Pomidorų sriuba su ryžiais arba liaudyje vadinama „ryžių pomidorinė”. Klasikinė, paprasta sriuba, kurią galima pagaminti apskritus metus. Antroje vasaros pusėje ir rudenį ją tinkamiau gaminti iš šviežių, gerai sunokusių ar net pernokusių pomidorų. Žiemą galima naudoti konservuotus pomidorus arba passata (pomidorų tyrė, kurioje nėra pomidorų sėklų ir odelių, gali būti gaminama su prieskoniais arba be jų). Sriuba paprasta, pagaminama gana greitai, tačiau šildanti ir soti. Puikus valgis praleidus laiką lauke ir grįžus namo norint ko nors karšto ir maistingo. Labai gali būti, kad visi moka ją gaminti, kiekvienas gamina savaip ir nieko naujo aš nepapasakosiu, tačiau ši sriuba tokia populiari, kad tiesiog privalau ją parašyti čia 🙂

Gamybos principas gana paprastas: sriuba pradedama gaminti kaip pomidorų padažas, vėliau įpilamas sultinys, beriami ryžiai ir verdama, kol ryžiai išvirs. Gardinama ir tuoj pat pateikiama iš alkio urzgiantiems sušalusiems namiškiams.

Ryžių pomidorinė

  • 8 pomidorai arba 400ml skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 1 svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • saujelė ryžių
  • 1l vandens arba sultinio
  • džiovinto baziliko ir raudonėlio
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • druskos / pipirų pagardinimui
  1. Smulkiai sukapojame svogūną ir česnaką, apkepame alyvuogių aliejuje, kol svogūnas ims gelsti.
  2. Beriame džiovintus baziliką ir raudonėlį, pamaišome, kad aliejus sugertų ir išryškintų jų aromatą.
  3. Beriame smulkiai kapotus (galim ir blenderyje) pomidorus arba pilame konservuotus.
  4. Pakaitiname 1-2min., pilame vandenį arba sultinį.
  5. Puodui užvirus beriame ryžius, pamaišome, sumažiname ugnį ir verdame 15-20min., kol ryžiai išvirs.
  6. Ragaujame, pasūdome jeigu reikia.
  7. Pateikiame plačiose lėkštėse užbarstę šviežiai maltų juodųjų pipirų ir šviežių kapotų baziliko lapelių jeigu turite.

Tikslaus ryžių kiekio nenurodžiau sąmoningai – vieni mėgsta šią sriubą tirštesnę, kiti – skystesnę. Įdėsite saują su kaupu – gausite košę, įdėsite mažiau – bus skysčiau. Pasirinkite savo mėgstamą būdą.

Skirtingose šalyse šiai sriubai naudojami skirtingi papildomi priedai. Pavyzdžiui su svogūnu ir česnaku dar beriami smulkinti saliero stiebai, viena ar dvi mažais kubeliais smulkintos morkos. Daržoves galima kepti ne ant aliejaus, o ant sviesto. Klasikiniame sriubos variante naudojamas vanduo, tačiau jeigu norite sotesnės arba ryškesnės sriubos naudokite vištienos arba daržovių sultinį.

Na ir pabaigai – vienas patarimas: dėl pomidorų sriubos skonyje dominuoja specifinė rūgštelė, kuri patinka ne visiems. Tokiu atveju įberkite nedidelį šaukštą cukraus. Taip, tai nėra labai sveika, bet suteiks balanso sriubos skoniui ir apgaulingai sumažins rūgštelės pojūtį.

Skanaus!