Išsivirėme jautienos sultinio – dabar reikia jį naudoti, juk nevirėme jo tik tam, kad turėtume 🙂 Tik štai bėda – jautienos sultinys dažniausiai naudojamas sočioms, „tvirtoms” sriuboms, kurios verdamos šaltuoju metų laiku. O ką daryti, kai vasara baigia išstumti pavasarį? Galima išvirti pikantiškos, šiek tiek aštrios, lengvos ir maistingos sriubos su malta jautiena. Ne, tai nėra kadaise buvusi labai populiari jautienos čili sriuba, kurią visi painioja su chili con carne troškiniu. Tačiau ir šiai sriubai netrūksta išraiškingumo.

Aštri jautienos sriuba

  • 300g maltos jautienos
  • 1 - 1,5l jautienos sultinio
  • 2 vidutiniai svogūnai
  • 5 česnako skiltelės
  • 4 pomidorai
  • šviežio arba džiovinto baziliko
  • 400g skardinė konservuotų raudonųjų pupelių
  • 1 aitriosios paprikos ankštis
  • šaukštas saldžiosios papirkos miltelių
  • druskos, pipirų
  • kapotų prieskoninių žalumynų
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  1. Susmulkiname daržoves, sukapojame žalumynus.
  2. Storadugniame puode įkaitiname aliejų, beriame svogūnus, česnaką ir mėsą, kurią apkepame iki dailios rudos spalvos.
  3. Beriame paprikos miltelius, aitriąją papriką, pomidorus ir baziliką. Gerai išmaišome ir patroškiname 2-3 minutes.
  4. Pilame karštą sultinį, palaukiame kol užvirs, beriame pupeles iš skardinės, 2/3 turimų žalumynų, druską, pipirus.
  5. Sriubą uždengus paverdame ant mažos ugnies ~20min.
  6. Patiekiame karštą su užbarstytais prieskoniniais žalumynais ir itališka balta duona.

Štai ir viskas. Paprastas receptas ir greitas paruošimas. Bet mes juk aiškinamės ne tik ką, bet ir kodėl bei kaip daryti, todėl mano keli pastebėjimai ir paaiškinimai apie šios sriubos virimą.

Visų pirma daržovių smulkinimas – kaip? Sriuba verda gana trumpai, vadinasi daržovės neištirps. Jos kiek suminkštės ir liks veik nepakitusios formos. Todėl kaip supjaustysite daržoves, tokias jas gausite lėkštėje. Egzistuoja keli pasirinkimai kaip pjaustyti daržoves. Vienas patarimas skamba taip: kuo smulkiau supjaustyti produktai, tuo patiekalas skanesnis. Kitas patarimas – pjaustyti visas sudėtines dalis taip, kad pagaminus patiekalą jos būtų vienodo dydžio. Trečias patarimas byloja, kad daržoves reikia pjaustyti taip (arba sudėti į gaminamą patiekalą taip), kad jos išvirtų vienu metu. Ir kiekvienas iš šių patarimų yra svarbus. Pavyzdžiui svogūnas: juk nepatiks, jeigu dubenėlyje plaukios skirtingo dydžio svogūno gabalai. Tuo tarpu vienodo dydžio gabaliukai atrodys estetiškai ir patraukliai. Pernelyg smulkiai sukapotas pomidoras troškinamas ištirps, o stambiai – dominuos ir išsiskirs. Aitrioji paprika pagrinde yra aitri savo sėklomis, pati ankštis yra labiau pikantiška, nei aitri. Todėl jeigu nenorite ugnimi alsuojančios sriubos – prieš smulkindami perpjaukite ankštį išilgai ir išberkite sėklas.

Kita detalė – pirminis mėsos apkepimas. Manau pastebėjote, kad svogūnai ir mėsa daugumoje patiekalų prieš gaminant apkepami. Svogūnas minkštėja, saldėja, vėliau karamelizuojasi. Mėsa apkepama dėl įvairių priežasčių ir kepama visaip, priklausomai nuo norimo rezultato. Tačiau dažniausiai jie kepami atskirai. Tai yra teisinga. Tačiau šiuo atveju mes kepame trijulę kartu: svogūnus, smulkintas česnako skilteles ir maltą mėsą. Kaitinant aliejuje ši trijulė išskiria savo sultis, kurios susimaišo. Be to, taip nuosekliai kepant nėra grėsmės, kad svogūnas ar česnakas sudegs ir nemaloniai apkars. Na, nebent pamiršote puodą kol naršėte internete. Ir štai kai sultys išgaruos, o mėsa pradės ruduoti – svogūnas ir česnakas bus suminkštėję, bet dar nepradėję skrusti – bus kaip tik tokie, kokių mums reikia.

Sultinys. Jeigu naudosite litrą – gausite tirštesnę sriubos versiją ir 4-5 porcijas. Jeigu sultinio įpilsite daugiau, tuomet sriuba bus skystesnė ir jos bus daugiau. Darykite taip, kaip patinka būtent jums ir pilkite sultinio tiek, kad sriuba taptų jūsų mėgiamo tirštumo.

Kapoti prieskoniniai žalumynai čia tik veik visi – pradedant petražolėmis, kurios rekomenduojamos originaliame recepte ir baigiant laiškinio česnako stiebeliais. Aš turėjau rucola salotos lapelių, sukapojau – tiko ir jie. Rinkitės krapus, kalendrą, šviežius svogūnų laiškus – žodžiu tuos žalumynus, kuriuos mėgstate. Jie skirti papildomai gaivai ir aromatui.

Šviesi duonutė, tiesiog šviežia, tiks kuo puikiausiai. Bet ir čia galima papildomai pasistengti – paskrudinkite ją orkaitėje, ir ji traški bei karšta bus dar gardesnė. Jei norite papildomo pikantiškumo, galite ja patepti aliejumi arba užtepti sviestu, apibarstyti druska ir prieskoniais. Tuomet paskrudinti ir pateikti prie sriubos dar karštą. Paprasta, lengva ir išraiškinga, greit paruošiama, „visada pavyksta” tipo sriuba puikiai tiks jūsų pavasarinio savaitgalio pietų stalui.