Šiuo metu miškai lūžta nuo grybų, o internetai – nuo diskusijų, receptų ir patarimų ką su grybais veikti ir kaip juos išsaugoti vėlesniam vartojimui. Šaldomi, džiovinami, sūdomi, marinuojami, raugiami ir visaip kaip kitaip konservuojami grybai keliauja į šeimininkių podėlius, idant šaltuoju metų galėtų džiuginti namiškius ar svečius šviesiais rudens prisiminimais ir pasakojimais „kaip viename miškelyje mes šimtą baravykų radom!“.

Ko gero visiems gerai žinomas tas momentas, kai išvalius ir išrūšiavus grybus lieka nedidelė krūvelė tokių mažaverčių grybų, kuriuos miške kažkodėl įsimetei į krepšį, o konservavimui jie netinkami. Kelios voveraitės, lepšiukas ar ūmėdės – nejau mesti lauk? Tikrai ne! Šiuo metu visi grybautojai dėl ilgų pasivaikščiojimų gryname ore greičiausiai yra nuvargę ir išalkę, todėl išvirkite jiems greitai paruošiamos, gardžios ir sočios kreminės grybų sriubos!

Kreminė miško grybų sriuba

  • 0,5..1kg šviežių miško grybų
  • 3 skiltelės česnako
  • alyvuogių aliejaus
  • 1,5l grybų arba vištienos sultinio
  • 3 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai sviesto
  • drukos, juodųjų pipirų, čiobrelių arba raudonėlio
  • 200ml pieno arba 100g grietinės
  • sojos padažo
  1. Grybus susmulkiname kaip patogiau - kubeliais, juostelėmis ar tiesiog chaotiškos formos gabalėliais.
  2. Susmulkiname česnako skilteles.
  3. Storadugniame puode kaitiname aliejų ir beriame grybus, česnaką, barstome prieskonius ir pamaišydami kepame ant vidutinės ugnies.
  4. Kepant grybai išleis daug skysčio, todėl troškiname kol jis nugaruos ir grybai vėl ims kepti.
  5. Beriame miltus, dedame sviestą, maišome kol ištirps ir miltai tolygiai padengs grybus - apie 2min.
  6. Pilame sultinį arba vandenį, viską išmaišome ir nugramdome jei kas prikibo prie dugno.
  7. Kartais pamaišydami verdame ant vidutinės ugnies, kol miltai sutirštins sultinį ir sriuba taps kreminė.
  8. Pilame pieną arba grietinę, pašlakstome sojų padažu ir viską išmaišome. Leidžiame pabręsti 5min.
  9. Patiekiame su šviežia, traškia šviesia duona arba bandelėmis.

20 minučių. Aš užtrukau tik 20 minučių nuo tada, kai pastačiau puodą ant ugnies iki garuojančio dubenėlio su sriuba. Paprasta, greita ir nereikalauja ypatingų įgūdžių ar produktų. Tiesa, subėrus miltus į grybus žiūrėkite, kad jie neimtų degti, prilipę prie dugno. Ir kai pabaigoje sriuba virs ir tirštės gali būti, kad ims lipti prie dugno – maišykite dėmesingai.

Originaliame recepte siūloma naudoti grietinė, tačiau man pasirodė, kad sriuba savaime soti, todėl pakeičiau grietinę pienu – tiko. Patiekiant galima sriubą dubenėlyje užbarstyti kapotais petražolių lapeliais. Jeigu jums patiks tokia sriuba – ją galima išsivirti bet kuriuo metų laiku, naudojant šaldytus miško grybus arba šviežius ruduosius pievagrybius.