Kalakutų mėsos vis daugiau atsiranda mūsų parduotuvėse ir virtuvėse. Tačiau ji dar nėra labai populiari (lyginant su vištiena), todėl sąlyginai yra nebrangi. Ypač nebrangūs yra kalakutų kaklai, kurie yra didžiuliai, mėsingi, turi begalę jungiamojo audinio ir tarpkaulinių ir tarpslankstelinių audinių iš kurių išverda ryškus ir gardus sultinys. Tai vištų kakleliai būna nykščio dydžio, o štai vienas kalakuto kaklas sveria vidutiniškai 500g ir tai reiškia, kad nusipirkę tris kaklus galite išsivirti didelį puodą aromatingo sultinio.

Kalakutų kaklų sultinys

  • 3 kaklai po~500g.
  • 3l vandens
  • 3 morkos
  • 1 česnako galva
  • 1 svogūno galva
  • 3 saliero stiebai
  • sauja petražolių lapų su koteliais
  • 2-3 rozmarino šakelės
  • lauro lapelių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, druskos
  • šlakelis aliejaus
  1. Kaklus peiliu tarp slankstelių padaliname per pusę.
  2. Didelio puodo dugną suvilgome aliejumi, įkaitiname ir jame vartydami apkepame kalakutų kaklus, kol mėsa ims ruduoti.
  3. Beriame per pusę perpjautą svogūno galvą, skersai perpjautą česnako galvą (taip, kad visos skiltelės būtų perpjautos per pusę), stambiai pasmulkintas morkas ir salierų kotus.
  4. Pamaišydami apkepame 3-5 minutes.
  5. Pilame į puodą vandenį, palaukiame kol užvirs.
  6. Sumažiname ugnį iki mažiausios, suberiame prieskonius ir žoleles, uždengiame ir verdame ant mažos ugnies 2,5val.
  7. Nukaičiame, nukošiame per sietelį, atvėsiname.

Išvirus gausite ryškaus skonio aromatingą sultinį kuris tiks sriuboms, padažams ar troškiniams gaminti.

Papračiausia sriuba: į sultinį įberkite smulkių makaronų ir pavirkite kelias minutes, tuo metu nuimkite mėsą nuo kaklų, susmulkinkite ir berkite į puodą su makaronais. Pavirkite dar porą minučių, nukaiskite, pasūdykite jei reikia. Patiekdami užbarstykite smulkiai kapotų petražolių lapelių. Skanaus!