O jūs pastebėjote, kad rudenį ateina toks momentas kaip pavasarį, kai parduotuvių lentynose ir turguose pasipila švelnios, traškios, ryškios pavasarinės daržovės ir prieskoniai? Švelnios žolelės, ridikėliai, traškūs salotų lapai ir panašios gėrybės. Antai anadien aš net aptikau kuo šauniausių laiškinių česnakų! Ir tada prisiminiau mano kadaise ragautą ir vėliau kartotą pikantišką sriubą. O istorija jos prasidėjo Švedijos saloje Gotlande. Po audros pagaliau patekome į Visby uostą, susitvarkėme, nusiprausėme ir patraukėme į miestą pavalgyti. Šauniame restoranėlyje užsisakiau sriubos – labai norėjosi ko nors skysto, karšto ir guodžiančio. Gavau laiškinių česnakų sriubos su paskrudintos bagetės gabaliukais. Man ji tada taip pati, kad nutariau pakartoti namie. Kartojau – ji tikrai vykusi. Net ir tada, kai esi išrankus maistui.

Tai irgi sezoninė sriuba. Ją reikia gaminti iš dar šviežių laiškų, tuomet ji būna gardžiausia. Tad tokios sriubos galite pasigaminti arba pačioje vasaros pradžioje, arba – rudenį, štai taip, kaip dabar. Tada, kai naujai užderėjo laiškinių česnakų derlius 🙂

Laiškinių česnakų sriuba

  • 400g. laiškinių česnakų
  • 300g. bulvių
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų galvos
  • 100g sviesto
  • druskos
  • 1,5l vištienos arba daržovių sultinio
  • šviežios ar skrudintos bagetės pateikimui
  1. Česnakus nuplaukite, nupjaukite šakneles, pasmulkinkite stambiomis dalimis.
  2. Nulupkite bulves ir svogūnus, supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą ir jame apkepkite svogūnus, kol taps skaidrūs.
  4. Sudėkite česnakus ir bulves, pasūdykite. Pakepkite viską dar 5min., tada supilkite sultinį.
  5. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies, kol bulvės taps minkštos.
  6. Supilkite sriubą į virtuvinį plaktuvą ar blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės.
  7. Per sietelį nukoškite sriubą atgal į puodą, pakaitinkite, paragaukite ar netrūksta druskos ir iškart patiekite.

Sodriai žalia, pikantiška ir ryški sriuba. Tai nebus ta sriuba, kurią gaminsite nuolat, bet bent kartą per metus nudžiuginsite namiškius ar draugus ir jie dar ilgai minės jus geru žodžiu.

Tiesa, gaminant pavasarį, šią sriubą supylus į lėkštes ar dubenėlius, galima pagardinti smulkiai pjaustytais ir ant sviesto keptais šparagais. Jie suteiks papildomo riešutinio traškumo ir išryškins laiškinių česnakų pikantiškumą.