Kai man į rankas pakliuvo FeelTheBeef mėsos meistrų išpjautas ir subrandintas antrekotas mano pirma mintis buvo išvirti Sakartvelišką šiupininę. Tai nebuvo spontaniška mintis, nes ši sriuba yra ypatinga: joje naudojama nedaug ir gana paprastų maisto produktų, tačiau jie privalo būti pačios geriausios kokybės. Tik taip galima pasiekti skonį, primenantį autentišką. Žinoma, norint autentiškos kartvelų gaminamos šiupininės reikia keliauti į Sakartvelą. Čia mes galime pabandyti pagaminti šios sriubos repliką. Taigi, aš ieškojau tam tinkamos jautienos: man buvo privaloma, kad jautiena būtų minkšta, tačiau kartu būtų skoninga. Ir kai pamačiau, kad šis antrekotas, išpjautas iš galvijo dar buvo brandinamas 30 dienų nutariau, kad turiu tai ko reikia senai idėjai realizuoti.

Pagaminkime sriubą, o jau vėliau aptarsime detales ir niuansus. Iš nurodytų produktų kiekio pagaminsite 4 patiekalo porcijas.

Sakartveliška šiupininė

  • ~250g. FeelTheBeef antrekoto
  • 2 geltonųjų svogūno galvų
  • 1/2 raudonojo arba šalotinio svogūno galvos
  • 2 stipriai raugintų agurkų
  • 250g. pomidorų pastos - stenkitės rinktis kuo natūralesnę
  • 1,5l vadens arba sultinio
  • šaukštelis Ucho suneli prieskonių
  • 1/2 šaukštelioAitriosios paprikos miltelių
  • Rūkytos paprikos (nebūtinai)
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • Kalendros lapelių pateikimui
  • Kelių šlakelių aliejaus
  1. Prikaistuvyje ar nedideliame puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir beriame smulkintas svogūnų galvas.
  2. Kol svogūnai kepa rupiai sutarkuojame raugintus agurkus ir dedame pas svogūnus su visomis sultimis
  3. Pamaišome ir paliekame šusti ant vidutinės ugnies.
  4. Šalia įkaitiname keptuvę taip, kad aliejus imtų skleisti dūmelį.
  5. Jautieną supjaustome nedideliais gabalėliais, kaip guliašui.
  6. Metame į keptuvę ir leidžiame gerai paskrusti iš visų pusių.
  7. Kol jautiena skrunda pas svogūnus su agurkais sudedame pomidorų pastą ir išmaišome.
  8. Leidžiame kiek pasikaitinti, bet atsargiai - ji gali mikliai pridegti prie dungo. Įpilame kelis šlakelius vandens.
  9. Ant apskrudusios jautienos pabarstome ucho suneli ir luktelime kelias sekundes, kol ims gardžiai kvepėti.
  10. Tada jautieną su prieskoniais perkeliame į puodą su daržovėmis.
  11. Į keptuvę įpilame šiek tiek vandens ir medine mentele nuvalome viską nuo keptuvės dugno, skystį supilame į puodą.
  12. Į puodą pilame vandenį arba sultinį, pamaišome, patikriname kad nieko neliktų prikibus prie dugno.
  13. Beriame aitriosios paprikos miltelius, maltus juoduosius pipirus, rūkytą papriką jei turite.
  14. Pamaišome, uždengiame ir ant minimalios ugnies troškiname ~30min.
  15. Po 30min. jautiena jau bus minkšta ir byranti, o sriubos komponentai bus virtę vienu harmoningu skoniu.
  16. Sūdome, beriame dar šiek tiek ucho ir nukeliame nuo ugnies. Tegul bręsta.
  17. Tuo metu smulkiai sukapojame kalendros lapelius ir plonomis plunksnelėmis papjaustome raudonojo svogūno ar šaloto.
  18. Į dubenėlį dedame sriubą, apibarstome kalendra ir ant viršaus užberiame svogūno plunksneles. Nedelsiant patiekiame.

Receptas tik atrodo ilgas, tačiau jis labai paprastas ir pavyks iš pirmo karto. Juk man pavyko 😉 Tiesa – žiūrėkite, kad pasta nepridegtų prie dugno, kitaip gali nemaloniai apkarsti.

Nesibaiminkite negirdėtų prieskonių. Ucho suneli (tariama uc-cho, kas yra mėlynžiedė ožragė) yra klasikiniai Sakartvelo prieskoniai, naudojami daugelyje nacionalinių patiekalų. Jų be vargo įsigysite ir Lietuvoje. O jei šalia nėra prieskonių parduotuvės, tuomet tiesiog užsisakykite juos internetu.

Sakartveliška šiupininė

Žinau, kad dalis jūsų nemėgsta kalendros – ką padarysi. Keiskite petražolių lapeliais. Ir būtinai plonos svogūno plunksnelės ant viršaus! Jos sušyla, paskleidžia savo aromatą ir lieka traškios burnoje.

Aš net nevadinčiau šio patiekalo sriuba: jis toks ryškus, toks dosnus ir turtingas, kad pretenduoja būti pagrindiniu patiekalu. Sriuba aitroka ir gerai sušildanti, todėl puikiai tiks artėjančiam žvarbiam rudeniui praskaidrinti. Ir svarbiausia – ji yra soti, bet neapsunkinanti. Viliojanti aromatais ir skoniu reikalaujanti pabaigti dubens turinį iki paskutinio šaukšto.

Ir FeelTheBeef jautiena čia tiko labiau, nei aš tikėjausi. Ji tiesiog tirpo burnoje, susiliedama su turtingu ją gaubiančiu padažu.

Kas ta jautiena, kuo jį ypatinga, kur galima jos nusipirkti – viską rasite FeelTheBeef.lt svetainėje. Pirkite, gaminkite, ragaukite ir mėgaukitės naujais, ypatingais skoniais.

Sakartvelo šiupininė

Skanaus!