Šilta – šalta. Sausa – šlapia. Ramu – pučia. Taip jeigu trumpai galima apibūdinti lapkritį. Jei kiek plačiau – nepastovūs orai, bjauriai purškiantis lietus, bjauriai nosį traukantis kolega prie gretimo stalo. Bjauriai pilkas dangus. Ir visokios šildančios sriubos ant bangos. Ypač šiuo metu populiarus česnakas ir česnakinės sriubos. Vargu ar kas žino, kad pakaitintas česnakas netenka daugelio savo apsaugą teikiančių savybių, dėl kurių ir yra vartojamas, bet žmonės jį mėgsta. Susidomėjimą česnakais byloja pagausėjęs užklausų kiekis paieškos sistemose ir nuotraukos socialiniuose tinkluose. Na, jeigu žmonės domisi česnakinėmis sriubomis – man tiesiog privalu ištraukti jums prancūzų virtuvės klasiką Garlic Velouté.

Velouté šiaip jau yra baltasis padažas – vienas iš penkių klasikinių padažų, ant kurių, tartum ant kolonų, laikosi kulinarijos klasika. Ir aš būtinai kada nors rasiu jiems laiko ir aprašysiu skyrelyje „Padažai” (taip, aš čia pats savim netikiu, bet – maža ką… gal tikrai rasiu tam laiko? ).  O kol kas tiesiog česnakų sriuba.

Sriuba paprasta ir ypatinga. Paprasta, nes turint paruoštukus ją galima pagaminti per penkiolika minučių. Ar net dešimt, jei skubate.

Ypatinga savo skoniu ir pikantiška kremine tekstūra. Ir tam ypatingumui pasiekti jums reikės pasiruošti sodraus naminio vištienos sultinio, naminio majonezo, išdarinėtų česnako skiltelių ir baltos duonos skrebučių. Skrebučius, tiesa, galima paskrebinti sriubos gamybos eigoje.  O visa kita reikia pasiruošti, antraip truksit kelias valandas.

Jeigu po tokios įžangos dar nenusviro rankos ir jūs skaitote toliau – puiku. Vadinasi jums nebaisus naminio sultinio ir majonezo gamybos procesas. Ir dėl kelių šalavijo lapelių nepatingėsit nusitrenkti į didesnį prekybcentrį. Ir česnako skilteles išdarinėsite kaip nuotraukoje viršuje. Aš nežinau kodėl taip reikia, bet prancūzų šefai sutartinai reikalauja perpjauti skilteles išilgai ir išpjauti jose esantį daigą. Esą jis (daigas) patiekalui suteikia nepageidaujamo kartumo. Na, gal… Taigi imama 10 didelių česnako skiltelių, perpjauname išilgai ir išpjauname daigus. Dabar jau viskas bus paprasta.

  1. Puode užkaičiame vištienos sultinį – 2 litrus – ir vos ims burbuliuoti sumažiname ugnį, kad jis būtų ant virimo ribos. Ir tegul puodas būna atviras bei garuoja, taip sultinio kiek sumažės, bet jo skonis taps dar turtingesnis. Įmetame 4-5 šalavijo lapelius ir paliekame kaisti.
  2. Prikaistuvyje blanširuojame česnako skilteles. Galimi du būdai: arba jas įmetame į verdantį vandenį, paverdame minutę ir išgriebiame arba sumetame į šaltą vandenį ir leidžiame užvirti ant nedidelės ugnies. Blanširavimas skirtas aštriam česnako būdui apmalšinti. Blanširuotus česnakus nukošiame, užpilame samčiu sultinio ir susmulkiname blenderiu iki košelės. Košelę su šluotele įmaišome į sultinį ir paliekame toliau kaisti – lėtai virti. Bent 5 minutes, o galima ir kiek ilgiau, kad česnako dalelės suminkštėtų.
  3. Dabar pats metas imtis naminio majonezo, jei dar nepasigaminote. Kaip jį gaminti nepasakosiu, bet kas gamino – žino, kad procesas užtrunka vos kelias minutes su visais pasiruošimais. Kai jau turite majonezą – nukaiskite puodą nuo viryklės, išgriebkite šalavijo skilteles ir tegul ima po truputį vėsti. Į dubenėlį įdėkite du šaukštus naminio majonezo ir užpilkite šlakeliu  sriubos. Šluotele išmaišykite majonezą sriuboje ir jis taps kremine skysta mase. Tą masę šluotele įmaišykite į sriubą. Sriubos daugiau nebekaitinkite, kad majonezas nesukristų kruopomis. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
  4. Paskrebinkite keptuvėje ar orkaitėje skrebučius – plonai pjaustytas baltos duonos riekeles. Kai skrebučiai paruošti – galima tiekti sriubą.
  5. Pilame sriubą į lėkštę, gardiname juodaisias ir kajeno pipirais, galima pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dedame ant viršaus skrebučius ir pateikiame.

česnakų sriuba

Štai ir sriuba. Ji karšta, bet jau tinkama valgyti. Ji pikantiška, bet tipiško česnakų aitrumo joje nėra. Žinoma, yra šios sriubos versija, kai česnakai neblanširuojami, o tiesiog sutraiškomi traiškykle tiesiai į sultinį ir įmaišoma šluotele. Jūsų valia. Mano aprašyta versija subtilesnė ir vėliau nebūna nepatogumo bendraujant su žmonėmis.

Sultinys, be jokios abejonės, čia visa ko pagrindas. Ir tas papildomas nugarinimas dar labiau paryškina jo skonius. Beje, sultinio nugaruoja nemažai – lieka gal litras, gal net kiek mažiau, jei kaitinama gana aktyviai. Šalavijas irgi groja ne paskutiniu smuiku. Subtili ir išties ypatinga prancūziška trintų česnakų sriuba. Nuostabiai tiks vaikant rudenines nuotaikų negandas. O įbėrus aitriųjų pipirų kiek daugiau dar ir sušildys kūną bei sielą.

Iš čia paminėtų produktų pagaminsite dvi dosnias porcijas sriubos. Kitiems atvejams proporcingai dauginkite iš valgytojų skaičiaus.

Skanaus!