Toks jau tas pavasarinės gamtos dėsningumas: pražydo sodai – lauk šalnų. Ir niekur čia, žmogau, nesidėsi. Gamtos nepakeisi.

Štai ir dabar – po karštos pavasarinės savaitės atėjo lietūs ir vėsa. Man bepigu, aš galiu į savo židinį įmesti kelias beržines pliauskas ir po namus pasklinda maloni šiluma, kuri išdžiovina tą vėsią drėgmę ir užpildo namus jaukia šiluma. O ką daryti jeigu gyveni bute ir šildymo sezonas jau baigtas? O ir šiaip – gegužė, pats pavasaris, kai pažvelgus pro langą apima tas neramumas, kuris sielą tartum katės nagais drasko ir nėra kas paguostų… Nereikia pulti į melancholiją ar depresiją, nereikia dekio, eklerų ar šokolado ir gilių padūsavimų. Užtikrintai nuotaiką pagerins smagi draugų kompanija ir puodas tirštos kvepiančios troškintos mėsos sriubos su paprika. Pateikite ją karštą ir šiek tiek pikantiškai aštrią – draugai įkais ir namus sušildys savo šypsenomis bei geromis emocijomis.

O juk sriuba tikrai paprasta. Jai net sultinio nereikia ir kažkokio išankstinio pasiruošimo. Tai – vieno puodo patiekalas, kuris pasirūpins savimi pats. Jums beliks pasitikti svečius.

Troškintos mėsos sriuba su paprikomis

  • 300g kiaulienos
  • 300g jautienos
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 2 didelės arba 5-6 mažos saldžiosios paprikos
  • 1 aitrioji paprika (ankštis)
  • 4 dideli arba 12 mažų pomidorų
  • 2 šaukštai aliejaus
  • šaukštas maltos saldžiosios paprikos miltelių
  • šaukštas pomidorų pastos
  • 1l karšto vandens
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Mėsą supjaustome vieno kąsnio dydžio kubeliais, storasieniame puode pakepiname ant aliejaus kol dailiai paruduos.
  2. Sumetame pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, mažais kubeliais pjaustytas morkas, smulkintas saldžiąsias paprikas, smulkintus pomidorus, suberiame paprikų miltelius, pomidorų pastą ir maišydami patroškiname dar ~5min.
  3. Pabarstome juodaisiais pipirais, dedame aitriosios paprikos ankštį ir užpilame verdančiu vandeniu, mentele atsargiai nugramdome dugną, jei priskreto betroškinant.
  4. Uždengiame puodą ir ant mažos ugnies troškiname 1-1,5val. Troškiname lėtai, kad vos pukšėtų ar burbuliuotų.
  5. Baigus troškinti, kai mėsa tampa biri, išimame aitriąją papriką, česnako traiškytuvu į puodą įtraiškome česnako skilteles, pasūdome, paragaujame.
  6. Pateikiame su šaukštu grietinės ir balta pusrytine bandele ar prancūziškos bagetės riekutėmis.

troškintos mėsos sriuba

Mano keli patarimai renkantis produktus: jautieną imkite minkštą. Nesirinkite nugaros, sprando – tai darbiniai raumenys, o mums reikia minkštos, byrančios mėsos. Geriausiai tiktų krūtininė. Jeigu nėra krūtininės, tuomet tiks kumpis.

Kumpis tiktų ir kaip pasirinkimas kiaulienai. O dar geriau bus, jei pasirinksite mentę. Aš labai mėgstu šonkauliukus. Mažus, trumpus su nedideliu kiekiu mėsos. Ir jei galiu – kiaulieną troškinyje keičiu jais.

Paprikos ir pomidorai – taip, galima rinktis vieną ar dvi saldžiąsias paprikas ir keletą didelių akcijinių pomidorų. Tačiau mažosios paprikos ir vyšniniai ar kekiniai pomidorai turi daugiau skonio savyje. Tai ypač aktualu dabar, kai visos šios daržovės yra atvežtinės. Sumokėkite viena – kita moneta daugiau, bet patiekalas taps turtingesnis savo aromatu ir skoniu. Maisto gamyboje galioja taisyklė – patiekalas bus tiek skanus, kiek kokybiški produktai buvo naudojami jam sukurti.

Tai išties gardi ir guodžianti sriuba, kuri patiks visiems. Vaikai (kas būna tikrai nedažnai) sulapnojo po didelę šios sriubos lėkštę ir paprašė dar.

Jeigu nutarėte pasikviesti svečių ir juos vaišinti šia sriuba – kartu pasiūlykite dar laužyto kietojo sūrio gabaliukų ir taurę išraiškingo, ąžuolo statinėse brandinto vyno. Jis derės prie šio sodraus, intensyvios spalvos ir skonio patiekalo. Papildykite jį šaukštu grietinės, riekele šviežios bagetės ir geromis emocijomis. Skanaus!