Recepto šaltinis: Valgiai.lt
"Skaldytų žirnių sriuba" from Valgiai.lt
Skaldytų žirnių sriuba
Produktai
- 2 litrai daržovių, kiaulienos arba vištienos sultinio
- 100g. šaltai rūkytos šoninės
- stiklinė skaldytų žirnių
- 2 didelės bulvės
- morka
- svogūno galva
- druskos, juodųjų pipirų
- grietinės
Gamyba
- Žirnius supilti į dubenį ir užpilti karštu ar net verdančiu vandeniu, išmaišyti leisti pabrinkti valandą.
- Šoninę supjaustome mažais kubeliais, sumetame į puodą ir pamaišydami apskrudiname ant vidutinės ugnies.
- Į apskrudusią šoninę ir išsiskyrusius riebalus metame smulkiai kapotą svogūną, apkepame iki skaidrumo.
- Beriame kubeliais pjaustytas morkas, pamaišydami pakepame kelias minutes. Supilame sultinį, padidiname ugnį.
- Nupilame nuo žirnių vandenį, pašaliname patamsėjusius, netinkamus žirnius. Suberiame į puodą, pamaišome.
- Sultiniui užvirus sumažiname ugnį ir verdame ~15min.
- Nulupame bulves, supjaustome nedideliais kubeliais ir beriame į puodą, pasūdome, verdame dar 10min.
- Praėjus šiam laikui paragaujame - žirniai, morkos ir bulvės turi būti visiškai minkšti. Jei trūksta druskos - papildomai pasūdome.
- Uždengiame dangtį ir leidžiame sriubai pabręsti bent 10-15min.
- Pilame į lėkštę, jos centre dedame šaukštą neriebios grietinės ir pačią sriubą gausiai pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais.