Žiema nėra priežastis atsisakyti daržovių ir jų dovanojamų maistinių medžiagų. O norint sutaupyti nebūtina pirkti vien tik šviežias daržoves. Puiki alternatyva yra šaldytos daržovės, kurios yra kur kas pigesnės už šviežias (žiemos laikotarpiu), tačiau išlaiko veik visas naudingas medžiagas, vitaminus ir mikroelementus, kurie yra šviežiose daržovėse. Ir puikus šio reiškinio pavyzdys yra šaldyti žalieji žirneliai. Jie nebrangūs, jie nevysta saugomi ilgesnį laiką, jie skanūs kaip švieži ir labai maistingi! O dar pakelį tokių šaldytų žirnelių galima paversti labai gardžia, sočia kremine žaliųjų žirnelių sriuba. Lyginant su džiovintais žirniais jie turi laiko pranašumą – jų nereikia mirkyti, nereikia net atšildyti. Galima tiesiog berti į puodą ir mažiau nei per pusvalandį turėti garuojančios ir kvepiančios sriubos.

Žaliųjų žirnelių sriubos populiarios visame pasaulyje nuo neatmenamų laikų. Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad senovės Romoje ir Graikijoje tai buvo populiarus gatvės maistas – beveik visur buvo galima gauti dubenėlį nebrangios žirnelių sriubos, kuri pasotindavo net ir sunkiai dirbantį. Taip yra todėl, kad žirneliai nebrangūs, tačiau labai turtingi savo sudėtimi. Apart to, kad jie kupini baltymų bei angliavandenių, žalieji žirneliai savyje turi nemažai cinko, kalio, magnio, vitaminų C, B5 ir B9 bei beta-karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A – medžiaga, padedančia išlaikyti sveiką odą, regėjimą bei imuninę sistemą.

Kreminė žaliųjų žirnelių sriuba

  • 1l daržovių sultinio arba vandens
  • 4 bulvės
  • 400g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 1 svogūnas
  • 1 saliero stiebkotis
  • 300ml kokoso pieno
  • šaukštas sviesto
  • druskos
  1. Puode aukštais kraštais išlydome sviestą ir jame apkepiname smulkiai pjaustytus svogūną ir saliero stiebą, kol suminkštės.
  2. Beriame kubeliais pjaustytas bulves, pilame sultinį arba vandenį, užverdame.
  3. Beriame šaldytus žaliuosius žirnelius ir verdame 12-15min.
  4. Puodą nukaičiame, viską susmulkiname blenderiu iki vienalytės kreminės sriubos.
  5. Supilame kokosų pieną, šiek tiek pasūdome ir toliau plakame blenderiu, kol pienas išsimaišys.
  6. Patiekiama dubenėliuose, viena arba su šviežia traškia šviesia duona.

Kreminė žirnelių sriuba

Greita, gardu ir labai sotu.

Ir svarbiausia – viskas taip paprasta, kad net nėra ką daugiau patarti. Maisto atsargose turėkite skardinę kokoso pieno, kelias bulves, pakelį šaldytų žirnelių ir visada galėsite mikliai pasigaminti šios gardžios ir labai sveikuoliškos sriubos.

Skanaus!