais, pridedate šlakelį aliejaus (arba ne), viską gerai išmaišote ir pašaunate į karštą orkaitę.

darzoves

Kai daržovės ima ryškiai skrusti ir skleisti ryškius ir malonius  aromatus – traukite lauk. Patikėkit, bus tinkamos tolimesniam naudojimui ir kupinos savitų skoninių tekstūrų.

Keptų moliūgų ir daržovių sriuba

  • 1l daržovių arba vištienos sultinio
  • ~0,5kg nulupto ir išsėklinto moliūgo
  • 3 rūgštūs obuoliai
  • 2 dideli pomidorai
  • 2 morkos
  • saliero stiebas
  • 3 česnako skiltelės
  • 1 aitriosios paprikos ankštis be sėklų
  • 2 raudonieji svogūnai
  • šlakelis aliejaus, žiupsnis druskos
  • džiovintas raudonėlis, bazilikas, juodieji malti pipirai
  1. Įkaitiname orkaitę +200C
  2. Daržoves nuplauname, lupame, smulkiname stambiais gabalais.
  3. Obuolius smulkiname stambiomis skiltelėmis, paprikos ankštį dedame visą, tik be sėklų, česnakų skilteles tik nulupame ir nesmulkiname.
  4. Viską beriame į kepimo skardą, pasūdome, apibarstome prieskoniais, pašlakstome aliejumi ir gerai išmaišome bei paskirstome tolygiai.
  5. Pašauname į orkaitę ir kepame, kol daržovės pradės skrusti (~45min.)
  6. Iškepusias daržoves per kelis kartus, kartu su dalimi sultinio, dedame į plaktuvą ir susmulkiname / išplakame iki vientisos masės.
  7. Nukošiame per stambų sietelį į puodą, išmaišome, įkaitiname, bet neužverdame.
  8. Ragaujame ar netrūksta druskos, užbarstome pipirus.
  9. Pateikiame dubenėliuose, puošdami šlakeliu grietinėlės.

Oranžinė, ryški savo skoniu, kuriame dominuoja moliūgų saldumas ir obuolių rūgštelė ir pikantiškai šildantis paprikos aitrumas. Bendrą skonių paletę papildo likusios prieskoninės daržovės, tekstūrą – smulkinimo metu išlikusios stambios daržovių skaidulos. Saldžiarūgštė, spalvinga savo išvaizda ir skoniu sriuba bus puikus pakaitalas pabodusiems moliūginiams patiekalams. Tik nenaudokite saldžių, desertinių obuolių. Naudokite bent jau saldžiarūgščius – jie turi būti atsvara ir balansas bendroje skonių paletėje. Jei turite galimybę – rinkitės Antaninius, jie tiks kuo puikiausiai.

Paprasta, lengva ir nekaloringa sriuba, kuri įrodys, kad sveikas maistas nebūtinai yra nuobodus.