Ne paslaptis, kad man gyvenime nusišypsojo laimė išsaugoti senelio rankomis pastatytą ir sukurtą sodybą. Tuo metu, kai atėjus nepriklausomybei dauguma miestiečių demonstratyviai kirto savo sąsajas su kaimu, kaip netinkančiu prie jų dabartinio įvaizdžio ar gal norėdami pamiršti savo kilmę aš labai aiškiai jutau, kad mane traukia mano senelių vienkiemis, gamta ir ramybė, kuri tvyro jame.

Tuomet aš dar nežinojau ką aš su ja veiksiu, ar aš pritapsiu joje, ar man pavyks su ja susidraugauti. Tačiau man pavyko ją išsaugoti ir štai dabar, atsisukus į kulinarinius eksperimentus ir sezoninę virtuvę aš labai džiaugiuosi ją turėdamas, mat ji leidžia man pajusti tą metų laikų kaitą, leidžia džiaugtis pavasariu ir nostalgiškai liūdėti rudenį, leidžia naudotis dar senelio sukurtais ar užaugintais vaisiais ir pagaliau suvokti, kokį turtą pavyko išsaugoti. Dešimtmečiais brandintą buveinę, kuri yra priklausoma nuo žmogaus ir tarnauja žmogui.

Kai senajam sodui, sodintam prieš 70 metų, būna derlingi metai aš surenku jo vaisius ir savo reikmėms pasigaminu natūralaus obuolių sidro. Jis yra malonus gerti, kartu jis man įdomus tyrinėjimams: aš visada atkreipiu dėmesį į receptus, kurių sudėtyje yra sidras ir bandau pakartoti. Sidras turi nemažai rūgšties, pektinų ir obuolių aromato. Šios jo savybės neretai suteikia įdomių potyrių ir naujų atradimų. Štai vieną iš jų pagaminau šiandien. Tai – svogūnų ir česnakų sriuba su sidru. Ji visiškai kitokia, nei esame įpratę, todėl kartu yra įdomi ir nenuobodi. Kartu ji yra gaivi, lengva ir turtinga savo skoniu. Turėčiau savo restoraną – dievaži įtraukčiau šią sriubą į savo meniu.

Svogūnų ir obuolių sidro sriuba

  • šaukštas sviesto
  • 2 smulkinti svogūnai
  • 3 smulkintos česnako skiltelės
  • 1 vidutinė bulvė, supjaustyta kubeliais
  • žiupsnelis čiobrelių
  • 100ml sauso obuolių sidro
  • 450ml sultinio - vištienos ar daržovių
  • 50ml grietinėlės
  • druskos, baltųjų pipirų
  • rūgštaus obuolio ir kapotų žalumynų pateikimui
  1. Puode ištirpiname sviestą ir kai jis ims putoti beriame svogūnus.
  2. Pamaišydami kepame svogūnus, kol jie ims karamelizuotis.
  3. Suberiame česnaką, maišydami pakaitiname apie minutę.
  4. Beriame bulves, maišome kaitiname kelias minutes.
  5. Barstome čiobrelius, pilame sidrą, palaukiame kol užvirs, nugramdome viską nuo dugno.
  6. Verdame, kol bulvės taps minkštos, gardiname pipirais ir sūdome jei reikia.
  7. Suminkštėjus bulvėms puodą nukaičiame, pilame grietinėlę, viską sutriname blenderiu.
  8. Obuolį pjaustome plonais šiaudeliais, kapojame žalumynus.
  9. Pateikiame dubenėliuose su obuolių šiaudeliais ir ant jų užbarstytais žalumynais.

Jeigu turite džiovintų obuolių, tuomet juos galima susmulkinti iki smulkių trupinių ir sumaišius su sūriu kietuoju užberti ant šviesios duonutės bei paskrebinti orkaitėje, kad sūris imtų ruduoti. Puikiai tiks pateikimui!

sriuba

Jau girdžiu klausimus: o tai ką man daryt jei aš neturiu naminio sidro? Atsakau – nusipirkite. Dabar yra ne vien kraftinio alaus, bet ir kraftinio sidro. Pasidomėkite – tikrai rasite. Blogiausiu atveju ieškokite lietuviško „Tinginio pantis”. Ne stebuklas, bet tiks šiai sriubai. Svarbu, kad nenaudotumėte tų sirupinių marmalų, kuriuos parduoda vadindami sidru. Kuo natūraliau – tuo bus geriau.

Sidre esanti rūgšti ir bulvės dera sunkiai, nes bulvės rūgščioje terpėje verda labai ilgai, todėl pjaustykite bulves smulkiai ir apkepkite sovgūnuose kiek ilgiau, mat sidras sustabdys jų minkštėjimą. Kita vertus, kai bulvės suminkštės svogūnai bus beveik ištirpę, kas nėra blogai.

sriuba

Čiobreliai, žinoma, smagiausia būtų jei būtų švieži. Bet džiovinti irgi atliks savo darbą. Komercinėje versijoje būtų galima naudoti kompromisą: virimui naudoti pigesnį džiovintą, o pateikimui – šviežio čiobrelio lapelius. Jie šilumoje paskleistų papildomą aromatą.

O šiaip labai smagi žiemiška sriubytė. Paprasta, greita, gardi ir lengva. Iš recepte paminėtų produktų pagaminsite dvi porcijas. Reikia daugiau – dauginkite atatinkamai.

Skanaus!