Krizės nuo gerovės laikų skiriasi tuo, kad laiko turime daug, o maisto resursų – mažai. Todėl visada kamuoja klausimas: kaip iš nedaug maisto produktų pamaitinti kuo daugiau žmonių? Dar būtų smagu, kad tai būtų nebrangu, nesudėtinga pagaminti ir skanu.

Tokiais atvejais puikiai gelbsti kruopos, kurias žmonės taip aktyviai pirko, kad paliko tuščias parduotuvių lentynas. Jos pigios, jų gamybos metu galutinė apimtis padidėja kartais, jos sočios ir – pigios. Be to dar ir laikomos ilgai išlieka tinkamos valgyti. Kruopos gerai, bet jos vienos nėra labai gardžios. Ir štai jų pagardinimui puikiai tinka tiršti, sodrūs padažai. O geriausi padažai yra įvairūs troškiniai. Štai vienas tokių, kurių gamybai reikia minimalių produktų ir jie dažniausiai yra visose virtuvėse.

Tarkime, šaldiklyje turime 1kg mėsos. Nesvarbu kokios, aš turėjau kiaulienos. Tiks jautiena, kalakutiena, vištiena – viskas tiks.

Dar būtinai reikės kelių šaukštų pomidorų pastos, 3-4 svogūnų, poros šlakelių aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jeigu tiek turite padažas jau bus.

Jei turite daugiau – bus daugiau ir, žinoma, gardžiau.

Aš dar radau kelias skilteles česnako, dvi morkas, kelis saliero stiebus (tiks ir šaknis), kažkokį prieskoninių žolelių mišinį. Ir pusę pakelio grikių. Super!

Pradedam nuo produktų paruošimo:

  • mėsą supjaustome stambiais – delno dydžio – gabalais. Sūdome, pipiriname, barstome kitais norimais prieskoniais;
  • daržoves nulupame, nuplauname, supjaustome kubeliais;
  • užkaičiame virdulį, kad užvirtų – reikės karšto vandens.

Toliau gamyba:

  • Užkaičiame keptuvę ir puodą, abu pašlakstome aliejumi.
  • Įkaitus aliejui į keptuvę dedame mėsą ir paliekame skrusti. Nejudiname, nevartome, nekilojame – tegul skrunda. Mums reikia skonio.
  • Į puodą žeriame smulkintas daržoves, apkepame karts nuo karto pamaišydami.
  • Pakepus mėsą 3-4 minutes ją apverčiame. Dailiai paskrudo? Puiku – šie skrudėsiai suteiks papildomo skonio. Kai mėsa apskrudo iš abiejų pusių dedame ja į puodą pas daržoves.
  • Į keptuvę dedame pomidorų pastą arba smulkintus konservuotus pomidorus (ką turite), maišydami šiek tiek pakaitinam, pilam iš arbatinuko vandenį ir su mentele nugramdom nuo keptuvės dugno viską, kas priskrudo. Galima įberti šaukštą cukraus – padažas bus gardesnis.
  • Kai pasta ištirpo ir dugnas nusigramdė pilame keptuvės skystį ant mėsos, įpilame vandens iš arbatinuko, kad mėsa būtų apsemta.
  • Uždengiame dangčiu, sumažiname ugnį, kad puodas vos pukšėtų ir paliekame 3 valandoms.
  • Po šio laiko atsargiai, gabalas po gabalo išimame mėsą ant lėkštės, suplėšome šakutėmis ir beriame atgal į puodą.
  • Išmaišome, paragaujame ar netrūksta druskos, prieskonių aštrumo – čia orientuojamės pagal skonį.
  • Puodą paliekame nudengtą, kad dalis vandens nugaruotų, o padažas natūraliai sutirštėtų.

Išverdame grikius, santykiu 1 dalis grikių – 2 dalys vandens. Verdame ~15min kol ant dugno neliks vandens. Pasūdome, išmaišome.

Į dubenėlius dedame grikius, ant jų pilame troškinį – padažą.

kiaulienos troškinys

Patiekiame su raugintais ar konservuotais agurkėliais. Tinka rauginti kopūstai. Na, ar kitos daržovės, kurias turite ir mėgstate.

Labai nebrangus patiekalas, tačiau maistingas ir turtingas skoniu. Be to jam puikiai tiks šaldiklyje pagulėjusi mėsa. Ji bus drėgna, biri, tirps burnoje.

Beje, jei nemėgstate kruopų, tai garnyrui kuo puikiausiai tiks makaronai. Žodžiu labai universalus patiekalas.

kiaulienos troškinys

Skanaus!