Rugsėjis jau įsibėgėjo: dienos akivaizdžiai trumpėja, saulė šildo visai švelniai, vakarai greit tampa vėsūs, o rytai – drėgni ir žvarbūs. Tai primena apie šiltesnius drabužius ir šildančius patiekalus. Yra net juokelis ta tema:

Kuo skiriasi oro temperatūra +13 balandį nuo +13 rugsėjį? Balandį sakome „O! Kokia šilta diena! Eisiu tik su švarku“ o rugsėjį – „Na ir atšalo! Kur mano striukė, kepurė ir pirštinės?“.

Vienok ruduo dar neparodė savo tikrojo veido, dar nebuvo pirmųjų šalnų, todėl daržuose dar yra šviežių daržovių, o šiltnamiuose kaba vienas – kitas „tikras“ pomidoras. Kol yra šių (tikrų) pomidorų, kupinų skonio, kviečiu pasigaminti sriubos, kuri yra vieno puodo patiekalas ir panaši į troškinį. Bet tai yra sriuba. Šildanti, pasotinanti, tiršta – bet vis dar sriuba.

Pomidorų ir cukinijų sriuba su makaronais

  • 2 svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • morka
  • aitrioji paprika
  • nedidelė cukinija
  • 800g (4 dideli vnt.) pomidorų
  • 250g. fusilli makaronų
  • 1l vištienos arba jautienos sultinio
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • drukos / cukraus / maltų juodųjų pipirų
  • kapotų petražolių pateikimui
  1. Svogūnus, česnakus, morką ir aitriąją papriką be sėklų supjaustome nedideliais kubeliais.
  2. Šias daržoves apkepame vidurinio dydžio puode su šlakeliu aliejaus.
  3. Kol daržovės kepa - nedideliais kubeliais supjaustome cukiniją, beriame į puodą.
  4. Kartais pamaišome visad daržoves ir susmulkiname kubeliais pomidorus, beriame į puodą.
  5. Kai viskas ims šauniai pukšėti ir kunkuliuoti - leidžiame pasitroškinti kelias minutes ir supilame sultinį.
  6. Vėl užvirus puodui beriame maakronus, sūdome, saldiname, gardiname pipirais ir kartais pamaišydami verdame, kol makaronai išvirs.
  7. Pateikiame užbarstydami kapotomis petražolėmis.

Nuo gaminimo pradžios iki pateikimo užtruksite mažiau nei pusvalandį ir štai šildantis bei guodžiantis sezoninės virtuvės patiekalas jau garuos ant stalo.

Pateikiant tokią sriubą verta apibarstyti parmezano drožlėmis ir pašlakstyti šlakeliu alyvuogių aliejaus. Bus dar prabangiau.

Sriuba išties paprasta ir ją galima įvairiai tobulinti. Pavyzdžiui vietoje cukinijos naudoti virtus avinžirnius. Arba konservuotus kukurūzus. Galima prieš pabaigą įdėti kelias saujas špinatų lapų ir leisti jiems sukristi, tuomet iš kart pateikti.

Nustebino recepte esantis cukrus? Jo daug nereikia, tik tiek, kad subalansuotų pomidorų rūgštelę.   Galima ir be jo, bet tuomet tipinė pomidorų rūgštelė dominuos skonyje ir net cukinija jos nekompensuoja. Yra kam patinka, nesiginčysiu – tai jau jūsų pasirinkimas.

Aitrioji paprika bendrame derinyje nesijaučia, tačiau ji suteikia šildantį efektą – net nemenkai sušalus sriuba mikliai sušildys valgytoją.

O visumoje tai jauki, paprasta, naminė sriuba, kupina šviežių daržovių skonių ir aromatų.

Skanaus!