Rabarbaras keista daržovė. Vieni juos mėgsta, kiti – negali į burną įdėti. Aš vaikystėje juos labai mėgau, bet dabar tai nėra tas skonis, dėl kurio atiduočiau pusę karalystės. Rabarbarai skanūs gegužės mėnesį – tuomet stiebai būna minkšti, traškūs, sultingi. Dabar stiebkočiai pasidarė dideli, stori ir kieti. Žinoma, galima juos dėti į salotas, galima virti kompotą – 5l puode užvirkite 4l vandens, suberkite į jį 4 kubeliais sukapotus rabarbarų stiebkočius, pusę kilogramo braškių ir pusę citrinos, supjaustytos griežinėliais. Leiskite užvirti ir pavirkite vos kelias minutes. Išjunkite, tegul pravėsta. Pasaldinkite iki norimo skonio. Pateikite su ledu – bus geriau už visas ajs-ty.
Tačiau galima ir išsivirti rabarbarų sriubos, kuri pateikiama su grietininiais vaniliniais ledais ir gali būti kai desertas.
Šalta rabarbarų sriuba su ledais
- 0,5l vandens
- 0,5l raudonųjų vynuogių sulčių
- 100g cukraus
- 500g rabarbarų stiebų
- grietininių vanilinių ledų
- žiupsnelis cinamono
- Užvirinkite vandenį su cukrumi, sultimis ir cinamonu.
- Nuluputus rabarbarus susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į puodą.
- Palaukite kol užvirs ir išjunkite. Atvėsinkite.
- Pateikite sriubą su ledais.
Sultys tiks ir iš pakelio, bet jose gana daug cukraus, todėl jei nemėgstate labai saldžiai – papildomai cukraus įdėkite mažesnį kiekį, nei nurodyta recepte. Jeigu neturite daug laiko – sumažinkite vandens kiekį per pusę, o į išvirusią sriubą sudėkite ledo kubelius. Jie tirpdami atskies sriubą ir kartu atvėsins ją. Karu su ledais į sriubą galite įdėti kelias gerai prinokusias, per pusę perpjautas braškes.