Vasara persirito į antrą pusę ir sezoninė virtuvė pasipildė naujais šviežiais produktais, kuriuos mums dovanoja gamta. Kalbu apie grybus – jau daugiau nei savaitė pakelės ir turgūs gelsta nuo šių geltongalvių grybukų, kurie nuostabiai dera viename puode su šviežiomis daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis. Ši paprasta, kaimiška sriuba, apie kurią papasakosiu yra stebėtinai lengva ir gardi, aromatinga, todėl puikiai tiks kaip lengvi pietūs karštą vasaros dieną arba kaip guodžianti lėkštė lietingą popietę. Paprasta ir lengvai paruošiama sriuba, kurioje skamba pati vasara.

Ir iš anksto noriu jus nuraminti – nebijokite perlinių kruopų, kurias reikia ilgai virti. Parėję su pintine grybų visų pirma užmerkite kelias saujas kruopų dubenėlyje su šiltu vandeniu. Kol sutvarkysite ir išvalysite grybus kruopos išbrinks ir virti jas reikės kur kas trumpiau.

Kaimiška voveraičių sriuba

  • Dubenėlis šviežių voveraičių
  • dvi saujos (+/- stiklinė) perlinių kruopų, mirkytų vandenyje
  • 3 bulvės
  • 2-3 šviežios morkikės arba viena didelė
  • 50g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 svogūno galva
  • 2l daržovių sultinio
  • krapų lapelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • pieno pateikimui
  1. Voveraites nuvalykite, didesnes perpjaukite į kelias dalis.
  2. Mažais kubeliais supjaustykite šoninę ir suberkite į puodą ant vidutinės ugnies - tegul spirga ir tekina taukus.
  3. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną, mažais kubeliais supjaustykite morkas. Jeigu morkos labai jaunos ir plonos, tuomet pjaustykite pusmėnuliais.
  4. Į šoninę suberkite smulkintą svogūną ir morkas. Apkepkite kelias minutes kartais pamaišydami.
  5. Suberkite voveraites ir pakepkite viską dar 2-3 minutes.
  6. Supilkite sultinį, suberkite perlines kruopas, palaukite kol užvirs ir uždengę puodą dangčiu virkite ant mažos ugnies 20min.
  7. Kol sriuba verda - nuskuskite ir mažais kubeliais supjaustykite bulves.
  8. Kai praeis minėtas laikas - suberkite bulves, palaukite kol užvirs, paragaukite ir pagardinkite druska ir pipirais jei reikia.
  9. Pavirkite dar 5min. , tuomet puodą nukaiskite, įberkite saują smulkiai kapotų šviežių krapų lapelių ir uždenkite.
  10. Leiskite sriubai pabręsti 10-15min. ir pateikite. Tinka užbaltinti pienu.

Voveraičių neplaukite, tiesiog nuvalykite. Neturint sultinio galite tiesiog pilti vandenį. Jeigu nevalgote mėsos, tuomet apkepimui naudokite ne šoninę o sviestą. O jei naudojate šoninę tuomet būtinai sriubą ragaukite ir sūdykite atsargiai, mat iš šoninės nemažai druskos pateks į sriubą.

Kaip minėjau sriuba yra lengva, todėl klasikinį kaimišką užbaltinimą grietine aš pakeičiau į pieną. Jeigu nemėgstate perlinių kruopų, tuomet galite naudoti kvietines kruopas arba grikius. Tik jų mirkyti jau nereikės 🙂 Ir būtinai šviežiai skinti krapų lapeliai, kurie savo aromatu net vaikus iš kiemo atvilioja pasrėbti gardžios, jų pačių rankutėmis surinktų voveraičių sriubos.

Vasara… ji graži ir gardi. Nepraleiskite progos pasimėgauti jos dovanojamomis gėrybėmis!