Ar jau pasiruošėt nacionalinei lietuvių šventei Halloweenui? Na taip, helovynui. Kaip tai ne nacionalinė? O tai kodėl čia visi staiga spalio pabaigoje moliūgų ieškoti ir ima juos drožinėti visaip kaip? Feisbukas braška – traška: kas moliūgus siūlo, kas ieško, kas drožinėjimo idėjomis ar net kvietimais į skobimo vorkšopus dalinasi. Per Velykas apie kiaušinius tiek kalbos nebūna, kaip spalio pabaigoje – apie moliūgus. Aha.

Gerai, jau, neįsižeiskit. Šmaikštauju. Juk galima kartais? Ne…? Na, ne tai ne…

🙂

Jeigu moliūgą išskaptavot ir baigėt pjaustyti, tai ko gero liko nemažai atliekų, kurios šiaip valgomos ir išmesti tartum gaila. Ne, aš ne apie minkštimą ir sėklas (kurias, beje galima paskrudinti orkaitėje 😉 ), aš apie moliūgo sieneles, kurias prapjaustėt akių ir burnos skylėms, kad šviesa viduje pasimatytų. Ir gerai, kad gaila – neišmeskit. Nulupkit odą ir supjaustykit smulkiais kubeliais. O aš papasakosiu kaip iš to, ką turite šaldytuve, išvirti kreminę moliūgų sriubą su bulvėmis, sūriu ir šonine, kuri sušildys ir sočiai pamaitins visą šeimą ar draugų kompaniją. Juk vėlyvas ruduo už lango, vakarienei norisi ko nors sotaus ir tiršto, figūros linijomis ir apimtimis pradėsite rūpintis tik kitiemet – kada, jei ne dabar tokias nuodėmingas sriubas valgyti?

Kreminė moliūgų sriuba su bulvėmis ir šonine

  • 200-300g. smulkiais kubeliais pjaustyto moliūgo
  • 600g. nuluptų ir kubeliais pjaustytų bulvių
  • 2 svogūnų galvų
  • 4 česnako skiltelių
  • 5 juostelių šoninės
  • 2 šaukštų miltų
  • 500ml vištienos sultinio
  • 500ml karšto pieno
  • 100g puskiečio tarkuoto fermentinio sūrio (tiks, ką turite)
  • 100 ml Graikiško jogurto arba grietinės
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Nebūtinai: smulkiai kapotų petražolių ar kitų prieskoninių žalumynų pateikimui
  1. Statome storadugnį sunkų puodą ant stiprios ugnies į jį beriame juostelėmis smulkintą šoninę;
  2. Kai šoninė paskrunda ir išleidžia visus taukelius, ją išgriebiame ir atidedame;
  3. Į puodą beriame smulkintą svogūną ir kepame taukuose;
  4. Svogūnui tapus auksinės - rusvos spalvos beriame smulkiai kapotą česnaką ir tolygiai įbarstome miltus;
  5. Miltus maišydami mentele paskrudiname kelias sekundes;
  6. Supilame sultinį ir karštą pieną, išmaišome, kad nuo dugno nutirptų visi skrudėsiai, o miltai ištirptų skystyje ir neliktų gumuliukų;
  7. Beriame bulves, moliūgo kubelius, išmaišome, puodui vėl užvirus sumažiname ugnį ir uždengiame dangčiu;
  8. Troškiname, kol bulvės ir moliūgai suminkštės, periodiškai pamaišome, kad niekas nekibtų prie dugno;
  9. Daržovėms suminkštėjus beriame sūrį, skrudintus šoninės gabaliukus, dedame jogurtą ar grietinę, sūdome ir barstome pipirais;
  10. Viską išmaišome, kad sūris ištirptų ir paragaujame - netrūksta druskos?
  11. Jei ne - galime patiekti šį tirštą, simpatišką kvapnų marmalą dubenėliuose;
  12. Užbarstome kapotais žalumynais ar užtarkuojame dar kietojo sūrio.

Tiesą sakant galima ir nepuošti – bus gardu ir taip. Bet mes visų pirma valgome akimis, todėl žalia spalva labai derės prie kreminės gelsvos. Galima ant sausos keptuvės paskrudinti saulėgrąžų ir moliūgų sėklų ir jas užberti ant viršaus. Arba tiesiog užbarstyti skrebučių. Ką jau turėsite po ranka ir ko norėsis būtent tuo momentu. Nebijokite improvizuoti. Gal net kaip papuošimą kokio tamsiai raudono sirupo užtaškykite ir praneškite visiems, kad tai – pati tikriausia Helloween’iška sriuba su Drakulos krauju.

Pokštas arba saldainis!