Žiema traukia į pabaigą. Dar kelios savaitės ir pasitiksime kalendorinį pavasarį. Tiesa, vasaris – šalčiausias mėnuo, garsėjantis pūgomis ir žvarbiu vėju, prasismelkiančiu net ir pro storiausių kailinių skvernus. Prieš išeidama žiema mėgsta pažnaibyti šaltuku ir suginti visus į šiltus namus. Tai tas metas, kai norisi visko kas šilta: kvapnios arbatos, šiltų kojinių, pledo ir židinio. Ir dar puodelio šildančios sriubos. Kad ir moliūgų – visi nuo jos pailsėjo, gal net ir šiek tiek pasiilgo: moliūgų sriuba spalvinga, guodžianti, o su keliais pikantiškais priedais ji primena tuos kraštus, kur visada šviečia saulė, jūra šilta o dangus vaiskus. Tai bus kiek kitokia, kreminė ir pikantiška moliūgu sriuba su persikais, kario prieskoniais ir kokosų pienu.

Pikantiška moliūgų sriuba su persikais

  • 1,2kg moliūgo be žievės ir sėklų
  • 200g konservuotų persikų
  • 2 askaloniniai svogūnai (d.ž.k. šalotai)
  • 3 skiltelės česnako
  • vidutinio dydžio morka
  • 1l vištienos sultinio
  • 100ml kokosų pieno
  • žalioji citrina
  • 60g sviesto
  • aitrioji paprika
  • alyvuogių aliejus
  • geltonojo kario prieskoniai
  • druska
  • grietinėlė arba graikinis jogurtas pateikimui
  1. Moliūgą ir persikus supjaustykite stambiais kubeliais.
  2. Nuluptus morką, svogūnus ir česnakus pasmulkinkite ir apkepkite ant aliejaus, kol svogūnai pasidarys skaidrūs ir ims minkštėti.
  3. Suberkite arbatinį šaukštelį kario prieskonių, išmaišykite.
  4. Suberkite moliūgus, persikus, įpilkite pusę sultinio, nugramdykite mentele dugną, išmaišykite.
  5. Uždengę dangčiu troškinkite ant vidutinės ugnies, kol moliūgai suminkštės.
  6. Nukaiskite, rankiniu blenderiu viską susmulkinkite iki vientisos, kreminės masės.
  7. Supilkite likusį sultinį, kokosų pieną, išspauskite žaliosios citrinos sultis. Pakaitinkite iki virimo.
  8. Nuimkite nuo ugnies, įdėkite sviestą, pasūdykite ir išmaišykite, kad sviestas ištirptų.
  9. Paragaukite. Jeigu reikia - pagardinkite pagal skonį druska ar citrinų sultimis.
  10. Pateikite su grietinėle ar jogurtu ir užbarstykite smulkiai kapotos aitriosios paprikos.

Rankinis blenderis turi nemalonią savybę taškytis, todėl sriubą derėtų gaminti aukštesniame puode.

Sriuba turi gautis švelnios ir kreminės tekstūros su saldžiarūgščiu pikantišku skoniu. Skonyje neturi dominuoti nei saldumas, nei citrinos rūgštis.

Prie bendro skonių derinio labai tinka kapoti švieži kalendros lapeliai. Deja, ne visi ją mėgsta. Tačiau jeigu jums patinka kalendra – būtinai jos užbarstykite.

Turtinga savo skoniu, šildanti ir guodžianti sriuba, kuri labai tinka šiuo žiemišku laikotarpiu. Paragaukite!