Dabar taip madingą lėtą virimą (slow-cooking’ą) žinojo ir plačiai naudojo mūsų močiutės ar prosenelės. Tiesiog pastaruoju metu sumodernėjusios virtuvės leido maistą gaminti greičiau ir įvairiau. O iš naujo atrastas lėtas virimas / troškinimas yra senas kaip pasaulis. Reikiami maisto produktai buvo sudedami į puodą ar troškinimui skirtą indą, užpilami skysčiu ar riebalais ir pašaunami į karštai įkūrentą krosnį, kurioje dar rusena žarijos. Krosnis būdavo uždengiama ir išeinama į laukus dirbti. Tuo tarpu puodas krosnyje stovėdavo keturias, penkias valandas, kol ateidavo laikas pietauti. Puode vykdavo saviti temperatūriniai pokyčiai: jis lėtai įkaisdavo, užvirdavo, o baigus degti žarijoms ir pradėjus vėsti krosnies aplinkai jis lėtai vėsdavo kartu su ja. Ir būtent dėl šio unikalaus temperatūrinio režimo rezultatas gaudavosi kitoks, nei tiesiog greitai verdant ant ugnies. Maistas tampa kitoks, gardus, turtingo skonio ir švelnios tekstūros.

Nedaugelis gali pasigirti turintis malkomis kūrenamą krosnį, kurioje galima kepti duoną ar gaminti maistą. Tačiau galima pabandyti šį temperatūrinį režimą atkartoti mūsų orkaitėse. O kadangi nebus tiesioginio salyčio su ugnimi šio patiekalo gamybai kuo puikiausiai tiks molinis indas su dangčiu ar nedideli, porcijiniai indeliai.

Raugintų kopūstų sriuba su grybais puodelyje

  • Produktai vienai porcijai: sauja raugintų kopūstų
  • 1/2 svogūno
  • 1/2 morkos
  • 3-4 dideli grybai
  • prieskoninių žolelių
  • aliejaus kepimui
  • vandens arba sultinio
  1. Susmulkinkite svogūną, mažais kubeliais supjaustykite morką.
  2. Apkepkite keptuvėje ant aliejaus kol svogūnas suminkštės ir taps skaidrus.
  3. Sudėkite į molinį puodelį, keptuvėje apkepkite smulkintus grybus, sudėkite į puodelį ant svogūnų su morkomis.
  4. Pasūdykite, pabarstykite mėgiamais prieskoniais. Aš tiesiog įbėriau šviežių kapotų krapų.
  5. Įdėkite raugintus kopūstus. Jei mėgstate skystesnę sriubą - dėkite mažiau, jei tirštesnę - beveik tiek, kad puodelis būtų pilnas.
  6. Užpilkite vandeniu arba sultiniu, kad viską apsemtų.
  7. Uždenkite ir pašaukite į įkaitintą iki 200C orkaitę.
  8. Troškinkite dvi valandas. Vėliau orkaitę išjunkite ir leiskite indeliams joje pastovėti dar valandą.
  9. Pateikite. Galima gardinti grietine ar natūraliu jogurtu.

Va tiek to vargo. Pasiruošimui užtruksite vos 15min. Toliau liks tik sulaukti rezultato. Produktai specialiai pateikti vienai porcijai – būtent toks kiekis dedamas į vieną molinį puodelį. Jeigu gaminsite viską dideliame puode vienu metu, tuomet proporcingai paimkite produktų tiek, kiek porcijų ketinate pagaminti.

Sriuba unikali: ji pilnai išsitroškinusi, bet joje esantys produktai nėra praradę savo formos ir nesukritę. Net ir labai plonai supjaustyti. Sriuba aromatinga, skonis sodrus ir turtingas.

Šis patiekalas tiks daugeliui – ir tam, kas laukdamas Velykų prisilaiko pasninko, ir tam, kuris nevalgo mėsos, ir tam, kuris nori sulieknėti. Nors patiekalas paprastas, bet jis tikrai neprastas. O pagamintas ir patiektas porcijiniuose puodeliuose atrodo labai šventiškai ir prabangiai.

Ką galima keisti? Galima pilti vandenį, galima pilti daržovių ar vištienos sultinį. Galima raugintus kopūstus dalinai maišyti su šviežiais, nors ir vien rauginti nėra rūgštūs, jų rūgštelė lėto troškinimo metu sušvelnėja. Grybus naudokite tuos, kuriuos turite. Aš naudojau šaldytus baravykus – labai tiko. Bet ne ką prasčiau tiks ir paprastieji pievagrybiai. Galima naudoti ir džiovintus grybus, tik juos dera užmerkti karštame vandenyje bent pusvalandžiui, o vėliau skysčio neišpilti, o supilti į puodelius vietoje vandens.

Jeigu mėgstate tuomet galite patiekalą gardinti grietine. Galima valgyti su duona, arba – kaip tą daro dzūkai – prie šios sriubos pateikti su lupyna virtų bulvių. Taip ir valgoma: čiumpama dar karšta bulvė, nusilupama rankomis ir kandama vietoje duonos. Paragaukite!