Oi grybai grybai, jūs patieka mano, kas jūsų nevalgo nieko neišmano! Taip dainuoja dzūkai, brėkštant aušrai su kašikais eidami grybauc. Vienok įdomu tai, kad jie su grybais niekada nemokėjo dramai elgtis ir gardžiai paruošti. Gal būt todėl, kad skurdžiose žemėse ir turtinguose miškuose grybai buvo vienas iš pasipelnymo šaltinių, todėl tai, kas buvo renkama – buvo parduodama. Voveraitės ir makavykai – švieži, baravykai – džiovinti. Ir vertino dzūkai tik šiuos grybus. Na dar bobausius ir briedžiukus, bei žaliuokes, mat tiek vieni, tiek kiti – egzotika sezoniškumu. O visa kita – juodas, kruvinas darbas.

Visai kas kita vyko ir tebevyksta aukštaitijoje. Čia žmonės dirbo derlingą žemę, o grybas visais laikais buvo delikatesas. Čia ir grybaujama kitaip, ir grybai renkami veik visi ir buvo mokama su jais apsieiti. Vieni – kepami, kiti – verdami, treti – sūdomi ar raugiami, dar – marinuojami. Ar esate kada balandžio mėnesį iš soželkos traukę stiklainį su raugtomis raudonikių galvomis? Tai va…

Visa šios tirados esmė tokia: daugiausia grybų esu surinkęs dzūkijoje, bet gardžiausi jie – aukštaitijoje. Todėl ir dabar, kai netikėtai anksti pasipylė baravykai ir voveruškos, papasakosiu jums receptą sriubos, kurio išmokau iš savo močiutės. Kol nepradėjote prieštarauti, kad yra ir tauresnių panaudojimų grybams, nei sriuba, aš skubu pritarti – taip, yra. Tačiau kai visi kiti būdai bus pabodę, išbandykite ir šį – sezoninė šviežių miško grybų sriuba su daržovėmis.

Šviežių grybų sriuba

  • 2l vandens
  • 5-8 dideli ar dar daugiau mažų grybų
  • svogūno galva
  • 4-5 šviežios bulvės
  • 2 morkos
  • skiltelė česnako
  • 50g sviesto, šlakelis aliejaus
  • svogūnų laiškų, krapų, čiobrelio, druskos, šviežiai maltų pipirų - kaip prieskonių
  • 2 kubeliai patinkančio sultinio
  • 100ml pieno arba neriebios grietinėlės
  1. Šviežias bulves tiesiog nuvalome peiliu ir nuplauname, supjaustome kubeliais.
  2. Metame į verdantį vandenį kartu su sultiniu, pamaišome ir uždengę paliekame virti ant mažos ugnies.
  3. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpdome sviestą aliejuje (kad nepridegtų - jei mokate elgtis su sviestu, tuomet aliejaus nereiks). Metame smulkintą česnako skiltelę (aromatui) ir svogūną. Kai svogūnas taps skaidrus - mažais kubeliais pjaustytas morkas. Apkepame kartais pamaišydami kelias minutes.
  4. Dedame nuvalytus, bet nenuplautus, smulkintus grybus. Mano klasika - penketas voveraičių, keturi baravykai ir dar raudonikis ar makavykas jei yra. Jei ne - dedame tai, ką turime.
  5. Pasūdome, papipiriname, apibarstome smulkiai kapotu čiobreliu (jei turite).
  6. Kai grybai kepa - išsiskiria sultys, ilgainiui jos nugaruoja, o grybai ima skrusti - va tada jau ir užtenka.
  7. Beriame keptuvės turinį į puodą, pamaišome. Beriame kapotus svogūnų laiškus ir krapus, užverdame ir paverdame dar ~5min.
  8. Išjungiame ir leidžiame sriubai pabręsti dešimt minučių, pateikiame pagardindami šlakeliu pieno ar neriebios grietinėlės.

Su prieskoniais taip: ką turit – tą naudojat. Neturit čiobrelio? Bala nematė, sriuba pavyks ir be jo.

Turit rūkytos šoninės – berkit kartu su česnaku. Kiaulės taukelis ir rūkytas aromatas čia irgi visai tiks.

Kas svarbiausia: egzistuoja ir fantastiška kelioninė šios sriubos versija. Įsivaizduokite: jūs su draugais ar šeima pagrybavote, pavargote, praalkote. Ir štai tiesiog miške, ant trikojo, katiliuke išverda aromatinga grybų sriuba…. įsivaizduojate…? Žmonės metų metais prisimins šią sriubą.

Taigi, vieno puodo versija:

  1. svogūną ir morkas susmulkinate dar namuose, įsidedate bakelį su vandeniu. Nuplaunate bulves, jas smulkinsite miške, nes nu.
  2. kol statote trikojį – liepiate kam nors nuvalyti ir susmulkinti grybus.
  3. užkuriate laužą, kabinate katiliuką, jame aliejus ir sviestas, vėliau – česnakas ir svogūnas.
  4. o jau vėliau – šoninė, morkos ir dar bulvės.
  5. dar vėliau – grybai, krapai, druska ir pipirai
  6. gerai pamaišote, nugaravo skystis – pilate vandenį, taip, kad gerai apsemtų, bet nebūtų iki kraštų.
  7. trupinate sultinio kubelius, gerai pamaišote ir su mediniu šaukštu atmušinėjate link katiliuko slenkančius alkanus grybautojus.
  8. viską paverdate ~10min. arba kol bulvės ir morkos suminkštės. Nukaičiate nuo ugnies, ragaujate ar netrūksta druskos, pilate į katiliuką pieną ir jau tada dalinate sriubą alkaniems grybautojams. Pasiūlote bandeles su sezamu ar tiesiog kvietines (pusrytines) bandeles.

Šios sriubos visada virkite daug. Ypač gryname ore jos kas antras paprašys pakartoti. Lengva, soti, šildanti ir jėgas atstatanti miško grybų sriuba su daržovėmis. Tokia pavyksta tik tada, kai miške dygsta grybai.