Kai tenka slaugyti virusų ar gripo kamuojamus ligonius mes žinome, kad jie bus nevalgūs, ir bus sudėtinga įsiūlyti maisto, ypač jei ligoniai – vaikai. Kita vertus valgyti reikia, nes maistas yra jėgų ir energijos šaltinis. Tikrai gydantis viralas yra naminis vištienos sultinys. Jį dažniausiai mums virdavo mamos, jį mes verdam ir savo mažiesiems ligoniukams. Su ryžiais, makaronais ar pan. Tačiau galima šio sultinio pagrindu išvirti ir daržovių sriubą. Ji paprasta, ji gardi, noriai valgoma ir lengvai virškinama. Ir yra gal kiek sveikesnė alternatyva makaronų sriubai su bulvėmis.

Daržovių sriuba ligoniams

  • 2-2,5l naminio vištienos sultinio
  • 1/4 kopūsto galvos
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • prieskoninių žolelių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  1. Į puodą pilkite šlakelį aliejaus ir kaitinant ant vidutinės ugnies suberkite tarkuotą morką.
  2. Kol morka kepa smulkiai supjaustykite svogūną ir suberkite į puodą, pamaišykite.
  3. Kopūstui nuimkite storus viršutinius lapus o likusius supjaustykite smulkiais kubeliais.
  4. Berkite kopūstą į puodą ir pamaišykite. Patroškinkite viską 5min.
  5. Kai pasklis troškinamų daržovių kvapas supilkite sultinį ir padidinkite ugnį, kad užvirtų.
  6. Užvirus pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pavirkite ~10min.
  7. Nukaiskite, leiskite pravėsti ir pateikite.

Kaip prieskoninės žolelės čia nuostabiai tinka šaldyti prieskonių kubeliai. Jei turite galimybę, tuomet įberkite šviežių smulkintų krapų šakelių, petražolių ar bazilikų.

Jeigu sultinį virėte šviežiai, tuomet galima atskirti dalį mėsos nuo kaulų,  pasmulkinti ir suberti į sriubą.

Dar labiau „namine” ir sotesne šią sriubą galima paversti ją sutirštinant. Paimkite šaukštą ar du manų kruopų ir maišant sriubą šluotele suberkite kruopas likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos. Sriuba taps šiek tiek tirštesnė, bet neturės specifinio skonio, kurį suteikia tirštinimui dažniausiai naudojami miltai. Ir nepersistenkite su kruopomis,  nes sriuba virs koše! 🙂

Būkite sveiki!