Vyšnių sriuba yra labiau desertas, nei sriuba. Tai saldus patiekalas, kurį galima pateikti kaip desertą valgymo pabaigoje, arba – galima pateikti kaip atskirą patiekalą norint pavaišinti svečius.

Tai labai paprastas patiekalas, jis pavyks visada. Ir svarbiausia – jis yra nenuobodus. Vietoje įprasto pyrago, torčiuko ar ledų pasiūlykite šį patiekalą ir aš tikiu, kad sužavėsite ir namiškius ir svečius. O jeigu buvo ypatinga proga, kuomet visi susėdo prie šventinio stalo – pavyzdžiui Velykos – tuomet pasinaudokite proga švelniai patrolinti namiškius. Visiems pavalgius ir sunkiai atsipūtus džiaugsmingai praneškite: o dabar valgysime sriubą! ir mėgaukitės „o ne, tik ne tai…!“ išraiškomis. Neklausykite atsikalbinėtojų ir neškite pirmą lėkštę į stalą. Kai jie pamatys ką siūlote – ims keistis veido išraiškos. Tuomet pasimėgaukite dar kartą savo sėkmingu gluminimo planu ir ruoškitės liaupsėms. Štai kokia ji – šaldytų vyšnių sriuba.

Šaldytų vyšnių sriuba

  • 400g šaldytų vyšnių (pakelis)
  • 3 šaukštai cukraus
  • šiek tiek vanilinio cukraus arba pusė vanilės ankšties
  • 1/4 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelis krakmolo
  • 1 šaukštelis balzamiko acto
  • Neriebios grietinės arba grietininių ledų pateikimui
  1. Atšildykite vyšnias kiaurasamtyje, įdėtame į dubenį - jame susikaups atšilusios sultys.
  2. Atšilusias uogas berkite į prikaistuvį, užberkite cukrumi, vanile ir cinamonu.
  3. Prikaistuvį dėkite ant nekaitrios ugnies, tegul šyla.
  4. Nuvarvėjusiose sultyse išmaišykite krakmolą, jis sutirštins sriubą.
  5. Kai vyšnios ims pukštėti ir ketins užvirti supilkite balzamiko actą ir viską atsargiai išmaišykite, kad vyšnios nesukristų.
  6. Supilkite sultis su krakmolu, dar kartą permaišykite, kad krakmolas tolygiai pasklistų tarp uogų.
  7. Pavirkite minutę - pusantros ir nukaiskite.
  8. Išimame vanilę ir cinamoną, jei naudojote lazdelėmis.
  9. Dedame uogas į sriubinės lėkštės centrą, užpilame skysčiu
  10. Centre sukuriame nedidelę duobutę ir į ją dedame grietinę arba ledus.
  11. Nedelsiant pateikiame.
  12. Pastaba: Vasarą tokią sriubą galima pateikti šaltą, paruošus iš anksto.
  13. Tinka užbarstyti mėtomis arba šokolado drožlėmis.

Ši sriuba gera tuo, kad ji paprasta, bet kartu prabangi. Ir ją galima pasigaminti bet kada. Pirkdami maistą tiesiog nusipirkite pakelį šaldytų vyšnių – jos yra šaldytuvuose apskritus metus – ir pačiū pigiausių grietininių ledų. Sudėkite viską namie į šaldiklį ir galėsite bet kad pasigaminti šaunų desertą. Tik su krakmolu nepersistenkite, juk ne kisielių gaminame. Jo reikia tik tam, kad sriuba nebūtų vandeninga ir skystis apgaubtų uogas. Ir būtinai balzamiko actas. Jo dėka atsiskleis bei išryškės patiekalo skonis ir aromatas.

Vienas iš vaiskių vaikystės prisiminimų yra sekmadienio popietės. Sekmadieniais bažnyčioje suma baigdavo šiek tiek po vidurdienio. Ir eidami namo žmonės užsukdavo pas mus į namus pasisvečiuoti. Tai būdavo tėvų pažįstami, kuriuos matydavau bažnyčioje. Mama juos vaišindavo arba ir saldžiais kepiniais. Vykdavo neskubrios kalbos, skambėdavo puodeliuose šaukšteliai, maišydami arbatą. Aš viską stebėdavau iš šono, nes man nebuvo įdomios suaugusiųjų kalbos.  Tačiau tuomet būdavo šviesu, ramu ir jauku: aš būdavau labai laimingas. Dabar taip nebėra. Mes skubame, lekiame, stengiamės viską suspėti ir nebelieka akimirkų, kuriose norisi sustoti…

Ką gali žinoti – gal būt ši sriuba bus akstinas sustoti ir visiems kartu pasimėgauti vaiskia sekmadienio akimirka. Tiesiog buvimu kartu, čia ir dabar. Gal tai taps jaukia jūsų šeimos tradicija.