Advento laikotarpiu šeimininkės dažnai gamindavo įvairius šiupinius. Tai universalus patiekalas, kuriam nereikia įmantrių produktų o vienas valgis atstodavo ir sriubą ir pagrindinį patiekalą. Šiupinys privalo būti sotus ir maistingas, todėl gaminamas tirštas tartum troškinys.

Grybų šiupinyje pagrindinis komponentas buvo kelių rūšių – turiu omenyje saugojimo tipą – grybai. Pavyzdžiui džiovinti, rauginti ir šaldyti. Aš džiovintų neturėjau, todėl naudojau šviežius, šaldytus ir konservuotus. Jei tik bus galimybė – būtinai naudokite ir džiovintus. Prieš verdant šiupinį juos užmerkite ir pagaminkite grybų sultinio, kurį vėliau naudokite šiupinyje vietoje vandens.

Žiemiškas grybų šiupinys

  • 250g. šviežių pievagrybių
  • 400g. šaldytų baravykų
  • 250g. marinuotų miško grybų
  • 3 bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 2 lauro lapai
  • 100g. sviesto
  • šlakelis aliejaus kepimui
  • kelios šakelės krapų ir petražolių
  • druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • grietinės pateikimui
  1. Grybus susmulkiname taip, kad gabalėlis tilptų į šaukštą
  2. Svogūną, bulves ir morką nulupame ir supjaustome kubeliais
  3. Nuskiname krapų ir petražolių lapelius, atidedame, kotelius smulkiai sukapojame.
  4. Puode įkaitiname kelis šlakelius aliejaus ir beriame bulves, morkas, svogūnus.
  5. Kepame pamaišydami, kai ims kvepėti keptomis bulvėmis - beriame grybus ir smulkintus kotelius.
  6. Sūdome, gardiname pipirais, dedame sviestą.
  7. Kepame pamaišydami dar ~10min.
  8. Supilame vandenį (ar grybų sultinį) tiek, kad apsemtų šiupinį. Nugramdome mentele nuo dugno jei kas prikepė.
  9. Dedame lauro lapus. Užvirus verdame ant mažos ugnies 15min.
  10. Nukaičiame, leidžiame pravėsti ~10min. ir pateikiame apibarstę kapotais žalumynais. Galima gardinti grietine.

Kaip minėjau – šiupinys turi būti tirštas, todėl sultinį ar vandenį jam naudokite saikingai. Apsėmė ir užtenka.

grybų šiupinys

Kaip matote – greitai ir gana paprastai paruošiamas sezoninės virtuvės patiekalas. Ypač gardus grįžus iš pasivaikščiojimo gamtoje. Sotus ir maistingas.

Beje, jeigu šiupinio pasigaminote daugiau ir jo nesuvalgėte per kartą – leiskite likusiam šiupiniui atvėsti, tuomet dėkite jį į šaldytuvą. Po dienos ar kelių vėl suverskite į puodą, šildykite pamaišydami ant nedidelės ugnies ir kai įkais – viską sutrinkite rankiniu blenderiu. Gausite nuostabią, kreminę grybų sriubą.

Skanaus! 🙂